Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe, wytrawne, bardzo smaczne. Klasyka i klasa w jednym. Buteleczka 375 ml, ale pije się bardzo długo, bo jest dość treściwe.
Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.
Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...-
Channel: Belgia
2022-09-13, 10:41 -
-
Pierwszy lambic (nie liczac Krieka Belle Vue) jakiego sprobowalem. Wczesniej byla opisana wersja brzoskwiniowa z tego samego browaru, ten jest bez dodatkow owocowych.
Butelka 'szampanska' zamykana na korek, 0.375 l
Kolor bursztynowy, piana wielka, drobnoziarnista i trwala jak wszyscy diabli,...-
-
-
W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:
jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
drugi: Place Fontainas 8.
https://www.moederlambic.com/
Byłem w tym pierwszym:
...-
2020-03-17, 23:39 -
-
W czerwcu razem z moją małżonką oraz Borysko i jego małżonką mieliśmy okazję skosztować trzech produkowanych bardzo tradycyjnymi metodami piw z malutkiego brukselskiego browaru Cantillon. Przywiózł je do Łodzi Marek Suliga z Peronu 6 i umożliwił nam degustację.
Najpierw...-
-
-
Hmmm... Pewnikiem to piwko ktoś już opisywał - mnie jednak nie udało się opisu znaleźć.
Zakupione w AUCHAN Sosnowiec, butelka 0,375 l, cena 8.99 PLN
Nie jestem samkoszem piw tego typu, poza tym większość znikła w gardle Redyny - nie miej jednak przyjemny dla oka czerwony lambic...-
-
- Loading...
- Koniec listy.