O tym kontraktowym browarze "Szlafmyca" http://www.slaapmutske.be/ Pezet pisał tu:
A ich klasycznego tripla Sibarh opisał tu:
Warzą też tripla w wersji bio (minimalnie o 0,1% lżejszego od klasycznego) - 8% alk., Ekstr. 16%, IBU 30.
Aromat - biszkoptowy słód, świeże śliwki (w sensie, że niesuszone, kwaskowe), znikoma korzenność. Całość przypomina ciasto z owocami
Piana - wysoka, średnia trwałość
Barwa - złoto z cytryną, wyraźnie zamglona
Wysycenie - wyższa średnia (ale jak na styl to może poniżej średniej), wyraźnie musuje
Smak - ciastkowy słód, słodszy, z owoców dominują morele (więcej słodyczy niż kwasku w porównaniu z aromatem), całkiem wyraźny chmiel (łąka) z dość wyraźną jak na styl goryczką i łagodną korzennością na finiszu. Słodszy profil dominuje
Treściwość - odpowiednie dla tripla, cięższe piwo i solidne w swojej kategorii
Dość proste w odbiorze, nie jest specjalnie złożone (brakuje mi większej owocowości), poza tym przyzwoite.
A ich klasycznego tripla Sibarh opisał tu:
Warzą też tripla w wersji bio (minimalnie o 0,1% lżejszego od klasycznego) - 8% alk., Ekstr. 16%, IBU 30.
Aromat - biszkoptowy słód, świeże śliwki (w sensie, że niesuszone, kwaskowe), znikoma korzenność. Całość przypomina ciasto z owocami
Piana - wysoka, średnia trwałość
Barwa - złoto z cytryną, wyraźnie zamglona
Wysycenie - wyższa średnia (ale jak na styl to może poniżej średniej), wyraźnie musuje
Smak - ciastkowy słód, słodszy, z owoców dominują morele (więcej słodyczy niż kwasku w porównaniu z aromatem), całkiem wyraźny chmiel (łąka) z dość wyraźną jak na styl goryczką i łagodną korzennością na finiszu. Słodszy profil dominuje
Treściwość - odpowiednie dla tripla, cięższe piwo i solidne w swojej kategorii
Dość proste w odbiorze, nie jest specjalnie złożone (brakuje mi większej owocowości), poza tym przyzwoite.
Comment