De Brabandere, Petrus Cherry Nitro Chocolate Quad

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

    De Brabandere, Petrus Cherry Nitro Chocolate Quad

    Dawna nazwa browaru to Bavik, jego Petrusy były opisywane, w swoim czasie były dostępne w atrakcyjnej cenie w Lidlu.

    Alk. 8,5%

    Why add nitrogen? Quadrupels tend to be hard to digest, but the nitrogen keeps it light and drinkable, giving this unique brew its velvety, creamy head. A unique serving ritual Turn the bottle upside down and pour hard into the middle of the glass to activate the nitro. 


    Aromat - cierpka wiśnia w karmelu, może ciut czekolady
    Piana - jak to nitro śmietanowa, zwarta. Wysoka, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - praktycznie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin
    Wysycenie - łagodne
    Smak - dominuje wyraźna cierpkość dojrzałej (czarnej) wiśni. Baza słodowa miękka, są ciemne słody, ale czekolada nie przebija się i nie czuć, że to quadrupel. Na plus, że ta wiśnia nie jest syropowata a nawet nieco pestkowa jak w krieku. Nie czuć alkoholu, nieco tylko rozgrzewa na finiszu
    Treściwość - cierpkość powoduje, że wydaje się bardzo wytrawne czyli lżejsze

    Dla mnie to taki piwny [sour] drink. Niektórzy mogą się zachwycać. Ja sączyłem z umiarkowaną przyjemnością. Bardziej dla miłośników krieków niż quadów, ale głównie to taki efekciarski produkt, co podkreślać miał dodatkowo efekt nitro-pienienia (akurat wypadł słabo).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120046.JPG
Views:	33
Size:	23,2 KB
ID:	2332303

    Comment

    Przetwarzanie...
    X