Piwo było już opisywane tu:
Ale gdzieś od 2019 nie warzą już kontraktowo, tylko we własnym browarze umieszczonym w dawnej cegielnie w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej
Alk. 8,2%
30 IBU
Określają je obecnie jako: "Alternatief Belgisch bruin" czyli dubbel alternatywny
Aromat - na początku trochę rozpuszczalnikowe, potem piernikowo-korzenne tony, następnie słodko-cierpkie owoce (dojrzała jeżyna, suszona wiśnia)
Piana - zdecydowanie wysoka czapa, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa -bardzo ciemny bursztyn z brązem
Smak - Kandyzowane wiśnie, odrobina lukrecji, czekolada. Ponadto cierpkość owocowa (wiśnia), delikatna paloność. Dużo niuansów korzenno-owocowo-czekoladowych
Treściwość - wysoka
Złożone, smaczne, zdecydowanie dobre, wypite z przyjemnością. W opisie jak kiedyś nawiązują do stouta (teraz też do brytyjskiego portera), a mi dodatkowo nieco przypomina górnofermentacyjne bocki, czyli ciekawe piwo.
Ale gdzieś od 2019 nie warzą już kontraktowo, tylko we własnym browarze umieszczonym w dawnej cegielnie w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej
Alk. 8,2%
30 IBU
Określają je obecnie jako: "Alternatief Belgisch bruin" czyli dubbel alternatywny
Aromat - na początku trochę rozpuszczalnikowe, potem piernikowo-korzenne tony, następnie słodko-cierpkie owoce (dojrzała jeżyna, suszona wiśnia)
Piana - zdecydowanie wysoka czapa, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa -bardzo ciemny bursztyn z brązem
Smak - Kandyzowane wiśnie, odrobina lukrecji, czekolada. Ponadto cierpkość owocowa (wiśnia), delikatna paloność. Dużo niuansów korzenno-owocowo-czekoladowych
Treściwość - wysoka
Złożone, smaczne, zdecydowanie dobre, wypite z przyjemnością. W opisie jak kiedyś nawiązują do stouta (teraz też do brytyjskiego portera), a mi dodatkowo nieco przypomina górnofermentacyjne bocki, czyli ciekawe piwo.
Comment