Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Triple/Cinq Cents/Blanche

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Jakos nigdy nie sprobowalem zadnego Chimaya, mimo ze nie mialbym problemow z jego zakupieniem. Szkoda, bo to dobre piwo, z klasycznie rozbudowanym smakiem, wyraxna goryczka, bogata owocowoscia i fajnymi kwiatowymi nutami.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• konserwator
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.01
      • 4

"Chimay" to najlepsze piwo jakie piłem! Jest to mój pierwszy post na forum, więc oficjalnie się ze wszystkimi się witam i pozdrawiam.

Chimay zaskakuje przy każdym łyku, było to pierwsze belgijskie piwo jakie piłem i muszę powiedzieć że chyba zostane dzięki niemu wielkim fanem belgijskich piw. Piłem je już jaki czas temu, nie potrafię dokładnie przypomnieć sobie jego smaku, który był bardzo wyrafinowany. Ale wszystkim którzy nie pili naprawdę bardzo polecam!

Dokładnie piłem "Chimay Peres Trappistes Premiere" zakupionie w Almie w Ursusie (warszawa)

POLECAM!

Comment

• Ramiel
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 207

Piwko kupione w białostockich Piwach Świata

Po nalaniu do kielicha tworzy się warstwa dość solidnej piany mimo szerokiej czaszy a to duży plus. Zapach intensywny owocowy, to co lubię w trapistach Smak słodowo-owocowy przechodzący w wyraźną goryczkę zwieńczony typowo belgijskimi drożdżami. Jedyne co odrobinę przeszkadzało to wysokie nagazowanie szczypiące w podniebienie. Ogólnie rewelacja

Comment

• Kwadri
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.10
          • 1216

Kolor: Ciemnopomarańczowy, mętny.
          Piana: Drobnopęcherzykowa, nieduża, słaba jak na belga. Szybko opada do dużych wysepek. Później tylko otoczka przy krawędzi.
          Zapach: Bardzo złożony i przyjemny, cytrusowo-miodowy, w tle kolendra. Intensywny o owocowym profilu.
          Smak: Początek lekko słodki, owocowy, szybko ustępuje silnej goryczy, która miesza się z pszenicznymi posmaczkami. W tle lekko kwaskowe. Z każdym łyczkiem przyjemnie rozgrzewa, a na finiszu zostaje ziołowy posmak goryczy. Bardzo dobre.
          Wysycenie: Wysokie. Drobne bąbelki mocno szczypią w język.
          Opakowanie: Buteleczka 0,33 tym razem z beżową etykietą. Kapsel biały.
          www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Kolor: Jasno miodowy, mętny
            Piana: Bujna, gęsta, dosyć trwała osadza się do półcentymetrowego kożuszka.
            Zapach: Małointensywny, czuję w nim cytrusowe owoce, poza tym jakieś winno-drożdżowe akcenty.
            Smak: Mocno wytrawny z silną goryczką (wyraźne nuty skórki z grejpfruta), ciężki, mocny i skomplikowany. Dla mnie bradzo smaczne.
            Wysycenie: Wysokie, typowe dla tripli trappistów.
            Opakowanie: Charakterystyczne dla chimaya, żółta etykietka jak na zdjęciu sibarha, plus nowy, zmieniony kapsel.

Piwo dla smakoszy, bardzowytrawne, ciężkie, charakterystyczne i dosyć skomplikowane, na pewno nie każdemu przypadnie do gustu. Ja lubie takie zdecydowane smaki, dlatego polecam
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• kurgan
              Gość
              • 2004.04
              • 315

za drogi...

kasza gryczana, wybitnie gorzka i cierpka, obawiam się czy zmęczę do końca 0,7 sam, triple La Trappe zdecydowanie lepszy(i tańszy)

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

Barwa brunatno-pomarańczowa. Nieco zaskakujące zmętnienie (na butelce rok 2014)
                Piana bardzo wysoka i trwała. Lepi się do szkła. Obecna do końca.
                Zapach bardzo charakterystyczny, wyraźnie ejlowy. Owoce cytrusowe, nieco kwiatów i przypraw korzennych, nieznacznie zaznaczony alkohol.
                W smaku mocno wyczuwalna zdecydowana goryczka. W następnej chwili do głosu dochodzą słodowe nastroje, miękkie i, znów zaskoczenie, jakby lekko opiekane. Lekko rozczarowuje dość wyraźna nuta alkoholowa i zbyt słabo wyczuwalny bukiet owocowy.
                Wysycenie umiarkowane.
                Opakowanie 0,33l, klasyczne dla Chimayów. Niemal niezmienne od lat. Rozpoznawalne jak flaga Belgii.

Chimay Triple/Tripel zaskoczył mnie niestety in minus. Uderzył dość wysokim alkoholem i stosunkowo ubogą resztą. Mimo wszystko konsumpcja dość przyjemna, aczkolwiek oczekiwania były znacznie wyższe. Moja ocena 7,5 w skali 1-10.
                Last edited by wpadzio; 2012-04-27, 21:37.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• sebastian_wro
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.09
                  • 32

Miałem okazję wczoraj kosztować kolejny raz Chimay Triple, delektowałem się nim wieczorową porą na balkonie bukiet jaki się wydobywa z kielicha rozbudza wszystkie zmysły, w smaku czuć solidną słodowość zbalansowaną konkretną goryczką, w tle nuty owocowe i korzenne. Tych 8 % nie czuć prawie w ogóle. Słowem uczta dla ciała, lubię takie wyraźne smaki piw belgijskich, jestem tylko ciekaw jak smakuje z beczki

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Właśnie zauważyłem, że mnie tu nie ma, mimo, że żółty piję od dawna.
                    Otóż informuję, że żółty jest z tych trzech najsłabszy. To,że jest słabszy od niebieskiego to wiadomo, bo niebieski rządzi, no ale niestety czerwony też jest lepszy.
                    Tak myślę, że nasz Komes Potrójny się na nim wzorował i źle na tym wyszedł.
                    Żółty Chimay pięknie pachnie, wyraźnie aromat od drożdży, chmielu zero. Ogólnie wszystkie owoce świata.
                    Piana słaba, jak w większości piw z Belgii.
                    Jak tu ocenić smak? W kategorii Belgii czy innych wszystkich?
                    W kategorii drugiej piwo jest nawet goryczkowe, wysoce pijalne, a alkohol ukryty. Zdecydowanie wytrawne, mniej słodkie od niebieskiego.
                    Komes oczywiście nie dorównuje do żółtego, ale to ładnie, że się stara.
                    Te piwo jest świetne, bije na łeb wiele naszych regionałów( o koncernach nie wspomnę), ale jak na Belgię to jest przeciętnie.
                    Klasyfikacja Chimay jest następująca:
                    1 niebieski
                    2 czerwony
                    3 żółty

Comment

• Oskaliber
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.05
                      • 727

Kolor: Ciemnozłoty, mętny. Widoczne małe, przypominające piasek drobinki drożdży.
                      Piana: Biała, gęsta, obfita, trwała, lekko oblepia szkło.
                      Zapach: Mocno owocowy, na dalszym planie chmiel, szczypta przyprawowości.
                      Smak: Średnio treściwe. Słodowość, dobrze wyważone nuty owocowo-pieprzowe, trochę chmielu, wyraźna, dosyć wysoka chmielowa goryczka wspierana lekką nutką goryczy pochodzącej od alkoholu, finisz dosyć wytrawny. Rozgrzewa przełyk.
                      Wysycenie: Wysokie, musujące.
                      Ogółem: Genialny tripel. W porównaniu do większości konkurencji bardzo podoba mi się zdecydowana, chmielowa (bo o alkoholową w triplu trochę łatwiej) goryczka.
                      BeerFreak.pl

Comment

• Szakali
                        • 2013.08
                        • 572

Dzisiejszego pięknego dnia spożywam sobie te piwko z dedykowanego kielicha ....
                        Kolor mętny , wchodzący w pomarańcz , bardzo ładny .
                        Piana bardzo gęsta , utrzymuje się do końca picia ..jest zwarta i pływa na niej drożdżowy osad .
                        W zapachu cała gama owoców , sosna , nuty żywiczne ...na myśl przywodzi trochę IPA .
                        W smaku bardzo fajna chmielowa goryczka , nuta winna przez którą lekko przedziera się alkohol . Do tego cała gama owocowa, REWELACJA !
                        Wysycenie prawidłowe .
                        Fantastyczny Tripel , najlepszy jaki piłem w życiu ...fakt nie mam dużego doświadczenia w tym stylu ...ale na pewno nie pominę tego kierunku i będzie często gościł na moim stole .
                        Last edited by Szakali; 2013-12-25, 22:06.

Comment

• KajusAnt
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.02
                          • 347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... piwko z dedykowanego kieliccha ....
                          Piana bardzo gęsta , utrzymuje się do końca picia ...
                          Nic dziwnego, bo w tym kielichu na dnie jest taki specjalny znacznik, który utrzymuje pianę.

Aktualnie wygląda tak:
                          Attached Files

Comment

• Szakali
                            • 2013.08
                            • 572

Jakoś nie potrafię uwierzyć w magię tego znacznika
                            Piję z tego kielicha różne piwa i nie zawsze piana jest dobra.

Comment

• KajusAnt
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.02
                              • 347

W przypadku tego piwa działa. Właśnie wypiłem ostatni łyk i pianka była.

Comment

• Szakali
                                • 2013.08
                                • 572

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KajusAnt Wyświetlenie odpowiedzi
                                W przypadku tego piwa działa. Właśnie wypiłem ostatni łyk i pianka była.
                                W przypadku tego jak i jego kolegów ( czerwony i niebieski) piana była świetna i w moim przypadku...choć śmiem wątpić, iż to zasługa dedykowanego kielicha.
                                Może wypowie się jakiś fachowiec od szkła ?

Comment

Przetwarzanie...
                                X