Brakująca fotka:
Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Blauw/Bleu
Collapse
X
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria -
Na tapecie rocznik 2005, data przydatności 2010, butelka korkowana 0,75. Barwa bursztynowa. Piana obecna wyłącznie chwilę po nalaniu, potem zanika do zera. Zapach głównie słodowy ale nie pozbawiony ciekawszych akcentów np. suszonych śliwek. W smaku mocne, wyczuwalny alkohol ale dopełniony złożonym, słodowym (nie słodkim) w swym charakterze smakiem. Mocno idzie do głowy nawet po wypiciu połowy butelki...
Napiszę tak: Kilka lat temu uważałem to piwo, dzięki swemu fenomenalnemu bogactwu i złożoności, za najlepsze na świecie. Obecna degustacja nie okazała się tak ekscytującą jak niegdyś. Podejrzewam że istotną rolę może tu grać okres przechowywania (od 2005 r). Dotychczas wypijałem ten trunek niedługo po zakupie i myślę, że mimo dłuugiego okresu przydatności raczej nie ma sensu specjalnie leżakować tego piwa.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ale leżakowałeś je sam, czy "leżakowało" 3 lata na półce w sklepie?Comment
-
Leżakowało w spokoju u mnie. Mam jeszcze cały zestaw Chimaya kupiony przy okazji likwidacji specjalistycznego sklepu na Polnej w wawie. Wniosek z tego taki, że trzeba to jak najszybciej opróżnić bo to chyba jeszcze starsze niż 2005 r.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Comment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Z broszurki Chimaya: czerwony Chimay powinien być pity w roku produkcji, żółty powinien być pity jako "młody", niebieskiego można przechowywać kilka lat - wynika więc stąd, że do piwniczki warto wrzucać tylko tego ostatniego.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
W końcu się szarpnąłem aby skalibrować kubki smakowe i porównać z moim klonem. Zakupione w Markecie Kopyra IGA.
piana: gęsta, drobna, lekko przybrudzona,
zapach: złożony,
kolor: ciemna czerwień, niestety nie udało się wlać bez drożdży, unoszą się one teraz w postaci grudek,
smak: treściwe, jak zawsze w przypadku takich piw mam problemy z nazwaniem wszystkich smaków, (może po kursie przed warsztatowym coś się zmieni), posmaki od ciemnych słodów, lekko słodkawe, lekko kwaskowe, lekka gorzka czekolada, być może śliwki, to tyle, skończyło się, alkohol nie wyczuwalny.
wysycenie: pasuje.
A teraz spróbuje swojego klona.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Liczę, że w tym temacie znajdę specjalistów i koneserów
Jak sam nick wskazuje, moje piwne upodobania i przyzwyczajenia są jednoznacznie "konserwatywne". Pszeniczne to już dla mnie "eksperyment" i nawet w Monachium nie zawsze mnie przekonywały. Więc "belgijskie" są krokiem nawet bardziej rewolucyjnym.
Dzisiaj żona wracając z Brukseli przywiozła mi 3 wersje tego piwa, tę (niebieską), "tripel" i "biuin". Mam zatem pytanie do znawców: od którego z nich powinienem zacząć? Myślałem, żeby na pierwszy ogień poszedł najsłabszy, ale może jednak powinien być to "niebieski" jako najbardziej typowy? Nie chciałbym się za szybko zniechęcićZalecaną w drugim wątku muzykę średniowieczną i wygodny fotel mam, a co z temperaturą? Nie schładzać ich tak bardzo, jak "pilsy"? Czy naczynie (kielich a nie kufel) jest faktycznie takie istotne?
Gdybym jednak na razie odłożył konsumpcję na później, to czy przechwowyać trzeba w lodówce czy chłodnej piwnicy, jak niepasteryzowane Policki i Svijany, czy pokojowa temperatura im nie szkodzi? Nigdzie nie znalazłem nawet informacji, że trzeba trzymać w chłodzie.
Aha, mętność i drobne "farfocle" to norma? Nalewać trzeba tak, żeby pozostały one na dnie?
Proszę mnie zrozumieć, nie chciałbym tym tak wielbionym tu arcydziełom wyrządzić krzywdy i zmaksymalizować swoje szanse na poszerzenie horyzontówComment
-
To ja odpowiem
Na początek najlepsze byłoby "bruin" - najsłabsze. Ja sam zaczynałem przygodę z belgijskimi piwami od niego, i jak widac nie zniechęciłem się. Odradzam tripel na początek - za skomplikowany i ta goryczka może zdziwic (to nie ta sama goryczka co w czeskich!).
Kielich jest ważny, w kuflu to ja nigdy nie piłem żadnego belga (nawet tego pierwszego, znalazłem jakiś kieliszek do wina). Inaczej smakuje, nie wyobrażam sobie kufla w takiej sytuacji.
Jeśli zaczynasz z belgijskimi to darowałbym sobie "farfocle". Ja je teraz z lubością leję, ale nie wiem jaki wpływ wywarłyby na Twoje odczucia.
Po bruin wziąlbyn "bleu", a na koniec tripel.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Mam zatem pytanie do znawców: od którego z nich powinienem zacząć? Zalecaną w drugim wątku muzykę średniowieczną i wygodny fotel mam, a co z temperaturą? Nie schładzać ich tak bardzo, jak "pilsy"? Czy naczynie (kielich a nie kufel) jest faktycznie takie istotne?
Gdybym jednak na razie odłożył konsumpcję na później, to czy przechwowyać trzeba w lodówce czy chłodnej piwnicy, jak niepasteryzowane Policki i Svijany, czy pokojowa temperatura im nie szkodzi? Nigdzie nie znalazłem nawet informacji, że trzeba trzymać w chłodzie.
Aha, mętność i drobne "farfocle" to norma? Nalewać trzeba tak, żeby pozostały one na dnie?
Temperatura: czerwony/niebieski temp 10-12 °C, triple 6-8 °C
Przechowywanie: w pozycji stojącej, jeśli nie masz zamiaru przechowywać ich miesiącami to temperatura pokojowa nie zaszkodzi
Nalewanie: na początek proponowałbym ostrożnie nalewać by osad drożdżowy pozostał na dnie. Po kilku degustacjach moża spróbować nowych wrażeń i zabełtać, by mieć piwo z drożdzami.
Kolejnośc: ja bym proponował: red, tripel, blue (czyli od najsłabszego do najmocniejszego)
Jeśli chcesz skonfrontować ze źródłem to polecam tę stronę.Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-04-23, 07:45.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Chimay jest "kondycjonowany" czyli zawiera drożdże utrwalające piwo. Bez obaw, jeśli nie będzie wystawiony na wysokie temperatury czy też światło słoneczne nic złego mu się nie stanie.Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-04-23, 13:56.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Degustacja butelki rocznikowanej 2004 r, data przydatności do końca 2009 r.
Kolor: patrząc ze światłem brudnobrązowy, pod światło ciemny heban z widocznymi drobinkami drożdży.
Piana wręcz symboliczna w postaci drobnego kożuszka, po kilku minutach znika zupełnie.
Zapach bardzo intensywny i złożony. Z jednej strony swą słodką owocowością i mocą nasuwa skojarzenie z mocniejeszymi alkoholami, z drugiej zaś dzięki lekkiemu karmelowi, czekoladzie i ciemnym owocom przypomina portery. Wyczuwalne są też takie rzeczy jak wanilia i orzechy. Pod względem zapachu ten Chimay to mistrzostwo świata.
W smaku pełne, treściwie z wyczuwalną alkoholową mocą. Bardzo dobrze zbalansowane, można powiedzieć że żadna ze składowych Chimaya nie pcha się tu przed szereg.
Mam jednak wrażenie, że klimat tego piwa budowany jest bardziej przez zapach niż przez sam smak.
Nasycenie niezbyt duże, wyczuwalne lekkie szczypanie w język aczkolwiek nie tak przyjemne jak w Chimay Brune.
Piłem już 3-letniego niebieskiego Chimaya i nie wywarł on nam nie takiego wrażenia jak ten pity niedługo po zakupie. Na szczęście ten 5-letni egzemplarz jest świetny aczkolwiek muszę znów przypomnieć sobie smak 'świeżego' by ocenić który jest lepszy...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
I jeszcze jedno, zaraz po wypiciu piw Chimay Brune oraz Chimay Blue w pokalu unosi się zapach brzeczki piwnej. Coś niesamowitego!Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
Related Topics
Collapse
-
Br.Scourtmont, Chimay czerwony
zaw. alk. 7% dofermentowywany w butelce, zawiera ok. 30% słodu pszenicznego. Butelka 0,33.
Zakupiony we Wrocławskim Piwoszu w trójpaku ze szkłem.
Zapach owocowy, z niewielką nutką drożdży.
Kolor jasnobursztynowy, mętny. Duża ilość...-
Channel: Belgia
-
-
Zakupine w "Piwach Świata" na Polnej w Warszawie.
Piwo górnej fermentacji z wtórną fermentacją w butelce, jest mocno chmielone - przyjemny aromat po otworzeniu butelki, piana lekko dziurawa, kremowa, kolor piwa bursztynowy, ładnie gazuje, przebija przyjemny samk drożdży, goryczka...-
Channel: Belgia
-
-
Alk. 4.8%, but. 0.33 l.
Pierwszy raz widzę to piwo. Kupiłem w Utrechcie w grudniu 2006 w sklepie z alkoholami świata (pasaż koło dworca) za 1.30€. To chyba enkel czyli „piwo pojedyńcze” warzone na potrzeby własne klasztoru?
Bursztynowe, mętne, mocno nagazowane,...-
Channel: Belgia
-
-
Znalazłaem w sieci recepturę piwa z browaru Chimay i postanowiłem uwarzyć coś takiego w domu.
Składniki:
słód pilźnieński 2,5 kg
słód monachijski 0,45 kg
brązowy cukier kandyzowany 0,25 kg
słód karmelowy 120 EBC 0,16 kg
chmiel 5,2% 15g (Hallertau...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mikrus Cerveses La Gardènia w Alcover - Tarragona
alk 4.7%
kolor - mętno-pomarańczowy
piana - średnia, biała, opada dośc szybko
zapach - lekki, głownie owocowo-słodowy
smak - treściwość średnia, tępa mało przyjemna goryczka, sporo cytrusów,...-
Channel: Hiszpania
2019-12-11, 22:55 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment