Van Honsebrouck, St. Louis Gueuze Lambic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Van Honsebrouck, St. Louis Gueuze Lambic

    Br. Van Honsebrouck, B-8770 Ingelmunster, Belgia

    Fermentacja spontaniczna - jak to piwa tego typu. Pierwszy raz piję takie piwo - w pierwszym momencie myslałam, że skwaśniałe

    Pianka słaba, szybko opada, ale pierścień zostaje. Kwaśne, ale jak wino półwytrawne, nie jak wytrawne. Zapach kwaskowaty, nawet nie winny. Barwa herbaciana.

    No, generalnie nie mój typ, ale warto spróbować
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #2
    Lambiki to też nie mój typ, ale gueuze jest z nich najciekawszy -kupaż robi swoje. W smaku trąci suszonymi owocami i kompotem bożonarodzeniowym. Z piany czapy nie zbudujesz, ale przerzedzony dywanik zostaje do samego końca.

    Dodam, że voltaż wynosi 4,5%

    Comment

    • Krotoszyniak
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.08
      • 516

      #3
      Tak to nie najlepszy przedstawiciel tego typu ... ciekaw jestem skad wyczarowalas to piwko ...?
      Admin z Ratebeera
      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

      Comment

      • slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5056

        #4
        Piwko to dostępne jest w warszawskich "Piwach Świata". Osobiście kupowałem rzeczoną sztukę.
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Krotoszyniak napisał(a)
          Tak to nie najlepszy przedstawiciel tego typu ...
          Ale to piwo mi smakowało! Najbardziej ze wszystkich lambiców, jakie piłem.

          Comment

          • sklep-piwowar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 559

            #6
            Czy chodzi o to piwo porzeczkowe ,bo nie doczytałem się że to Cassis ?
            Attached Files

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Mowa o tym piwie:
              Attached Files

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #8
                Wczoraj wypiłem jako pierwsze piwo z zestawu 34 szt. przywiezionych przez Biermanna z wygnania
                Butelka z korkiem, 37,5 cl, alk. 4.5% obj.

                Gdyby nie wyczuwalna goryczka dałbym się nabrać że to szampanopodobne wino musujące. Swoją drogą nie miałbym nic przeciwko temu, żeby przywitać tym piwem Nowy Rok. Całkiem smaczne piwo, wcale nie uważam je za zbyt kwaśne. Piana faktycznie nie powala ale jest i utrzymuje się do końca w wersji ascetycznej. Nie tylko warte spróbowania ale i chętnie powtórzę jeśli będzie okazja.

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3607

                  #9
                  Dane bez zmian.
                  Piana: dość obfita, biała, lekka, do obrączki
                  Gaz: więcej niż mniej
                  Kolor: zdecydowanie piwny, ciemnożółty tzw. "złocisty"
                  Zapach: intensywny, winno-wytrawny (kojarzy mi się zapach kory, ale trudno powiedzieć, pachnie gorzko-kwaśno, ale nie nieprzyjemnie)
                  Smak: zgadzam się, że przypomina szampana (oczywiście w sensie Sekt), raczej kwaśne, wytrawny, gorzki posmak, trochę owocowości
                  Jestem głęboko niezadowolony ze swojego opisu tego piwa, ale jest to dobry lambik - są charakterystyczne lambikowe nuty, ale nie zalatuje zepsuciem. Bardzo wytrawne, raczej aperitif niż deser.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3607

                    #10
                    A tak wygląda:
                    Attached Files
                    Lotna ekspozytura browaru

                    Też Was kocham.

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #11
                      Jak dla mnie za słodkie a za mało kwaśne. Jest aktualnie dostępne w Auchanie, ja kupowałem w Mikołowie ale skoro to sieć to może być też w innych. I albo moja butelka była stara, albo to piwo ma jak na Belga krótki termin - do 07.2012. Inne Gueuze jakie mam pod ręką (z tego samego browaru) ma termin do 2019...
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #12
                        Przyznam się bez bicia, że to pierwszy lambik pity w moim życiu. Zapach dośc intrygujący, żona określiła, że pachnie kozą, córka, że jak bizon. Faktycznie, jakoś tak jak przepocona końska derka.
                        Smak troszkę kwaskowy, wytrwany. Bardzo smaczne.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • Petitpierre
                          Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
                          Petitpierre
                          Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
                          2022-11-27, 18:41
                        • darekd
                          Bruksela, Moeder Lambic
                          darekd
                          W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

                          jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
                          drugi: Place Fontainas 8.

                          https://www.moederlambic.com/

                          Byłem w tym pierwszym:

                          ...
                          2020-03-17, 23:39
                        • Petitpierre
                          Van Honsebrouck, Filou
                          Petitpierre
                          Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
                          2023-01-08, 12:48
                        • Petitpierre
                          Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
                          Petitpierre
                          Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

                          Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
                          2022-09-13, 10:41
                        • Twilight_Alehouse
                          Cantillon, Gueuze 100% Lambic Bio
                          Twilight_Alehouse
                          W czerwcu razem z moją małżonką oraz Borysko i jego małżonką mieliśmy okazję skosztować trzech produkowanych bardzo tradycyjnymi metodami piw z malutkiego brukselskiego browaru Cantillon. Przywiózł je do Łodzi Marek Suliga z Peronu 6 i umożliwił nam degustację.

                          Najpierw...
                          2006-10-15, 17:51
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...