Abbaye St.Remy-Rochefort, Trappistes Rochefort 8

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Viktor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2002.04
    • 617

Abbaye St.Remy-Rochefort, Trappistes Rochefort 8

Zakupione w Piwach Świata w Warszawie. Jak to z piwami Trapistów ma jedną wadę - to cena. Potem to już same zalety : piękna beżowa ,drobna piana utrzymuje się dość długo, kolor piwa brązowo -rubinowy ( mało przeźroczyste), wspaniałe gazowanie całą objętością, smak wytrawny , goryczka idealna, alkohol 9,2 %.
    Piwo na 5.
  • Viktor
    🍼
    • 2002.04
    • 617

Etykieta z tego piwa :
    Attached Files

Comment

• zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

Mnie niestety to piwo nie podeszło smakowo. Jednak nie przepadam za piwami o mocy większej niż 7 procent, wyjąwszy portery. To piwo jednak porterem nie jest. Barwa cudowna, mieniąca się czerń, znakomita piana - gęsta, utrzymująca się podczas picia ale już zapach dość ostry z wyczuwalną mocą alkoholu, która jest niestety wuczuwalna także w smaku. Moje kubki smakowe zostały podrażnione zbyt mocno posmakiem alkoholowym i niestety nawet pewna "przypaloność" którą uwielbiam w porterach, a która też tutaj się pojawiła, nie zrekompesowała wyraźnego smaku alkoholu w tym piwie.

Dla mnie jednak rozczarowanie, biorąc pod uwagę sławę tego piwa i jego cenę.
      Last edited by zythum; 2003-12-29, 10:21.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Parametry j.w.
        Brazowe, z drozdzami w butelce. Dosc mocno nagazowane, piana szybciej opada niz w niektorych innych klasztorniakach ale do konca zostaje gruby dywanik.
        Czekoladowy, lekko korzenny aromat.#
        Smak slodko-gorzkiej kawy przechodzi w mleczna czekolade. Pod koniec, jak piwo sie troche ogrzalo, doszla jeszcze nutka korzenna i troche alkoholu. Przeciwnie niz dla przedmowcy, nie byl to jednak dla mnie nachalny smak spirytu
        Dla mnie podobne do jeszcze mocniejszego krewniaka Rocheforta 10 i do Westvletteren 8.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Przywiezione z Belgii na specjalne moje zamówienie
          Zapach miodowo-owocowy. Kolor przepiękny, malinowo-złoty, gaz w sporej ilości. Na dnie pływały drożdże które spoczywały także na pianie (była wysoka, bardzo wolno opadała i do końca pozostał gruby kożuch). A smak? Trapistów nie da się opisywać, słów mi brakuje! Poza tym ze chciałbym jeszcze

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

To piwo ma chyba 5 letni okres przydatnosci do spozycia, mnie trafilo sie takie o rok "przeterminowane"
            Tylko piana byla troche slabsza, smak i zwlaszcza zapach to czysta poezja
            "8" jest najlepsza, choc kosztowala 6 $ !!!
            Attached Files
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• piwo
              • 2001.08
              • 810

Bardzo dobre piwo... bardzo mi smakowało. Może trochę zbyt mocne.
              5.

Comment

• Dreamer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1576

zaw. alk. 9,2%, but. 0,33 l
                dostępne w kilku sieciach handlowych w kraju

I ja dorzucę swoje trzy grosze do tematu, tym bardziej, że wczoraj przypominałem zalety 6-tki, a testuję po kolei. Tak więc czas na 8-kę.

Zapach - śliwkowo-drożdżowy, zbliżony do 6-tki, po pewnym czasie słodkawy, cynamonowy, bardzo intensywny (ale to akurat cecha wszystkich trapistów);
                kolor - ciamny, brązowy, pod światło wpadający w rubinowy, duże zmętnienie;
                piana - podobnie jak w 6-tce: kremowa w kolorze i konsystencji; opada bardzo powoli, a to, co z niej zostaje, w tej wersji wygląda jak gruba, puchowa pierzyna
                smak - od samego początku: rozgrzewający! zbliżony do słabszej 6-tki, choć w szczegółach nieco różny - tutaj imponująca paleta smaków owocowych (wśród których dominują oczywiście śliwki i rodzynki) tłumiona jest wytrawną goryczką przypraw, a smak drożdżowy ogranicza tutaj kukurydzianą słodycz; w stosunku do słabszej 6-tki tutaj mamy smak jakby dojrzalszy, bardziej dofermentowany, świeżości owoców towarzyszy głębia przypraw i korzeni; posmak alkoholu (którego zawartość jest niemała) jest idealnie ukryty;
                wysycenie - zgodnie z oczekiwaniami: wysokie

Rewelacyjna paleta smaków, właściwa tylko trapistom. Żałuję że zacząłem test ze zbyt schłodzonym piwem, lepiej poczekać aż się ogrzeje; efekt powalający!
                Attached Files
                Blog: Piwna Brytania

Comment

• franekf
                  • 2004.06
                  • 944

Wspaniałe piwo, piękna piana, piękny kolor, wspaniały smak który ciężko mi opisać - coś jakby czekolada, przyprawy korzenne... Bardzo miło rozgrzewa. Dość drogie ale raz na jakiś czas warte tej ceny. Było to moje 400 nowe piwo i jestem przekonany, że dobrze wybrałem na tą okoliczność.
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Rochefort 8

Piłem je jakis czas temu podczas zbiorowej degustacji różnych Trapistów i to wypadło najlepiej. Zobaczymy czy dziś będzie smakować.

piana: gęsta, drobna, gruby dywan, nie ginie wogóle,
                    kolor: czerwień, lekko mętne,
                    zapach: rodzynki,
                    smak: owocowość, lekka paloność, lekka kwaskowość, trudno rozpoznać wszystkie smaki, alkohol nie wyczuwalny, temp. piwa 10st C - zalecają 12-14st. C
                    wysycenie: drobne, typowe belgijskie, musujące piwo na języku, super.

w składzie piwa: słód jęczmienny, i nie słodowane zboża!! - ciekawe jakie?.

P.S. przypomina mi mojego dubbla na THG.
                    Wykalibrowałem kubki smakowe i teraz spróbuje moich klonów tego piwa, wrażenia opiszę w wątku "Twoje warzenie"
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

Bardzo dobre piwo. Kosztowałem wczoraj jako jedno z 10 przywiezionych przez kumpla z Belgii.
                      Podstawa to oczywiście temperatura degustacji - piwniczna. Doskonale maskuje nutki alkoholowe (w ogóle dla mnie nie wyczuwalne). Smak aksamitny leciutko drożdżowy, wyraźna kolendra, korzenie; lekko kwaskowate, lekko goryczkowe... Bardzo złożony, choć nie-natarczywie intensywny.
                      Piana początkowo bardzo gęsta i intensywna, z czasem redukuje po dywanika na 70% powierzchni. Kolor rubinowo-brązowy, zmętniony przez drożdże.
                      Buteleczka 0,33l (tylko niestety), etykieta dla mnie kultowa.

Comment

• adam16
                        • 2001.02
                        • 9865

Rewelacyjne.
                        To jest to co tygrysy lubią prawie najbardziej.
                        Piana po nalaniu średnia za to trwała - w kielichu jest jeszcze 1/3 piwa, a piany będzie jeszcze ze 2 milimetry.
                        Smak złożony, drożdżowo-owocowo-korzenny, orzeźwiający. Nie wiadomo kiedy zaczyna szumieć lekko w głowie - czyli jest nieco zdradliwe. Szkoda, że to tylko buteleczka 330 ml.
                        Zapach także rewelacyjny. Chyba podobnie pachniały któreś piwa Marusi i Marka33.
                        Szkoda, że mam tylko to jedno. Ale zważywszy że dotarło do mnie via France to i tak dobrze
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• lzkamil
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 3611

Rocznik 2005, degustacja około Bożego Narodzenia 2008.
                          Zapach mocniej owocowo-winny, intensywny.
                          Smak ciemnosłodowy przechodzi w bardziej owocowy posmak ale ciemny słód i karmelowy smak mocno wyczuwalne do końca. Alkohol dosyć mocno grzeje ale jest jak najbardziej na miejscu.
                          Oczywiście bardzo mi smakowało Mam wrażenie że w leżakowaniu się trochę rozwinęły owocowe nutki.
                          Lepszy jabol pod okapem
                          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

To jest arcydzieło sztuki piwowarskiej!
                            Tak bujna piana, tak silny aromat, tak złożony smak! Owoce, słód, szlachetny alkohol, nieco rozpuszczalnika (młody egzemplarz piłem...). Orgazm na języku!

Comment

• Promil03
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.10
                              • 2833

Podpisuję się pod wszystkim. Wspaniałe piwo. Kolor, piana, aromat, smak. W pierwszym łyczku zbyt wyczuwalny alkohol, potem na szczęście pięknie zharmonizował się z resztą.
                              Data przydatności do kwietnia 2015. Pewnie za 2-3 lata byłoby jeszcze lepsze. Ale czy to możliwe?
                              Chyba wezmę się poważnie za piwa belgijskie.

PS. Piwo otrzymałem od bianco8 na giełdzie w Tychach. Czym ja Ci się teraz chłopie zrewanżuję. Cholernie wysoko zawiesiłeś poprzeczkę.

Comment

Przetwarzanie...
                              X