Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
InBev Belgium, Hoegaarden Grand Cru
Collapse
X
-
Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koninck Wyświetlenie odpowiedzi....swoją opinie opieram na fakcie bytności w Belgijskich knajpach, tam każde piwo ma swoją szklankę różnych kształtów jak różne jest piwo.... Hogarden właśnie w ten sposób był podawany w grubej zaszronionej szklance "obraśniętej" śniegiem z początku biała, aby po krótkiej chwili pojawiał się kolor piwa robiło to wrażenie, chociaż osobiście za nim nie przepadałem.
Comment
-
-
Jeden z najwyżej cenionych przeze mnie belgów. Piwo z gatunku grand cru. Trudno powiedzieć czym jest właściwie gatunek grand cru, ale wszystkie piwa grand cru jakie miałem przyjemność pić (rodenbach, val-dieau, hoegaarden) to ciężkie, wyraźne piwa degustacyjne, o smakach, które trudno pomylić z innymi. może własnie w tym rzecz Wyraźne drożdże i witbirowe nuty. Głęboki, dojrzały smak, ale nie alkoholowy. mocno musuje i na długo pokrywa się gęstą pianą. Taką świeżość smaku przy takim procentażu spotkałem tylko w duvelu, ale smak hoegaardena gc jest jak dla mnie o wiele bogatszy. Jak dla mnie - pozycja obowiązkowa w walizce, zawsze jak wracam a z niderlandów, bo w polsce nie spotkałem. Z tym, że ja gustuję z reguły w mocniejszym kalibrze, portery, triple..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika homerro Wyświetlenie odpowiedziJeden z najwyżej cenionych przeze mnie belgów. Piwo z gatunku grand cru. Trudno powiedzieć czym jest właściwie gatunek grand cru, ale wszystkie piwa grand cru jakie miałem przyjemność pić (rodenbach, val-dieau, hoegaarden) to ciężkie, wyraźne piwa degustacyjne, o smakach, które trudno pomylić z innymi. może własnie w tym rzecz
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fran Wyświetlenie odpowiedziprocentowo to mu do tripla czy bałtyckiego portera niedaleko, ja bym tylko dodał do twojego opisu nieco zagadkowo cytrusowa nute, to niezbyt konkretne okreslenie ale kto probował ten wie mam nadzieje co mam na mysli
Comment
-
-
Aromat: cytrusowo-bananowy, fenolowy, słodki
Piana: wysoka, gęsta, nietrwała
Barwa: ciemnopomarańczowe, mętne
Smak: Treściwe, owocowe, pomarańczowe, miodowe. Końcówka owocowo-słodka. Alkohol daje się wyczuć.
Goryczka: alkoholowa, niska ale wyczuwalna, krótka.
Odczucie w ustach: treściwe, ciężkie, alkoholowe.
Ogólne wrażenie: zawiódłby się ten, kto się spodziewał Witbiera, to nie jest piwo lekkie i rześkie, ale ciężkie, treściwe, w klimacie weizebocka lub mocniejszych belgijskich ale.
Comment
-
-
Barwa: Miodowa, mętna (zmętnienie na zimno), brązowe grudki drożdży na dnie łatwo się wzburzają co trochę burzy estetykę.
Piana: Skąpa, szybko redukuje się do obrączki.
Zapach: Bogaty, drożdżowo - winny, "pszeniczny", z nutką alkoholu.
Smak: Gęste, treściwe, pszeniczne do kwadratu; czuć jasne owoce: morele, pomarańcze, lekki banan. Jest i lekki goździk i kolendra, goryczka słaba i raczej nie chmielowa (curacao?). W tle rozgrzewający alkohol, może minimalnie rozpuszczalnikowy.
Wysycenie: Raczej słabe.
Opakowanie: Jakie jest, każdy widzi. Klasa.
Bardzo dobre, wyjątkowe piwo, warte spróbowania
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedziJaką temperaturę polecacie dla tego piwa? Nie chciałbym zmarnować prezentu...
M.Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koninck Wyświetlenie odpowiedziPowinno być opisane na etykiecie z reguły jest to szklaneczka, a na niej temperatura
Comment
-
-
Piwo poleżało parę miesięcy w lodówce, ma jeszcze zapas terminu ważności, ale w butelce unoszą się liczne "farfocle". Pytanie do znawców tego gatunku - wlać w całości, czy ostrożnie zdekantować? Jeśli chodzi o mnie, postąpiłbym jak z pszenicą, czyli wlał ciecz+dobroć ale nie wiem czy to aby zgodne ze sztuką dla tego i podobnych Belgów.
M.Ostatnia zmiana dokonana przez beaviso; 2013-05-09, 13:44.
Comment
-
Comment