Byłem w Westvleterenie w sobote 3maja i biorąc kratkę z piwem zauważyłem właśnie nowy kapsel.
Westvleteren, 12
Collapse
X
-
-
Westvleteren 12 (XII)
do 21.03.2017
Piana drobna utrzymuje sie, zdobi szkło. Kolor herbaciany mętny. Aromat orzechy włoskie, wiśnie pestkowe, lekko winne, słody, bardzo przyjemny złożony. Smak w zasadzie to samo co w aromacie tylko więcej i bardziej intensywne,dochodzą migdały, suszone owoce, cukier kandyzowany, nuty winne, alkohol ukryty całkowicie ciało nie za słodkie i tez nie wytrawne goryczka wyraźna pozostająca po łyku na długo.
Porównują te piwo do St. Bernardus 12
To są inne piwa obydwa znakomite ale inne łączy je tylko styl. I to że obydwa dostały ode mnie WOW.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/Comment
-
-
Żaden problem z kupnem i to taniej polecam
Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/Comment
-
W Polsce można też kupić po jakieś 40-50 zł.
Pojawia się od czasu do czasu w różnych sklepach.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
-
Comment
-
Cena dla jeleni.
Czasy się zmieniły, to już nie jest praktycznie niedostępne piwo.Last edited by Pendragon; 2015-06-02, 10:49.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Może trochę szkoda tej magii, ale z drugiej strony - to tylko piwo.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
We wrocławskiej Piwnicy stoi sobie ich wieeele (Blondów, 8 i 12) już od jakiegoś miesiąca po 40 zł z hakiem. Myślałem, że znikną w mgnieniu oka, a jednak nie. W końcu mi się żal ich zrobi i sam je wszystkie wykupię, więc spieszcie się.Comment
-
Bo to jednak poważna kasa jest, trzeba pewną wewnętrzną zasadę łamać. A potem będę Hardcore Maelki i innego tego typu rzeczy i okaże się, że to wcale nie aż tak dobre. Balonik oczekiwań przy takim piwie jest napompowany, zaczynają się kalkulacje... Dlatego póki co dywaguję, nie kupię nawet za 'zaledwie' 4 dyszkiComment
-
To jest dobre piwo, ale nie jest warte 40 złotych. Nawet 30 nie.Comment
-
Cieszę się, że mam okazję spróbować tego piwa . Kupione w styczniu, pite w październiku. Nie leżakowałem go jakoś specjalnie, po prostu czekało na swoją kolej i okazję.
aromat: śliwkowy, trochę też czuć alko, ale nie jest to nieprzyjemny zapach. Ogólnie to w zapachu przypomina wino czerwone - wino śliwkowe. Bardzo mi się podoba!
kolor: ciemnomiedziany, całkowicie mętny, nieprzejrzysty.
piana: mała, na początku. Była spora, a potem zredukowała się do małego paska. Utrzymuje się do końca cienką warstwą i oblepia szkło.
smak: Śliwka? Jest bardzo dobre. Ale nie umiem nazwać co tu czuję. Jest słodkie.
Nasycenie w porządku, jest lekko gryzące, ale całkowicie ok.
Przypomina troszkę barley wine'y.
Goryczka mała, aromatów chmielowych brak. Jest owocowo-miodowo-słodkie. Profil słodowo-karmelowy. Może jest trochę czekoladowe.
Pierwszy raz spotykam się z takim smakiem piwa. Więc ciężko je do czegoś porównać.
Jestem pozytywnie zaskoczony, jest lepiej niż się spodziewałem. Myślałem, że to będzie jakiś walący alkoholem karmelowy koźlak :P, a jest przyjemne, słodkie wino śliwkowe .
W swoim stylu na pewno jest numerem jeden. Ale to pierwsze piwo w stylu quadrupel jakie piję.
Szkoda, że tak mało!
9/10
Dlaczego nie 10/10? No cóż, za smak mógłbym tyle dać, ale oceniam wszystko. Gdyby to piwo było szeroko dostępne, bez pośredników z marżami 500%... No i musiałbym wypić kilka takich, porównać kilka warek.
cena: ok. 40 złComment
Comment