ja doczytałem się na etykiecie 8,4% ale to drobiazg , smak faktycznie cytrusowaty ,a moze oranzowaty (brzmi dziwnie), alkohol praktycznie ukrywa się gdzieś po płaszczem przypraw, pite w firmowym szkle iwychłodzone , to czysta poezja , wracajac z beneluksu obowiazkowo trzeba zabrać komplet 4X33cl i tulip, poza kwakiem oczywiscie
Bosteels, Tripel Karmeliet
Collapse
X
-
Zakupione w "Piotrze i Pawle" w podwarszawskich Markach. 10 zł, ale warto było....
Kolor: Jak na tripla przystało - miodowy i mętny.
Piana: Średnia, znika dość szybko.
Zapach: Bardzo silny, czuć głównie kolendrę. W tle nutki pszeniczne i estry będące owocem działalności pracowitych drożdży klasztornych.
Smak: Piwo bardzo treściwe, aż gęste (zasługa owsa). Nutki klasztorne, drożdżowe, owocowe i kolendra. Czuć wyraźnie alkohol, ale nie przeszkadza.
Uwagi: Rewelacja! Chyba znalazłem świętego Graala...
Comment
-
-
Dzisiaj próbuję wersję 0,75 w korkowanej, zielonej butelce z nadrukowana etykietą.
Piwo jest wyśmienite. Wspaniale wyważ(rz)one. Jednocześnie orzeźwiające i sycące. NIe wyczuwalna moc.
Ten browar to dla mnie ścisła czołówka światowa.MM961
4:-)
Comment
-
-
Kolor: Ciemno słomkowy, jasno złoty. Piwo delikatnie mętne [4,5]
Piana: Białą, dość gęsta, utrzymująca się przez prawie 10 minut, później do końca pozostająca w postaci cienkiego dywanika. Nie pozostawia większych śladów na szkle [4]
Zapach: Dominuje kolendra i cytrusy (limonka). Zapach przyjemny i intensywny, alkohol w ogóle nie wyczuwalny [5]
Smak: W odróżnieniu od zapachu w smaku można już dostrzec te 8,4% alkoholu, jednak nie jest on nachalny, a za to idealnie wkomponowany w całość. Na pierwszym planie kolendra. Goryczka bardzo delikatna. Piwo pełne w smaku a mimo to orzeźwiające (o co dbają cytrusy) [4,5]
Nasycenie CO2: Wysokie, co mi bardzo odpowiada [5]
Opakowanie: Takie jakie lubię najbardziej. Stonowane, pastelowe barwy, kontrastowa (a mimo to nie dominująca nad resztą) nazwa piwa napisana gotycką czcionką, w środku scenka rodzajowa. Wszystko idealnie skomponowane [5]
Ocena: [4,5]Last edited by YouPeter; 2010-10-14, 19:46.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Zaskakujące przejście od aromatu do smaku. Zapach jest bardzo przyjemny o podłożu owocowym, cytrusowym, grejpfrutowym. Pierwszy łyk to aksamitna, wytrawna słodowość towarzysząca owocowej słodyczy. Końcówka jest niedługa, nieco mniej słodka, łącząca słód i tym razem lekko alkoholową wytrawność. Potężne nagazowanie i drobniutka piana dopełniają charakterystyki tego tripla. Marny byłby los polskich browarów, gdyby te wszystkie belgijskie piwa były o połowę tańsze. No ale najwyższa sztuka ma swoją cenę. Aksamitna pychotka
Comment
-
-
Tripel Karmeliet
Kolor: Cytrynowo-żółty, mętny.
Piana: Wysoka, czapowata, średniobąblowa. Puszysta, można by kroić nożem. Bardzo trwała. Cienka powłoka zostaje do końca.
Zapach: Na pierwszym planie kolendra. Pod spodem cytrusy zmieszane z przyjemnym słodowym aromatem. Są też belgijskie drożdże i momentami delikatny chmiel, przyprawy.
Smak: Początek przyjemnie słodowy z kolendrą i nutą belgijskich drożdży w tle. Początkowo lekko kłujący przez duże wysycenie. Później dociera delikatna ziołowa goryczka, która miesza się z rozgrzewającym, lekko słodkim posmakiem. W tle pojawiają się również cytrusowe posmaki. Alkohol ładnie ukryty, a jest go aż 8,4 %. Bardzo dobre.
Wysycenie: Po otworzeniu głośne huknięcie. Bąbelki szaleją w pokalu. W ustach również wysokie, dość mocno szczypie.
Opakowanie: Buteleczka 33cl z ładną etykietą i kapslem. Jak na fotkach wyżej.
Comment
-
-
Kolor - Jasne złoto, mętny.
Piana - Obfita, dość gęsta, trwała i sztywna.
Zapach - Intensywny, kolendrę, która w zapachu dominuje, czuć już pół metra od kielicha. Do tego dochodzą liczne nuty cytrusowe (cytryna, grejpfrut) i drożdże.
Smak - Początek słodowo cytrusowy, słodycz i lekka kwasowość ładnie się uzupełniają. Po chwili smak robi się bardziej wytrawny za sprawą wyraźnej kolendry i lekko wyczuwalnego alkoholu. Całości dopełniają lekkie nuty drożdżowe, piwo jest treściwe ale dość rześkie.
Wysycenie - Wysokie, przy otwieraniu chciało wyjść z butelki.
Opakowanie - Nie zmieniło się od zdjęcia, bardzo ładne.
Kupione za niecałe 9zł w Carrefour.
Smaczne piwo ale ja się odrobinę wyłamię i powiem, że tej kolendry mogłoby być nieco mniej, momentami chyba za bardzo dominuje.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Kolor: Jasno-słomkowy
Piana: Szybko pęcznieje przy nalewaniu, kożuszek pozostaje do końca (po godzinie jeszcze tkwi)
Zapach: Lekko owocowy
Smak: Smak lekkiej goryczki z nutką kolendry, trzeba solidnie schłodzić aby ten smak nie był zbyt ekspansywny
Opakowanie: Szampańskie 0,75 l (gdzie te przepisy unijne dotyczące 0,7 l ) z drukowaną etykietką bardzo ciekawą
Wysycenie: Ekstraklasa...
Uwagi: Wyborne piwo (za poprzednikami Twilight_Alehouse, JAckson) idealnie trafione w mój gust. Dodam tylko że piwo warzone z pszenicy, owsa i jęczmienia od XVII wieku, wedle przepisu starego klasztoru Karmelitów. 100 % naturalne piwo ...Dodatkowo (na zdjęciu) dołączyłem smakowite pralinki o smaku czterech piw (czwarte schowane)Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii Wyświetlenie odpowiedziPo całej nocy w lodówce po otwarciu miałem fontannę i w butelce 0,33 została już tylko połowa.
Comment
-
-
Moje (widoczne na ostatnim zdjęciu) zostało zakupione w Belgii około15 grudnia 2011 i od tej pory nie dotkneło lodówki (przeleżało w temp. pokojowej), dzisiaj na 30 minut zapakowałem do zamrażarki i skonsumowałem bez żadnej hecy opisanych powyżej ...korek szampański tylko pyknął...(współczuję) ....Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.
Comment
-
-
Moja butelka także się otwarła bez ekscesów, leżała w szafce od września do dziś w temperaturze pokojowej, tylko strzeliło jak szampan bez zbędnej erupcji piany. Ile to piwo kosztuje w Polsce? W Holandii za nie płaciłem zazwyczaj 1,20 euro + 0,10 kaucji. Piwo wg mnie mistrzowskie w smaku, najlepszy Belg jakiego piłem podczas pobytu w NL
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika QQlak Wyświetlenie odpowiedziIle to piwo kosztuje w Polsce? W Holandii za nie płaciłem zazwyczaj 1,20 euro + 0,10 kaucji.
Comment
-
Comment