Bavik, Petrus Oud Bruin

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    Bavik, Petrus Oud Bruin

    Piwko górno fermentacyjne, za 0,33 cena 0,5 euro.
    Kolor ciemny, mętny - piana drobna gęsta.
    Aromat - bardzo intensywny, słodowy, owocowy.

    Bardzo dobre piwo. na 5+
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwo
    Piwko górno fermentacyjne, za 0,33 cena 0,5 euro.
    Kolor ciemny, mętny - piana drobna gęsta.
    Aromat - bardzo intensywny, słodowy, owocowy.

    Bardzo dobre piwo. na 5+
    Hmm, a smak?
    To chyba najistotniejszy element piwa.
    A ciekawi mnie, bo jeszcze nigdy nie piem żadnego oud bruin. Chyba poszperam po innych wątkach.

    Comment

    • piwo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 810

      #3
      No tak ) zapomniałem.
      Trochę przypominało - nie wiem czemu gueuze - kwaskowe, lekko śliwką suszoną trącało.

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Aktualne foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • sebrejMax
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.07
          • 7

          #5
          Swietna fotka!
          Piłem to piffko parę miesięcy temu, więc spróbuję odtworzyć wrażenia:
          Smak orzeźwiajacy, jak na ciemne przystało - lekko karmelowy, ale bez nuty spalenizny, i faktycznie trochę kwaskowaty - stąd to (niewielkie) podobieństwo do geuze - taka szlachetniejsza i i trochę cięższa wersja Rodenbacha.
          Piany i wysycenia nie pamiętam.
          Kolor- standardowy brąz, klasyka. Jedno z moich ulubionych piw belgijskich - zresztą cała kategoria "oud bruin" jest moją ulubioną.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Kupione gdzieś na brukselskiej starówce za 2,25e.

            5,5% alk., leżakowane 20 miesięcy w dębowych beczkach.

            Kolor: Bardzo ciemny brąz, pod światło niemal nieprzejrzysty, choć widać, ze opalizujący.
            Piana: Rozczarowuje. Powstaje dość niska i szybko znika do cieniutkiej kołderki.
            Zapach: Niezbyt silny, raczej słodowo-chmielowy, z sugestią lekkiej owocowości.
            Smak: Nic nietypowego dla gatunku - trochę kwaskowatości, trochę cierpkości, sporo owocków (suszone śliwki, rodzynki), lekka biszkoptowość. Słodowej treściwości brak, więc piwo jest niestety dość wodniste.
            Opakowanie: Jak na zdjęciu Sibarha. Fajna, prosta lecz czytelna etykieta, do tego gustowny firmowy kapselek.
            Uwagi: W porównaniu z np. Rodenbachem lub Bellegems Bruin piwo rozczarowuje. Owszem, jest dobre, ale kosztowałem już lepszych, solidniejszych przedstawicieli gatunku i mam punkt odniesienia.

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #7
              Prezent od Twilighta z jego zeszłorocznej podróży do Beneluxu - dzięki!
              Kolor jak na mojej fotce, nalewałem ostrożnie i moje było klarowne.
              Piana siadła szybko, ale cienką warstwę pomaga utrzymać nagazowanie.
              Zapach wg mnie całkiem spory jak na piwo o mocy 5,5 vol. : suszone owoce plus cukierki karmelki.
              Treściwość adekwatna do mocy, klasyczne smaki obecne w belgijskich dublach łącza się z orzeźwiającą kwaskowatością, mniejszą jednak niż w lambikach.
              Nie mam wielkiego doświadczenia w tej kategorii więc nie ocenię go w ramach stylu. Powiem jednak , że zasmakuje miłośnikom ciemnych orzeźwiających piw.
              Attached Files

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Moje pierwsze piwo w tym stylu. Podekscytowany biegłem ze sklepu do lodówki

                W aromacie lekkie i niezbyt wyraźne. Słód i górnofermentacyjne owoce, gdzieś tam błąkało się coś, jakby suszone owoce.
                Smak wytrawny, lekko kwaskowaty (spodziewałem się bardziej), zaskoczyło mnie płytkością. Za to rekompensuje mnogością doznań owocowych: śliwki, wiśnie, porzeczki.
                Wypiliśmy ze smakiem (my, znaczy podstawowa komórka społeczna)

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12567

                  #9
                  Aromat - wyraźny, bogaty, są podsuszane owoce, są delikatnie tony czekoladowego ciastka z alkoholem i wyraźniejsze cierpko-winne.
                  Piana - umiarkowanie wysoka, drobne pęcherze
                  Barwa - ciemnobrązowo-mahoniowa
                  Wysycenie - średnie, ale wyraźnie musuje i podszczypuje
                  Smak - kwasek typowy dla stylu, cierpkość, potem owoce z leciutką nutą drewna od beczek, tak jakby były suszone, z lekkim posmakiem destylatu, ciekawe. Cierpkość nie jest tak wyraźna jak niektórych innych przedstawicielach stylu, leciutka ciastkowość łagodnie kontruje winną cierpkość. Ciut goryczki na finiuszu.
                  Treściwość - pełne, treściwe, cierpkość nieco pomniejsza poczucie treściwości

                  Smaczne piwo, rzadko sięgam po ten styl, to piwo wydało mi się dość łagodnym jego przedstawicielem i bardziej trafia w mój gust.

                  W 2012 dostało nagrodę World Beer Awards /które nie cenię zbyt wysoko, ale zawsze/ w kat. europejskich ciemnych oud bruins. Czyli ciemnych staro - brązowych, tak jakby były jasne "oud bruins", a może są?

                  Z bruinów wolę dubble, w tym ich Petrusa



                  ale jeśli ktoś nie chce zbyt deserowych a z drugiej strony mocno wytrawnych piw tego typu, to Petrus Oud Bruin stanowi ciekawą propozycję.

                  Comment

                  • yoxik
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.10
                    • 427

                    #10
                    Bavik, Petrus Oud Bruin

                    Piana wysoka ze średnimi i dużymi bąblami utrzymuje się zdobi szkło. Kolor ciemny rubin klarowny. Aromat słodkie owoce, wiśnie z nutą winną, karmel. Smak dość lekkie w odbiorze, wiśniowy kompot, słodowośc i lekko kwaskowe za razem. Z posmakiem po leżakowaniu w dębowych beczkach . Całość bardzo dobra lecz stonowana wygładzona bez pazura.
                    Również tutaj
                    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                    Comment

                    • DariuszSawicki
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2012.08
                      • 2869

                      #11
                      Jedyne piwo z oferty Lidla na które byłem nakręcony.
                      I nie zawiodłem się ...
                      Barwa mahoniowa, w miarę klarowne.
                      Piana bez komentarza... teraz same zalety.
                      Zapach bardzo bogaty, winny wręcz octowy po czasie przechodzący w owoce takie jak suszone śliwki, agrest i ciemne winogrona. Z szyjki butelki trochę inny aromat, bardziej ciemnych owoców niż octu i wina.
                      Smakuje cierpko, ale nie za kwaskowato. Dochodzą też do głosu również słodkie owoce, podsuszane, lekko wędzone, które w miarę picia są wyraźniejsze, trochę zabijają kwasek. Goryczka minimalna, ziołowa. Już na samym końcu lekka wanilia.
                      Warto było zajść do Lidla i kupić sześciopak, głównie dla tego piwa.

                      Comment

                      • WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piana bez komentarza... teraz same zalety.
                        Pianę miałem ładną

                        Piwo trochę kwaskowate, treściwe. Posmak dębiny. Charakter winny. Trochę owocowe, lekko słodowe.

                        Smaczne, a z racji niewysokiej kwaskowatości zdecydowanie dobre do wprowadzenia kogoś w świat piw kwaśnych i leżakowanych w beczkach.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Bardzo uładzone, akuratne dla kogoś kto zaczyna z tego typu piwami. Kwasowość nie za wysoka, sporo jeszcze słodyczy resztkowej. Zapach soura, bez nadmiernego przegięcia, nie za bardzo kwaśny. Winny i ta dębina za słaba. Niemniej przyjemne piwo.

                          Comment

                          • Javox
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6414

                            #14
                            Raczej delikatne piwo trochę podchodzące pod prawdziwą "Belgię".

                            Piana - większa przy nalewaniu potem redukcja do cienkiej warstewki i małego lejsingu.
                            Barwa - czerwony rubin.
                            Gaz - średni.
                            Aromat - stary koc wojskowy na zmianę z kwaskowatą owocowością /porzeczka, wiśnie, kwaśniejsze wino itp/.
                            Smak - kwaskowate, kwaskowata lekka goryczka, dochodzi do owocowości z tych kwaśniejszych. Gdy się ogrzało jest lepsze bo gama owocowości jest znacznie bogatsza.

                            Będzie to dość ciekawe piwo, zwłaszcza dla początkujących "belgopijców".

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

                              #15
                              Ciemny brąz, lekkie niuanse różu weneckiego, i z pianą.

                              Nuta górna mocno taninowa, wanilia, lekka octowość, troszkę przypomina krem kasztanowy, bakalie, lekko palone (dla przykładu Dubbel Bruin, na bazie którego powstaje Oud, jest dość mocno palone, prawie koźlakowe) Nuta dolna bardziej wycofana. W smaku piwo jest kwaskowate, mocno winne, kierunek mało alkoholowego, ale lekko musującego wina lub miodu malinowego, wykazuje już minimalne oznaki zbyt długiego pobytu w beczce, ale widać kunszt piwowara w kwestii kiedy wlać i kiedy zlać. Duży plus za małą ilość alkoholu, a piwo jest i ciężkie i treściwe. Dla rozpoczynających przygodę z tematem będzie nie tak bogate jak Duchesse de Bourgogne, ale też nie tak koneserskie jak Rodenbach.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X