Boon, Duivel Donker/Dark

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Boon, Duivel Donker/Dark

    Alk. 8%, but. bączek 0.33 l.
    Jasnobrązowe, mętne, piana i nasycenie średnie.
    Zapach winno-owocowy i podpalany.
    Smak podobny jak zapach, przechodzi w słodowy i lekko alkoholowy posmak.
    Niezłe, coś jak mocniejszy dubbel.

    Sprawy lingwistyczne: donkere to ciemny, a czym się różni Duivel od Duvela to już bym musiał pogrzebać. Ale mi się nie chce, są na forum lepsi w te klocki, a szczególnie jeden co czyta ten dział z racji swoich obowiązków
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
    Sprawy lingwistyczne: donkere to ciemny, a czym się różni Duivel od Duvela to już bym musiał pogrzebać. Ale mi się nie chce, są na forum lepsi w te klocki, a szczególnie jeden co czyta ten dział z racji swoich obowiązków
    I znowu mnie wywołują do tablicy
    Donkere to zdecydowanie ciemny, a i duivela nietrudno odgadnąć - toż to diabeł

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      No toż to wiemy, ale myślałem że Cię wyciągne na jakieś subtelniejsze rozważania - np. że duvel to diabeł a duivel to diaboł?
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        No tak, nie zrozumiałem do końca o co Ci chodziło
        No ale skoro wszedłeś mi na ambicję, to proszę bardzo. Generalnie określeniem na diabła jest "duivel", natomiast "duvel" jest regionalizmem z regionu Waasland we Flandrii.
        Pasi?

        Comment

        • lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

          #5
          Pasimito.
          To taki regionalizm polskiej emigracji w Utrechcie
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !


          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

          Comment

          • pezet
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.03
            • 481

            #6
            Boon, Duivels Bier

            Brouwerij Boon znajduje się w miejscowości Lembeek, nad rzeką Zenne, kilkanaście kilometrów na SW od Brukseli.
            Historia browaru sięga końca XVII wieku, gdy J.P. Claes wybudował na swoim gospodarstwie warzelnie piwa. W 1860 L. Paul odkupił instalacje i budynki od rodziny Claes nazywając swój browar "Brasserie de Saint Roch" i rozpoczął produkcję lambików i faro. W 1875 roku L. Paul zaczął butelkować swoje geuze.
            W 1898 browar odkupił Pierre Troch (wydaje mi się, że to z tych Trochów z browaru De Troch), a w 1927 roku przeszedł w ręce rodziny De Vits, która produkowała doskonałe i znane lambiki, geuze i faro. W 1978 Rene De Vits z powodu braku potomków odsprzedał browar obecnemu właścicielowi Frankowi Boon.
            Obecnie działający browar został „przeniesiony” ze starego miejsca do centrum Lembeek w 1986. W nowym browarze wykorzystuje się wciąż stary sprzęt i stosuje stare technologie.
            Browar w swojej ofercie posiada m.in. Oude Geuze, Faro , Kriek oraz zdegustowane właśnie piwo Duivels Bier.
            Produkcja browaru w 2005 roku wynosiła 9400 hl.

            Duivels Bier jest tradycyjnym, mocnym, ciemnym piwem, warzonym od końca XIX wieku. Receptura ma swoje tradycje w specjalnych, starych belgijskich, klasztornych piwach.
            Piwo warzy się z trzech rodzajów słodu z dodatkiem kandyzowanego cukru, chmieli się 2 rodzajami chmielu i lekko doprawia korzeniami.

            Moja buteleczka 330ml przyjechała z Belgii, odleżakowała swoje w piwnicy, a piwo niewiele przekroczyło sugerowany przez producenta termin przydatności do spożycia. Alk. 8%.
            Kolor: Ciemny brąz, taki koźlakowy, spora ilość jasnych farfocli.
            Piana: Mizerna, przy nalewaniu niewiele ponad 1 cm, do końca pozostała cieniusieńka kołderka.
            Zapach: Prawie bez zapachu. Bardzo delikatnie czuć słód i nic więcej. Po pewnym czasie (ogrzanie) poczułem ślady owoców i karmelu.
            Smak: Niewiele intensywniejszy od zapachu. Słód i owoce na granicy wyczuwalności smakowej. Finisz bardzo delikatny, gorzki. Co ciekawe nie czuć aby to piwo było wodniste. Nasycenie CO2 średnie. Alkohol czuć ale tylko w głowie.
            Kiepskie piwo.

            Od ostatnich wpisów zmieniła się trochę nazwa piwa.
            Attached Files
            Last edited by pezet; 2008-01-29, 15:09.
            „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
            Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
            Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

              #7
              Foto:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

              Comment

              Przetwarzanie...
              X