Proef, Boerken

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    Proef, Boerken

    Co to za browar i gdzie jest już napisałem tutaj.
    Kolejne i ostatnie piwo z tego małego browaru to Boerken (w tłum. wieśniak). Wlane w zwrotną butelkę 0,33l (kaucja 0,65 euro) zamykaną na "zatrzask" ze skromną, nadrukowaną na butelkę etykietą. Cena piwka 1,51 euro, kupione w Belgii.
    Jest to również piwo ważone w stylu piw klasztornych, ciemne, powtórnie fermentujące w butelce. Zawartość alkoholu 9,5%.
    Barwa piwa jest czekoladowa, bursztynowo - czekoladowa. Piwo oczywiście jest mętne.
    Piana intensywna i bardzo trwała. Pęcherzyki gazu zarówno drobne jak i duże.
    Zapach bardzo intensywny, świeży, słodki, może przypominać kawę (?).
    Smak również intensywny, uzupełniający zapach. Czuć trochę goryczki i odrobinę słodkich posmaków. Gdzieś tam wysoko w jamie gębowej wyczuwalny jest aromat ziela angielskiego (porównywaliśmy z oryginałem - piłem to z przyjaciółmi z Gent). Alkohol troszkę rozgrzewa i dodaje pikanterii. Generalnie piwo wyśmienite. Gratulacje dla tego małego browaru.
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #2
    Tak to piwo wygląda. Po raz kolejny wybaczcie za delirkową szklaneczkę - tak jakoś wyszło.
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    Przetwarzanie...
    X