Strubbe, Cezarken

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #1

    Strubbe, Cezarken

    Na etykiecie jest napisane, że piwo jest robione w Br. Crombe w Zottegem, który jest prawdopodobnie zamkniety. Znalazłem też informacje, że obecnie to piwo i inne z Crombe robią w Br. Strubbe. I tu mam problem. Do jakiego browaru to piwo przypisać?
    W trakcie pisania tego postu szukałem informacji o tym piwie oraz browarach Crombe i Strubbe. Na oficjanej stronie browaru Strubbe piwa Cezarken i innych z Br. Crombe nie ma. Postawiłem więc na Br. Crombe. Jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić.
    Cezarken`a kupiłem w Belgii, Gent, butelka 0,33l, alc. 5%.
    Piana podczas i kilka chwil po nalewaniu wysoka i gęsta. Później pozostał cienki kożuszek.
    Kolor piękny, ciepły, ciemnobursztynowy. Piwo jest mętne.
    Zapach był delikatny. Słód, delikatny karmel i owoce cytrusowe.
    Po kilku pierwszych łykach pomyslałem, że to będzie kiepskie piwo bo smak był bardzo "krótki" ale póżniej się rozkręcił. Słodki i owocowy początek i gorzka, przyprawiona czymś końcówka, trochę cytrusów w posmakach. Gazu było sporo ale bardzo przyjemnie się to piwo piło.
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #2
    Fragment etykiety można zobaczyć tutaj.
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • pezet
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.03
      • 481

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
      Na etykiecie jest napisane, że piwo jest robione w Br. Crombe w Zottegem, który jest prawdopodobnie zamkniety. Znalazłem też informacje, że obecnie to piwo i inne z Crombe robią w Br. Strubbe. I tu mam problem. Do jakiego browaru to piwo przypisać?
      ...Na oficjanej stronie browaru Strubbe piwa Cezarken i innych z Br. Crombe nie ma.
      Brouwerij Crombé, Hospitaalstraat 10, 9620 ZOTTEGEM, Tel. 09-360 02 40 jest to obecnie tzw. Firma piwna, ktora jest wlaścicielem własnych, oryginalnych receptur i to jest jej główne zajęcie komercyjne. Firma taka nie posiada osprzętowania potrzebnego do produkowania piwa i zleca to innej firmie (w tym przypadku Br. Strubbe w Ichtegem).
      Podobna sytuacja jest z wieloma innymi małymi browarami/firmami piwnymi, które robią swoje piwa w innych, większych browarach, głównie w Proefbrouwerij, Huyghe, Van Steenberge, Verhaeghe, Du Bocq i Palm.
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        W tego typu spornych przypadkach staram się przyporządkowywać piwo do browaru wytwarzającego, a nie do właściciela receptury.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pizmak666
          Pasteryzacja w polskich browarach.
          pizmak666
          Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
          2024-10-28, 14:44
        • dadek
          Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
          dadek
          Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
          2024-10-06, 21:38
        • dadek
          Czechy, Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
          dadek
          Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
          2021-12-20, 01:37
        • Micho113
          Książki o browarach
          Micho113
          Cześć
          Piszę pracę magisterską o zakładaniu browaru rzemieślniczego. Chciałbym was zapytać czy kojarzcie jakieś książki, artykuły czy też inne publikacje o tej tematyce? Wszelka pomoc będzie na wagę złota. Pozdrawiam
          2021-07-08, 19:42
        • dadek
          Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
          dadek
          W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
          Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
          2019-09-03, 04:00
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...