Browar Clarysse znajduje się w Oudenaarde ale swoje piwa wytwarza w Vichte w Br. Verhaeghe.
Oudenaarde słynie z produkcji starych brązowych piw flamandzkich (nazywanych także Oudenaards old brown ale). Znajdują się tam cztery browary warzące te oryginalne piwa: Clarysse, Cnudde, Liefmans i Roman. M. Jackson w Wielkiej Księdze Piw pisze, że wszystkie te browary do produkcji używają miejscowej wody o specyficznej mineralizacji (wysoka zawartość węglanu sodu, niska węglanu wapnia), która nadaje tym piwom szczególnego smaku.
Felix Speciaal Oudenaards jest piwem typu Oud Bruin (odsyłam do dyskusji na temat starych flamandzkich piw tutaj). Piwo górnej fermentacji, dojrzewające przez ponad 1 rok w browarze (informacja na etykiecie), alc. 4,8%. Import własny z Belgii.
Kolor czerwonobrązowy, głęboki, przepiękny. Piwo jest mętne.
Piana niska, delikatna i zarazem trwała, beżowa.
Zapach owocowy, jakby kwaśny i winny. Po zamieszaniu zakrytym kielichem wyzwolony zapach był głębszy - słodki, owocowy, waniliowy.
Pierwsze wrażenia smakowe: kwaśne, cierpkie, wytrawne piwo. Smak bardzo długi. Końcówka złożona - lekko gorzka i waniliowa. Przy zatkanym nosie odczuwalna była mieszanina goryczki i kwaśnego posmaku - było to bardzo przyjemne. CO2 szczypał w język jak szampan i dodawał piwku niezłego klimaciku.
Felix to wspaniałe piwo z rodziny starych piw flamandzkich (wkrótce będę opisywał następne) szkoda, że są one praktycznie niedostępne w Polsce. Dla mnie na 5.
Oudenaarde słynie z produkcji starych brązowych piw flamandzkich (nazywanych także Oudenaards old brown ale). Znajdują się tam cztery browary warzące te oryginalne piwa: Clarysse, Cnudde, Liefmans i Roman. M. Jackson w Wielkiej Księdze Piw pisze, że wszystkie te browary do produkcji używają miejscowej wody o specyficznej mineralizacji (wysoka zawartość węglanu sodu, niska węglanu wapnia), która nadaje tym piwom szczególnego smaku.
Felix Speciaal Oudenaards jest piwem typu Oud Bruin (odsyłam do dyskusji na temat starych flamandzkich piw tutaj). Piwo górnej fermentacji, dojrzewające przez ponad 1 rok w browarze (informacja na etykiecie), alc. 4,8%. Import własny z Belgii.
Kolor czerwonobrązowy, głęboki, przepiękny. Piwo jest mętne.
Piana niska, delikatna i zarazem trwała, beżowa.
Zapach owocowy, jakby kwaśny i winny. Po zamieszaniu zakrytym kielichem wyzwolony zapach był głębszy - słodki, owocowy, waniliowy.
Pierwsze wrażenia smakowe: kwaśne, cierpkie, wytrawne piwo. Smak bardzo długi. Końcówka złożona - lekko gorzka i waniliowa. Przy zatkanym nosie odczuwalna była mieszanina goryczki i kwaśnego posmaku - było to bardzo przyjemne. CO2 szczypał w język jak szampan i dodawał piwku niezłego klimaciku.
Felix to wspaniałe piwo z rodziny starych piw flamandzkich (wkrótce będę opisywał następne) szkoda, że są one praktycznie niedostępne w Polsce. Dla mnie na 5.
Comment