Vapeur, Saison de Pipaix

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #1

    Vapeur, Saison de Pipaix

    Kolejny belgijski wynalazek. Robiony w Braserie a Vapeur. Butelka 0,33. Zamykana korkiem oraz kapslem. Tu już było gorzej z otwieraniem. A trzeba było być ostrożnym ze względu na drożdże. Zapach - pomarańczy!!!!!
    Kolor ciepły, jasnomiodowy.Pienistość umiarkowana. Smak - bardziej niż złożony, głównie za sprawą dodanych ziół.
    W mojej skali najwyższa ocena. Następnym razem kupię butelkę 0,75.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Kupiłem butelczynę 0,75 żeby zasmakować farmerskiego saisona z browaru rzemieślniczego.

    Kolor mętnego miodu. Piana średnia, osadza się na ściankach i pół centymetra zostaje do samego dna.
    Zapach owocowy. Przede wszystkim coś jakby papierówki a potem lekkie pomarańcze i świeży liść kapusty (sic!).
    Smak zaskoczył mnie absolutnym brakiem goryczy. Dominują delikatne zioła i owoce. Średnio wytrawne i lekko kwaskowate.
    Wysycenie wysokie. Etykieta taka jakiej oczekiwałem od "rolniczego" piwa (można zobaczyć na vapeur.com)

    Bardzo pijalne i orzeźwiające piwo a gdyby nie zupełny brak goryczki (który nota bene wcale mu nie przeszkadza) uznałbym je za idealne w swojej kategorii. Hasintus pisał, że do warzenia używają pieprzu, skórki pomarańczy, imbiru i anyżu. Poza pomarańczą pozostałych nie wyczułem, może stanowią składowe innych aromatów. Niemniej mając do dyspozycji takie piwo, mógłbym być belgijskim żniwiarzem

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #3
      Piłem to piwo podczas wizyty w tym browarze, bardzo ciekawe, takie dzikie i surowa w smaku, fermentowane w temp 24 stopnie, z dodatkiem czarnego pieprzu, skórki pomarańczowej, imbiru i anyżu.
      Ale zdecydowanie lepsze jest La Vapeur Cochonne, z tego browaru. Gorąco polecam, szczególnie przetrzymane kilka lat nabiera niesamowitych akcentów. Widziałem je w sklepach branżowych w Brugii i Brukseli, myślę że w Holandii też można spotkać. Na etykiecie jest urocza świnka lub świniaczek.
      Mam jedno w piwnicy, 3 letnie i czeka na jakąś specjalną okazję.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Aromat: słodki, owocowy, ale przede wszystkim "lambikowy" - koński, fenolowy, plastikowy.

        Barwa: ciemnożółta, mętne

        Piana: wysoka, trwała, poszarpana, kleista, "infekcyjna"

        Smak: walczą ze sobą dwa oblicza: solidnego Saisona - owocowy, przyprawowy, sporo rezydualnej słodyczy i lambikowy - końska derka, dziwne posmaki estrowo-owocowe, lambikowe kwaski.

        Goryczka: niska, pestkowa, nieprzeszkadzająca

        Odczucie w ustach: lekko szorstkie, wytrawne, mocno nagazowane

        Ogólne wrażenie: ciekawe piwo, ale raczej dla miłośników spontanicznej fermentacji. Wygląda jakby mocny, drapieżny Saison był zainfekowany (rozmyślnie lub nie) szlachetnym szczepem Brettanomyces, dającym efekty podobne jak w Orvalu.

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

          #5
          Piwo ma 6 %:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Fortuna, Miłosław&Makłowicz ArcyLager
            Javox
            Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%
            W składzie między innymi: płatki ryżowe, herbata Genmaicha 0,1% (zielona herbata, prażony ryż), bezpośrednio tłoczony sok z imbiru i bezpośrednio tłoczony sok z cytryny

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - niewiele....
            2024-06-21, 17:18
          • bastion
            Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
            bastion
            Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
            Dominantą rynku jest spory gotycki...
            2023-10-13, 18:44
          • darekd
            Devil's Canyon [High Water], Blind Spot
            darekd
            High Water to z tego co wiem kontraktowiec. Na ich stronie piszą o sobie "company" i dużo tam jakiś korpo tekstów i przechwałek, zero zdjęć obiektu.

            Na ratebeerze wyczytałem, że to piwo uwarzyli w browarze Devil's Canyon (California).

            Piwo zaliczyli do...
            2017-06-17, 21:49
          • e-prezes
            Baladin, Rock'n'Roll
            e-prezes
            Plato 16,8, 7,5% alk., 5,5€ za 0,3 litra. Nabyte w Baladin Bologna.

            Wypite po L'IPPA sprawiało wrażenie bardziej złożonego, bardziej nachmielonego i mocniej wytrawnego. Być może ten dodatek pieprzu to potęgował, gdyż w aromacie dominowała nuta słodkich owoców, lekko karmelu....
            2023-03-05, 09:19
          • pebejot
            Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
            pebejot
            Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
            Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
            Do Koszęcina...
            2022-12-07, 06:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...