Piwo z belgijskiej wioski Esen niedaleko Diskmuide w polnocno -zachodniej Belgii.Piwo typu blonde beer o mocy 8%.Zapach owocowy typowy dla tego gatunku.Smak ostry(mocne nagazowanie)posmak owocowy ale nie tak wyrazny jak w innych piwach tego typu,dla mnie troche przypomina Duvel-a ale jakby troche zmiekczone.Gaz atakuje jezyk jak zyletki,finisz dlugi przyjemnie gorzkawy,calkiem ciekawe piwo.
De Dolle, Ara Bier
Collapse
X
-
W pierwszej chwili mi sie rzuciło w oczy-Essen koło Dortmundu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
bardzo bym prosił o stosowanie się do konwencji nazywania tematów w dziale piwo-konkretnie:
"Nazwa browaru, Nazwa piwa"
UWAGA! Pomiędzy nazwą browaru a nazwą piwa jest przecinek i odstęp (spacja) - to taka dodatkowa szykana- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Butelka 0,33 litra,
Alkohol 8 %,
Kapsel biały bez napisów
Etykieta - typowa dla piw z tego browaru (patr zdjęcie powyżej) info z etykiety piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, dojrzewające w smaku
Kolor - jasnobursztynowy, leko mętne (drożdże z refermentacji w butelce)
Piana - bardzo trwała, drobnopęcherzykowa, pozostająca do końca długiej degustacji;
Zapach - owocowy i ...
Smak - wyraźnia goryczka, bardzo wytrawne, na początku lekko szczypiące w język, wyczuwalne posmaki chmielowe.
Zakupione w Belii - cena 1,40 Euro +0,1 E kaucja za butelkę.
Bardzo dobre na letnie popołudnie.
Comment
-
Comment