zaw. alk. 6,0%, but. 0,25 l
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Piwo Dikke Mathile (Gruba Mathile) pojawiło się w 1986 r. Jest to typ bursztynowego belgijskiego ale, popularny w okolicach Ostendy. Początkowo piwo warzono na zamówienie grupy fanów piwnych tego miasta, a kiedy zdobyło już sporą popularność, zwrócono się do znanego ostendzkiego artysty – Redgy Van Troosta – z prośbą o zaprojektowanie etykiety. Pojawiło się na niej kasyno w Ostendzie i rzeźba znana jako „Dikke Mathile” autorstwa Graera (stąd nazwa piwa).
Dikke Mathile to jęczmienne piwo górnej fermentacji wykonane na bazie słodów: monachijskiego i bursztynowego, z udziałem chmielu odmiany Popperinge i Hallertau i z dodatkiem cukru kandyzowanego.
kolor – bursztynowy, klarowny
piana – gęsta i wysoka; tworzy grubą, mięsistą pierzynkę trwale utrzymującą się do samego końca;
nasycenie – przeciętne;
zapach – słaby, słodowo-drożdżowy;
smak – niewyszukana, za to bardzo smaczna, aromatyczna kompozycja słodowa, w której odnajdziemy i ciepły, miodowy smaczek słodowy i mnóstwo owocowych estrów właściwych belgijskim piwom górnej fermentacji; towarzyszy im słodycz cukru kandyzowanego i delikatne, aromatyczne nachmielenie; łagodne, aromatyczne, słodkawe piwo, które dzięki stonowanemu nasyceniu bardzo dobrze się pije.
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Piwo Dikke Mathile (Gruba Mathile) pojawiło się w 1986 r. Jest to typ bursztynowego belgijskiego ale, popularny w okolicach Ostendy. Początkowo piwo warzono na zamówienie grupy fanów piwnych tego miasta, a kiedy zdobyło już sporą popularność, zwrócono się do znanego ostendzkiego artysty – Redgy Van Troosta – z prośbą o zaprojektowanie etykiety. Pojawiło się na niej kasyno w Ostendzie i rzeźba znana jako „Dikke Mathile” autorstwa Graera (stąd nazwa piwa).
Dikke Mathile to jęczmienne piwo górnej fermentacji wykonane na bazie słodów: monachijskiego i bursztynowego, z udziałem chmielu odmiany Popperinge i Hallertau i z dodatkiem cukru kandyzowanego.
kolor – bursztynowy, klarowny
piana – gęsta i wysoka; tworzy grubą, mięsistą pierzynkę trwale utrzymującą się do samego końca;
nasycenie – przeciętne;
zapach – słaby, słodowo-drożdżowy;
smak – niewyszukana, za to bardzo smaczna, aromatyczna kompozycja słodowa, w której odnajdziemy i ciepły, miodowy smaczek słodowy i mnóstwo owocowych estrów właściwych belgijskim piwom górnej fermentacji; towarzyszy im słodycz cukru kandyzowanego i delikatne, aromatyczne nachmielenie; łagodne, aromatyczne, słodkawe piwo, które dzięki stonowanemu nasyceniu bardzo dobrze się pije.
Comment