zaw. alk. 6,0%, but. 0,33 l
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Browar Val-Dieu to browar klasztorny powstały w... 1997 r. Założony przez dwóch młodych przedsiębiorczych wielbicieli piwa z tradycjami klasztornymi ma w sumie niewiele wspólnego. Co prawda działa w murach dawnego klasztoru cystersów Val-Dieu i wykorzystuje stare zakonne receptury, ale pewnie więcej w tym chłodnej handlowej kalkulacji niż klasztornych tradycji.
Browar warzy trzy podstawowe gatunki: Blonde, Brune i Tripel oraz – sezonowo – Biere de Noel.
Blond to jasne ale, częściowo filtrowane i niepasteryzowane, refermentujące w butelce.
kolor – ciemnozłoty, lekkie zmętnienie;
piana – początkowo rośnie dość gęstą czapą, ale bardzo szybko opada do wątłego wianuszka;
nasycenie – wysokie; w kielichu istny wulkan;
zapach – intensywny, drożdżowo-korzenny ze sporą cytrusową kwaskowością, ale w bardzo zachęcającym wydaniu;
smak – wyraźna dominacja drożdży, które decydują o kwaskowym charakterze piwa; słabo wyczuwalny słód, za to głębia delikatnego smaku śmiało może konkurować z dobrymi wytrawnymi winami; korzenne dodatki też w winnym stylu; do tego sporo cytrusów (limonki, no może trochę pomarańczy) i wygładzony, lekko słodkawy posmaczek.
Dobry cytrusowy, ale delikatny i gładki smak.
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Browar Val-Dieu to browar klasztorny powstały w... 1997 r. Założony przez dwóch młodych przedsiębiorczych wielbicieli piwa z tradycjami klasztornymi ma w sumie niewiele wspólnego. Co prawda działa w murach dawnego klasztoru cystersów Val-Dieu i wykorzystuje stare zakonne receptury, ale pewnie więcej w tym chłodnej handlowej kalkulacji niż klasztornych tradycji.
Browar warzy trzy podstawowe gatunki: Blonde, Brune i Tripel oraz – sezonowo – Biere de Noel.
Blond to jasne ale, częściowo filtrowane i niepasteryzowane, refermentujące w butelce.
kolor – ciemnozłoty, lekkie zmętnienie;
piana – początkowo rośnie dość gęstą czapą, ale bardzo szybko opada do wątłego wianuszka;
nasycenie – wysokie; w kielichu istny wulkan;
zapach – intensywny, drożdżowo-korzenny ze sporą cytrusową kwaskowością, ale w bardzo zachęcającym wydaniu;
smak – wyraźna dominacja drożdży, które decydują o kwaskowym charakterze piwa; słabo wyczuwalny słód, za to głębia delikatnego smaku śmiało może konkurować z dobrymi wytrawnymi winami; korzenne dodatki też w winnym stylu; do tego sporo cytrusów (limonki, no może trochę pomarańczy) i wygładzony, lekko słodkawy posmaczek.
Dobry cytrusowy, ale delikatny i gładki smak.
Comment