Haacht, Tongerlo Blonde

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Haacht, Tongerlo Blonde

    zaw. alk. 6,0%, but. 0,33 l
    kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)

    Funkcjonujący do dziś klasztor norbertanów (inaczej: premonstratersów) w Tongerlo został ufundowany w roku 1133, niedługo po założeniu zakonu w 1120 r. przez św. Norberta. Klasztor w Tongerlo szybko stał się lokalnym centrum religijnym i kulturalnym. Niemal od samego początku warzono w nim piwo. I tak nieprzerwanie przez kilka wieków, aż do czasów I wojny światowej, kiedy w wyniku działań wojennych produkcję wstrzymano. Dopiero w 1989 r. przedsiębiorczy zakonnicy wykorzystując modę na piwa klasztorne udzielili licencji na swoje piwo browarowi Haacht. Produkcja przeszła więc w ręce cywilne, ale braciszkowie oprócz przekazania starych receptur wciąż angażują się w warzenie „swojego” piwa (przynajmniej tak się chwalą na ładnej stronce www.tongerlo.be).
    kolor – miodowo-pomarańczowy, przeciętne zmętnienie;
    piana – dość gęsta i wysoka, o typowej mięsisto-plackowatej „klasztornej” czapie;
    nasycenie – duże;
    zapach – co tu dużo mówić – jak dla mnie klasyczny pszeniczniak, no może z odrobiną przypraw;
    smak – ciekawa, rzadko spotykana orzeźwiająca nutka egzotycznych cytrusów (ananasy, mango), która dopiero po chwili ustępuje pola typowym dla tego typu piw drożdżom; w tle trochę wyważonej słodyczy i charakterystycznego smaczku kukurydzianego (kukurydza obecna w składzie piwa); końcówka lekko przyprawiona kolendrą pozostawia na podniebieniu, zgodnie z charakterem piwa, bardzo świeży, ananasowo-cytrusowy posmak. Ciekawe i dobre piwo.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Aktualna fotka, % bez zmian:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Skład wg etykiety: woda, słód jęczmienny, kukurydza, chmiel, cukier, drożdże.
      Zapach słodkawy, trochę mdły: wata cukrowa, trochę miodu na słodzie; gdzieś w głębi drożdże i cytrusy, ale delikatne, bez ostrości.
      Piana lekko kremowa, nietrwała. Grube, strzelające bąble. Gaz na początku wydaje się delikatny, gdy nagle rośnie w ustach i solidnie szczypie.
      Kolor miodowo-złoty, opalizujący.
      Smak zaskakująco (po zapachu) wytrawny. Ziemisty, metaliczny, gorzki z odrobiną drożdży i kwasku. Gorycz przy tym mało chmielowa. W posmaku rośnie, czuć kolendrę i inne niezidentyfikowane (przeze mnie) przyprawy (przypominam, że w składzie ich ma nie być) i dyskretny ślad alkoholu. Wszystko to potęgują szczypiące bąbelki.
      Na pewno bardziej zajmujące niż większość lagerów, ale trochę zbyt jednoznacznie gorzko-ostre. Ta, bliska mi, kompozycja, w tym przypadku, daleka jest od doskonałości. Są ciekawsze blondy, a ten jest niezły.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Pite z kija za 3e z hakiem za 0,33l
        Dokładnych wrażeń nie zapisywałem, ale nic mnie jakoś szczgólnie nie zachwyciło. Ot, poprawny blonde, odpowiednio pachnie i odpowiednio smakuje, ale niczym specjalnym się nie wyróżnia.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12557

          #5
          Nada 6%. W nazwie dodali "Lux"

          LUX, Latin for light, refers to the reflection of light in the warm copper colour.


          Aromat - biszkoptowy słód, lekka korzenność, owoce bardzo łagodne
          Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta i trwała, zostaje na szkle
          Barwa - zamglone ciemne złoto, jasny bursztyn
          Wysycenie - średnie, musujące
          Smak - słodowa, ciastkowa baza, lekka korzenność, karmelizowana skórka owoców cytrusowych, ciut owocowego kwasku
          Treściwość - wyraźna pełnia, dość ciężkawe
          Brakuje rześkości, owoców i większej złożoności. Takie sobie, czyli słabsze.

          Opakowanie na rynek hiszpański: Click image for larger version

Name:	P1120166.JPG
Views:	53
Size:	23,2 KB
ID:	2335364

          Comment

          Przetwarzanie...
          X