Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Spéciale Poteaupré / Doree

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Spéciale Poteaupré / Doree

    Alk. 4.8%, but. 0.33 l.
    Pierwszy raz widzę to piwo. Kupiłem w Utrechcie w grudniu 2006 w sklepie z alkoholami świata (pasaż koło dworca) za 1.30€. To chyba enkel czyli „piwo pojedyńcze” warzone na potrzeby własne klasztoru?
    Bursztynowe, mętne, mocno nagazowane, piana typowo klasztorna czyli bardzo wysoka, dosyć trwała.
    Zapach owocowy, kwaskowy, chmielowy, wytrawny, intensywny.
    Smak owocowy, goryczkowy, posmak słodowy a nawet trochę karmelowy. Leciutkie piwko ale wcale nie wodniste.
    U trapistów nawet „piwo proste” jest dobre. Muszę zobaczyć czy jeszcze będzie bo na półce stała tylko jedna butelka.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Strona browaru klasztornego nie przyznaje się do tego piwka. Ale właśnie znalazłem coś w sieci. Naszedł mnie pomysł żeby wrzucić w gugla "chimay vierde bier" czyli "czwarte piwo". I wyszło to.

    Chimay Doree: is het vierde bier uit de reeks van de trappistenbieren van Chimay.
    het gaat om een tafelbier dat alleen verkrijgbaar is in de Herberg van Poteaupr? Rue de Poteaupr?, 5 / 6464 BOURLERS, niet ver van de Abdij van Scourmont. dit bier is verschillend van zijn 3 grote zusters omdat zijn alc. vol. minder hoog is (4,8%).
    heeft een verkoperde gouden kleur en een wit schuim, een zachte en lichte smaak van gerookt mout en hop.
    Moje kiepskie tłumaczenie żeby nie zapomnieć resztek tego języka
    Chimay Doree (nie było tej nazwy na butelce) to czwarte piwo trapistów z Chimay. Piwo stołowe, osiągalne tylko w Zajeździe/Gospodzie Poteaupré (poprawiłem pisownię) w Bourlers. Różni się od swoich 3 wielkich sióstr mniejszą mocą (4.8%). Ma miedzianozłoty kolor i białą pianę, łagodny i lekki smak palonego słodu i chmielu.

    Tu jest strona tej knajpy Herberg van Poteaupré (Auberge de Poteaupré). Bourlers jest 3 km na pd. od Chimay, knajpa z tego co znalazłem dalsze jakieś 7.5 km na pd. za miejscowością. Strona knajpy jest jako podstrona głównej strony Chimaya ale do tego piwa się też nie przyznaje.

    Jak widać czasem to piwo-widmo się zjawia też gdzie indziej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2009-05-12, 00:02.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      P.S. To piwo jest wymienione jako Chimay Spéciale Poteaupré (jeszcze jedna nazwa!) w jadłospisie który można ściągnąć jako pdf, podana moc 4.5%. Wg tego co napisane, piwo to serwują tylko i wyłącznie z beczki u nich na miejscu
      Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2009-05-12, 00:13.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

        #4
        Chimay Doree
        alk. 4,8%, but. 0,33l.
        Piwo jest mętne, piana wysoka, drobno i średnio pęcherzykowa, dość trwała.
        Zapach intensywny, owocowy, słodkawy, drożdże, lekki chmiel i przyprawowe fenole. Bardzo przyjemny.
        Smak owocowy z lekką słodowością, nuty przyprawowe, lekka goryczka. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, smaczne i bardzo pijalne.
        Wysycenie wysokie.
        Opakowanie: inna etykieta z nazwą Chimay Doree Goud.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          The Musketeers, Troubadour Spéciale
          darekd
          To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale

          Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
          2024-11-19, 00:46
        • pjenknik
          Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Rood/Rouge
          pjenknik
          Br.Scourtmont, Chimay czerwony
          zaw. alk. 7% dofermentowywany w butelce, zawiera ok. 30% słodu pszenicznego. Butelka 0,33.
          Zakupiony we Wrocławskim Piwoszu w trójpaku ze szkłem.
          Zapach owocowy, z niewielką nutką drożdży.
          Kolor jasnobursztynowy, mętny. Duża ilość...
          2003-05-06, 09:15
        • pjenknik
          Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Blauw/Bleu
          pjenknik
          Br.Scourtmont, Chimay 2003 granatowy
          zaw. alk. 9% dofermentowywany w butelce, zawiera ok. 30% słodu pszenicznego. Butelka 0,33.
          Zakupiony we Wrocławskim Piwoszu w trójpaku ze szkłem.
          Zapach owocowo drożdżowy.
          Kolor mętno bursztynowy.
          Piana obfita, nietrwała,...
          2003-05-05, 17:15
        • Viktor
          Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Triple/Cinq Cents/Blanche
          Viktor
          Zakupine w "Piwach Świata" na Polnej w Warszawie.
          Piwo górnej fermentacji z wtórną fermentacją w butelce, jest mocno chmielone - przyjemny aromat po otworzeniu butelki, piana lekko dziurawa, kremowa, kolor piwa bursztynowy, ładnie gazuje, przebija przyjemny samk drożdży, goryczka...
          2003-04-17, 09:02
        • mapajak
          Piwo z browaru Chimay
          mapajak
          Znalazłaem w sieci recepturę piwa z browaru Chimay i postanowiłem uwarzyć coś takiego w domu.
          Składniki:
          słód pilźnieński 2,5 kg
          słód monachijski 0,45 kg
          brązowy cukier kandyzowany 0,25 kg
          słód karmelowy 120 EBC 0,16 kg
          chmiel 5,2% 15g (Hallertau...
          2004-08-13, 08:08
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...