Boon, Oude Geuze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Boon, Oude Geuze

    Alk. 6.5%, but. 0.375 l z szampańskim korkiem, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy, doferment. w butelce.
    Ciemnozłote, mętne, dużo drobniutkich bąbelków gazu, piana wysoka, opada do grubego kożucha który się trzyma do końca.
    Zapach przede wszystkim słodowy, jabłkowa kwaskowość trochę w cieniu.
    W smaku za to lambikowy kwasek wyłazi na pierwszy plan. Oprócz kwaśnego jabłka niewiele więcej się da wyczuć, no może jeszcze potężny gaz przypomina o sobie akustycznie.
    To nie mój typ ale raz na jakiś czas dla odmiany można wypić. Przyjemnie orzeźwia.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

    #2
    Kolor: jasne złoto, mętne, spodziewałem się jaśniejszego koloru

    Piana: średnio i drobnoziarnista, dość szybko redukuje się do dość grubego kożucha, który zostaje z nami do końca

    Zapach: w miarę intensywny [myślałem, że będzie trochę bardziej intensywny] owocowo-słodowy z nutą szampańską i delikatnym aromatem octu owocowego

    Smak: nuty słodowe i octowa kwaskowość na początku, środek to akcenty pochodzące prawdopodobnie z pszenicy [nie mogę ich za bardzo zidentyfikować
    ze względu na bardzo wysokie nasycenie CO2) i goryczka chmielowa wzmocniona specyficzną owocową cierpkością przy końcu, posmak owocowy; zdecydowanie wytrawne piwo

    Nasycenie: bardzo wysokie, wręcz musuje język

    Opakowanie: zielona butelka typu szampańskiego, poj. 0.375l oczywiście "zatknięte" dębowym korkiem, zielona, kwadratowa etykieta i krawatka z autografem piwowara informująca o tym, z którego sezonu pochodzi dana flaszka [w tym przypadku był to sezon 2006-2007 czyli dawno temu]

    Uwagi: zakupione w: Gall & Gall w Den Haag, Holandia;
    soundtrack: "For Lies I Sire" by My Dying Bride
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

    Comment

    • GaryFisher
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 739

      #3
      Click image for larger version

Name:	DSC03325.jpg
Views:	1
Size:	40,3 KB
ID:	2033465
      Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

      Comment

      • franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

        #4
        Bardzo ciekawe piwo, niby z tych "ekstremalnych", ale jednak całkiem pijalne.
        Na języku dominuje cytrusowo - jabłkowa kwasowość, dopiero po jakimś czasie człek się przyzwyczaja i zaczyna wyczuwać jakiś słód...
        Ładne, eleganckie opakowanie, plus sensowna nalepka importera z dość bogatą informacją o piwie - to było dla mnie zaskoczenie.
        A 20 - letni okres ważności zachęca do eksperymentów z wykorzystaniem piwnicy.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

        Comment

        • baroN1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.08
          • 181

          #5
          butelka 250ml kapslowane , rocznik 2008-2009, 7%alk

          kolor- złoty klarowny
          piana- przy otwieraniu gushing, przy nalewaniu piana wysoka, ale pada do zera szybko
          aromat- trochę słodowy, troszkę owocowy (brzoskwinia i cytryna), czuć siano i stajnie
          smak- delikatnie słodowy, siano, kwasek delikatnie poniżej średniej (boon nigdy nie słynął z super kwaśnych lambików- chyba że na takiego jeszcze nie trafiłem), i cierpkość która pozostaje na języku.

          Godne polecenia dla osób które startują z lambikami kwasek nie zabija mam jeszcze tego kilka butelek, ale one sobie spokojnie poczekają na swoją kolej Piwo zdecydowanie zmienia się z czasem, jest zdecydowanie bardziej ułożone niż 2-3letnie butelki.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X