Belle-Vue, Gueuze Lambic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #1

    Belle-Vue, Gueuze Lambic

    Butelka 0,25 litra, alkohol 5,5 %, eks.brak, browar należy do InBev
    Kolor - miedziany, klarowny
    Piana - drobna, wysoka i trwała
    Zapach - owocowy delikatny a zarazem bardzo aromatyczny
    Gaz - okey
    Smak - owocowo-winny, mocno słodkie, goryczka bardzo delikatna ale wyczuwalna,
    Bardzo fajne owocowe piwko. Smaczne, bo inne.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1042 ( 681 opisane na forum ) 581 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Lambic:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Mikko
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.12
      • 583

      #3
      Jedno z nielicznych piw, które dłużej wąchałem niż piłem. Niesamowity zapach, smak wiśniowo-śliwkowy. Wyśmienite. Dokładniejszą ocenę dam po wypiciu większej ilości.

      Comment

      • Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

        #4
        Nie ma dopisku "Lambic" na etykiecie. Alk. tyle samo, więc to chyba to piwo.
        Zapach dwuwarstwowy. Z jednej strony winno-owocowo-landrynkowy (jakby sztuczne aromaty, zresztą w składzie aromatisé - po francusku) – słodki, z drugiej lekko octowy – kwaśny jak to miewają w zwyczaju piwa lambico pochodne i czerwone flandryjskie. I to akurat jest dobre.
        Piana w kolorze bardzo, bardzo jasnego beżu. Średnio wysoka, średnio trwała, bardziej niż średnio gęsta. Zostawia krążki, całkiem grube. Wysycenie to drobne, pojedyncze, ale bardzo żwawe bąbelki. Wyraźnie wyczuwalne ale przy tym łagodne. Przyjemne uczucie.
        Kolor Miedziano-herbaciany, klarowny.
        Smak taki jak zapach, ale sztuczne landrynkowe nuty jeszcze bardziej wyraźne niż w zapachu. Piłem ostatnio to piwo z butelek 0,75 i o,25. To z dużej butli było mniej landrynkowe, dużo lepsze.
        Nieźle się pije, gładko, zbyt gładko. Nie najlepszy to przykład stylu, a raczej może próba dotarcia z wydelikaconą wersją gueuze do przygodnych, nie przygotowanych, nie ortodoksyjnych konsumentów.
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
          Petitpierre
          Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
          2022-11-27, 18:41
        • darekd
          Bruksela, Moeder Lambic
          darekd
          W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

          jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
          drugi: Place Fontainas 8.

          https://www.moederlambic.com/

          Byłem w tym pierwszym:

          ...
          2020-03-17, 23:39
        • Petitpierre
          Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
          Petitpierre
          Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

          Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
          2022-09-13, 10:41
        • Twilight_Alehouse
          Cantillon, Gueuze 100% Lambic Bio
          Twilight_Alehouse
          W czerwcu razem z moją małżonką oraz Borysko i jego małżonką mieliśmy okazję skosztować trzech produkowanych bardzo tradycyjnymi metodami piw z malutkiego brukselskiego browaru Cantillon. Przywiózł je do Łodzi Marek Suliga z Peronu 6 i umożliwił nam degustację.

          Najpierw...
          2006-10-15, 17:51
        • Bractwo_Mocne2
          Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
          Bractwo_Mocne2
          Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
          2020-05-19, 18:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...