InBev Belgium, Hoegaarden Witbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #46
    No i wreszcie sobie opiszę to piwko

    Kolor typowy dla witbier'ów - mętny złotożółty. Zapach: goździk z dodatkiem kolendry. Nagazowanie znaczne. Piana to obrączka i plamy do samego końca. W smaku lekki goździk i lekki kwasek od curacao. Brakuje mu troszkę intensywności. Opakowanie proste i przez to bardzo sympatyczne.

    Bardziej mi Brugs smakuje. Ale to piwo też nie jest złe. Jednak ze względu na cenę w Polsce, to raczej jako ciekawostka do spróbowania. Jakby w Polsce ktoś takie piwo robił (poza CK) to piłbym częściej.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    na etykiecie importera informacja, że w skład piwa wchodzą m.in. słód i pszenica. Albo to jakaś głupota tłumacza, albo do produkcji wykorzystuje się dodatek surowca niesłodowanego.
    Post Krzysia jest sprzed 5 lat więc już pewnie wie, że taki skład ma właśnie witbier. Ale przywołuję ten post, by jakiś nowy forumowicz nie miał czasem wątpliwości, że Hoegaarden jest piwem pszenicznym w stylu witbier (biere blanche) a nie hefe-weizen
    Last edited by Shlangbaum; 2006-12-10, 21:15.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      Znowu piję - tym razem przywiozłem ich z Czech więcej... Niestety piję ostatnie...
      Potwierdzam, że "przechłodzone" jest bardziej kwaskowate i pełniejsze w smaku. Choć przyznaję, że pozostaje lekko wodniste ... i "na chłodno" szybciej znika piana...
      Mimo wszystko piwo ma to coś... Coś dla czego warto śledzić wątki w browar.biz...
      PYSZNE!

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #48
        Opiłem się tego piwa w Paparazzi w czeskim Cieszynie. We wspaniałej szklanie 0,5l z grubego szkła. Coś wspaniałego, smakowało mi bardzo, choć kiedyś pite z butelki 0,33l nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenia. Przekonałem się też do picia go z plasterkiem, a właściwie połową plasterka cytryny.
        Cena 39 koron czeskich za 0,5l - życzyłbym sobie żeby to piwo było dostępne z beczki, w tej cenie, w Polsce. Rewelacja!
        blog.kopyra.com

        Comment

        • sebrejMax
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.07
          • 7

          #49
          Świetny biały pszeniczniak-standardziak. Oczywiście całkiem inny od niemieckich pszeniczniaków - i dobrze (bo niektóre germańskie mają tak silny smak, że kojarzą mi się z zapachem u dentysty). Może bez rewelacji, ale na letnie upały - wspaniałe orzeźwienie - tak zresztą reklamowane są w Belgii piwa białe.
          daję 4.

          Comment

          • eileen1
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.12
            • 3

            #50
            Hoogaarden

            Piwo o jasnosłomkowej barwie, lekko mętne. Orzeźwiające w smaku, z wyczuwalną kwiatową nutą. Zaskakująco łagodne w piciu jak na sporą zawartość alkoholu.Serwowane w grubej rżniętej szklanicy z nazwą piwa pisaną stylizowanym gotykiem. Niektórzy Belgowie każą sobie podawać to piwo z zatopionym w szklanicy małym kieliszkiem pełnym Jenever czyli jałowcówki. Pije się taki zestaw bardzo ostrożnie, zeby ów kieliszek w piwie się nie przewrócił . Zwyczaj chyba podpatrzony u Niemców, gdzie funkcjonuje pod nazwą "U-boot"

            Comment

            • Gopher
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 450

              #51
              Na etykiecie napis Goudblond Witbier - Biere Blanche Doree. Bardzo dobre piwo pszeniczne, szkoda że standardowo tylko 0,25l.
              Attached Files
              Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

              Comment

              • bono_boniecki
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 177

                #52
                Bardzo orzeźwiające, wyraźne cytrusy w smaku i zapachu, wyraźne również drożdże, zupełnie inne od "witbierów" ukraińskich.
                silne wysycenie, świetne piwo.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #53
                  Miałem okazję raczyć się tym piwem w Czechach, jest doskonałe lekkie o wyrazistym świeżym smaku. Pianka ładnie się trzyma, kolor jasno cytrynowy, mętne jak się patrzy.
                  Podawane było z cytrynką - pychota. Wersja z kija jest wyśmienita.
                  Attached Files
                  Last edited by mark33; 2008-07-06, 17:32.

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #54
                    a gdzie u naszych południowych sąsiadów mozna napić cię tego trunku ??

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                      a gdzie u naszych południowych sąsiadów mozna napić cię tego trunku ??
                      Np. w Czeskim Cieszynie.

                      Że też u nas nie mógł zainwestować InBev zamiasw SABMillera. Mielibyśmy Hoegaardena zamiast Perroni. Ehh...
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                        a gdzie u naszych południowych sąsiadów mozna napić cię tego trunku ??
                        W Czeskim Cieszynie stare przejście przez most, później kierować się w prawo do parku koło szkoły myzycznej- Restauracja Paparazzi.

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12674

                          #57
                          oraz między innymi w kilku miastach Czech, a także czasami na Słowacji (Bratysława) w sieciowych lokalach Staropramena "Potrefena Husa".

                          Comment

                          • rad998
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.12
                            • 52

                            #58
                            Wlasnie jestem po degustacji tego piwka i musialem cos naskrobac
                            otóż :
                            Smakowo jest całkiem całkiem, ale bylo troszke wodniste w smaku.
                            Jesli chodzi o aromat - także spodziewalem się, że będzie bardziej wyczuwalny. Mialem wrażenie, że z czasem ten aromat zanika.
                            Pozostałe parametry w normie - piana dobra, trwała, nasycenie też w pożądku.
                            Piwo ogólnie mi smakowalo, ale zabrakło pazura - dam ocene 4.0 - być moze z kija byłoby lepsze no i moze, gdyby było bardziej gorąco ? niestety aktualnie za oknem 9C.... pomimo dnia 20 czerwca.... Napewno jeszcze kiedyę się skuszę.... wtedy dodam wspomniane wyżej orobine plasterka cytryny
                            pozdrawiam !

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #59
                              Próbowałem dziś to piwo od zony w restauracji we flandryjskim kurorcie Knokke (w wersji lanej). Zdziwił mnie widok pokala z napisem Hoegaarden Speciale, bo wcześniej o tym piwie nie słyszałem.
                              Kolor troszkę ciemniejszy od Hoegaardena Witbiera, zapach intensywniejszy, smak treściwszy. Piwo sprawiało trochę wrażenie, jakby powstało z takiego amego zasypu co witbier, tylko miało większy ekstrakt. Można też powiedzieć, że przypominało połączenie witbiera z belgijskim ale w typie Palma.
                              Sympatyczne piwo, chętnie zdegustowałbym w postaci całej flaszki. Co ciekawe, w menu występowało po prostu jako Hoegaarden Witbier/Blanche.

                              Comment

                              • bier-man
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.03
                                • 24

                                #60
                                Piwo, że tak powiem "lajtowe". Najlepsze pszeniczne jakie piłem, zdecydowanie lepsze od Weizena, lekka goryczka, trochę jakieś jakby cytryny. Fajne do picia. Z puszki 0,33 l. Naprawdę fajne i nie drażniące jak to się ma w wypadku pszeniczniaków.
                                Późniejsze Noteckie smakowało treściwiej ale Hoegardeen Witbier oceniam jako dobre.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X