InBev Belgium, Hoegaarden Witbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    InBev Belgium, Hoegaarden Witbier

    Białe piwo pszeniczne o zawartości alkoholu 5% (zawartość ekstraktu nieznana). Producent - SA INTERBREW Bruksela (www.BestBelgianBeers.com). Opakowanie - butelka 0,33 l. Zakupione w hipermarkecie Auchan w Warszawie w Al. Jerozolimskich. Posiada świadectwo koszerności (przynajmniej taka informacja jest na etykiecie).
    Wrażenia z konsumpcji - piękny zapach, zdecydowany smak, prawidłowy kolor, gęsta piana. Dla mnie rewelacja!
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #2
    Przychylam się do opnii Cezara. To jest piwo na 5 +.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #3
      Fakt, miłe piwko, czołowa marka wśród eksportowych pszenicznych belgijskich.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        zakupione w Piwoszu, Wrocław

        super się je sączy,
        ale 5+ nie dam. zbyt sterylne jak dla mnie,
        4,7.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Moja ocena:

          zapach: prawidłowy dla pszenicznego piwa, jednak mało intensywny.
          piana: biała, dosyć gęsta, niejednorodna, szybko opada pozostawiając na powierzchni "kożuch" pojedynczych bąbelków.
          gaz: niewiele, praktycznie pojedyncze bąbelki w masie piwa.
          kolor: słomkowozółty, nieprzezroczysty, delikatnie opalizujący pod światło (jak dla mnie - wzorcowy).
          smak: wyraźnie czuć piwo pszeniczne z charakterystycznym dla Beneluksu posmakiem owocowym. Na języku pozostaje jakaś taka winna cierpkość.

          wrażenia ogólne: nie rzuciło mnie na kolana. Piwo dość przyjemne, ale zdecydowanie wolę bawarskie weisssbiery.

          ocena: 4.

          Uwagi dodatkowe:
          1. na etykiecie informacja, że piwo przy spożyciu powinno mieć 4 stopne Celsjusza.
          2. na etykiecie importera informacja, że w skład piwa wchodzą m.in. słód i pszenica. Albo to jakaś głupota tłumacza, albo do produkcji wykorzystuje się dodatek surowca niesłodowanego.

          Comment

          • Gambrinus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 696

            #6
            Pilem je ostatnio z beczki. Rewelacja. Do opisow powyzej dodam lekki cytrynowy posmak. W lecie to moze byc moj numer 1. 5 (2-5)
            Popieraj małe browary!!!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Misiekk
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.05
              • 913

              #7
              Nie filtrowane

              Smak drożdżowy, kwaskowaty, delikatny, przyjemny.
              Piana wyraźna, utrzymująca się do końca, pozostawiająca wyraźne pierścienie na szklance.
              Kolor słomkowy, prawie biały, nie filtrowane co za tym idzie nie przejrzyste, pozostał osad w butelce.
              Zapach kwaśny z wyczówalmym aromatem drożdży.
              Jak dla mnie to 5

              Mniam, mniam ...
              Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8114

                #8
                Moja buteleczka była pyszna,ale mała tylko 0,33l To jeden mankament.A drugi to jak dla mnie troszkę mało gazu.
                Poza tym przyznaję że reszta jest ok.
                Ja bym dał -5
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • pjenknik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 3388

                  #9
                  Zakupione we wrocławskim Piwoszu.
                  But. 0,33
                  Rewelacja, lekko kwaskowe, ktoś wspominało cytrynie, myślę że słusznie.
                  Wspaniała piana, niestety trochę za krótka. Pozostaje na ściankach.
                  Ja stawiam całą 5.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Bardzo, bardzo dobre piwo.
                    Pierwsza Liga.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • piwo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.08
                      • 810

                      #11
                      pojawiło się w nowych butelkach.

                      Muszę przyznać, że poprzednio lepiej mi smakowało.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #12
                        Hm... Przy okazji Schneider Weisse wspomniałem, że Hoegaarden lepszy, bo kwaskowy. Otóż piję teraz właśnie białego Hoegaardena i jest, co tu dużo mówić, mdławy. Jakiś czas temu zmienili etykietę, może to stąd?

                        Następnym razem muszę bardziej schłodzić, może w tym tkwi sedno sprawy.

                        Ale nie ma co - piana betonowa. Przechylam kufel na wszystkie strony, płyn przyjmuje różne kąty względem ścianek, a piana nic sobie z tego nie robi.

                        Comment

                        • StaryKocur
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.01
                          • 1521

                          #13
                          Na faktycznie mdly smak tego piwa Belgowie znaleźli
                          sposób- plaster cytryny, który kładzie się na pianie,
                          a potem wyciska z niego sok przy pomocy mieszadełka.
                          Poza tym, wg ortodoksyjnych reguł to piwo powinno być
                          podawane w temperaturze 4 - 6 st C. !!!
                          Przy zachowaniu tych 2 warunkow smak jest naprawde
                          trudny do pobicia.

                          SK
                          Piwo pite z umiarem
                          nie szkodzi w żadnych ilościach.

                          Comment

                          • marcopolok
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 2334

                            #14
                            Kocur wielką racje ma!!!

                            Pamiętajcie koleżanki koledzy
                            Temperatura piwa jest niesamowicie istotna jesli chodzi o Belgijskie wynalazki.
                            Na każdej etykiecie podana jest temperatura spożywania
                            bo inaczej Piana piana wszędzie piana albo smak do du...
                            Hoegaarden w temperaturze pokojow jest nie do strawienia
                            ale znam kilka piwek dla których lodówka jest morderstwem
                            bez brody...

                            Comment

                            • vonprzemas
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.02
                              • 34

                              #15
                              Drodzy Forumcy i miłośnicy piw belgijskich,

                              O ile pamietam to Corsendonk należy do piw białych Witbier, biere blanche. Jest to ta sama familia co niemiecki weissbier i polski...grodzisz. Rzeczywiście pija sie je z cytryną, sokami i czym tam jeszcze. Prawda jest , że tu ważna jest temperatura piwa. Coś +- 4-6 C. Mordowałem kiedys w hotelu w Brukseli piwa nabyte w sklepach /nie ma lodówek/ i było to żałosne.
                              Deklaruję się tu jako wielki wielki zwolennik piwowarstwa belgijskiego / łącznie z fantastycznymi licencjami angielskimi i szkockim warzonymi w Antwerpii
                              cevesa si, trabajo no
                              Przemek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X