Van Honsebrouck, St. Louis Premium Glühkriek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Van Honsebrouck, St. Louis Premium Glühkriek

    zaw. alk. 3,2%, but. 0,25 l
    dostępne w pubie Peron 6 (Łódź)

    Pierwsze znane mi piwo, które zaleca się serwować... podgrzane do temp. 65 st.C (stosowne oznakowanie na etykiecie). Dość nietypowa (nawet jak na Belgię) propozycja będąca w prostej linii odpowiednikiem starego poczciwego grzańca znanego pod naszą długością geogr. Ja Glühkrieka testowałem na zimno, więc moje wrażenia mogą odbiegać od rzeczywistych oczekiwań.
    O samym piwie: oczywiście kolejna owocowa wariacja nt. lambika - tym razem lambik wiśniowy wzbogacowy o przyprawy korzenne. Ten owocowy lambik jest jednocześnie typem gueuze (o wiśniowym gueuze jeszcze nie słyszałem - nie wiem, czy ktoś tu się nie pospieszył z opisem na etykiecie), a więc mieszaniną młodego (rocznego) i starszego(najczęściej 3-letniego) lambika. Piwo oczywiście warzone z udziałem zesłodowanego jęczmienia i niesłodowanej pszenicy i 25% udziałem wiśni. Oprócz tego cukier i słodzik (niestety, wyraźnie obecne w smaku).
    kolor - ciemnowiśniowy, pełna przejrzystość;
    piana - puszysta, delikatna, w kolorze różowym, dość szybko opada pozostawiając delikatny wianuszek;
    nasycenie - mocne, orzeźwiające;
    zapach - wiśniowo-grzańcowy (cynamon, gałka muszkatołowa, takie tam...)
    smak - jak wszystkie lambiki z tego browaru: przerażająco owocowy i ulepkowato słodki; tutaj dodatkowo z lekką (nawet dobrą) wiśniową kwaskowością mieszają się grzańcowe akcenty korzenne - cynamon, wanilia. Smak niemal jak w znanych nam grzańcach, dobry, ale zbyt słodki. Podejrzewam, że podgrzane piwo uwalnia dodatkowe wątki zapachowo-smakowe, których nie wyczułem w niskiej temp. Ale i tak ciężko zmęczyć te 25 ml korzenno-kwaskowo-molasowatej esencji.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2007-07-05, 23:51.
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    Van Honsebrouck, Filou
    Petitpierre
    Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
    2023-01-08, 13:48
  • Petitpierre
    Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
    Petitpierre
    Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
    2022-11-27, 19:41
  • Marusia
    Van Honsebrouck, St. Louis Gueuze Lambic
    Marusia
    Br. Van Honsebrouck, B-8770 Ingelmunster, Belgia

    Fermentacja spontaniczna - jak to piwa tego typu. Pierwszy raz piję takie piwo - w pierwszym momencie myslałam, że skwaśniałe

    Pianka słaba, szybko opada, ale pierścień zostaje. Kwaśne, ale jak wino półwytrawne,...
    2003-05-14, 21:40
  • Blackbeard
    Lindemans, Gueuze Cuvée René
    Blackbeard
    Ekstrakt: nie podano. Alkohol: 5,5%. Zabutelkowane 30.10.2015 r.

    Kolor: Jasny bursztyn, po przyjrzeniu się widoczne jest niewielkie zmętnienie.
    Piana: Biała, w przewadze drobnopęcherzykowa. Szybko redukuje się do minimalnego pierścienia i incydentalnych wysepek.
    Zapach:...
    2018-04-18, 17:44
  • Dreamer
    Van Honsebrouck, St. Louis Premium Faro
    Dreamer
    zaw. alk. 3,2%, but. 0,25 l
    dostępne w pubie Peron 6 (Łódź)

    Faro to wciąż chyba najmniej popularny rodzaj lambika w naszym kraju (o ile w ogóle można mówić o jakiejkolwiek popularności lambików w Polsce ) Niegdyś faro sporządzano z łączenia lambików młodych...
    2007-07-05, 23:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...