Van Honsebrouck, St. Louis Premium Faro

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Van Honsebrouck, St. Louis Premium Faro

    zaw. alk. 3,2%, but. 0,25 l
    dostępne w pubie Peron 6 (Łódź)

    Faro to wciąż chyba najmniej popularny rodzaj lambika w naszym kraju (o ile w ogóle można mówić o jakiejkolwiek popularności lambików w Polsce ) Niegdyś faro sporządzano z łączenia lambików młodych i starych (jak dzisiaj gueuze), w chwili obecnej faro to lambik niemieszany z dodatkiem cukru/karmelu dla złagodzenia cierpkich, kwaskowych doznań smakowych. Pamiętam, ściągnąłem kiedyś z Belgii Faro od Lindemansa (grubo w czasach "przedforumowych") i był znakomity, dlatego jak zobaczyłem tego St. Louisa w lodóweczce Peronu 6, oczy mi się rozradowały:
    kolor - ciemnobursztynowy, herbaciany, pełna klarowność;
    piana - niezbyt gęsta, ani wysoka, ale pięknie kładzie się równiutkim, zwartym placuszkiem na piwie i długo cieszy wzrok;
    nasycenie - intensywne;
    zapach - lambikowy, kwaskowaty bukiet w całej okazałości: kwiaty, owoce, zioła i w tym wszystkim odrobina karmelu;
    smak - słodzony lambik to doskonały pomysł: rewelacyjnie kwaskowata świeżość kwiatowo-owocowa i łagodząca ją głęboka nutka słodkiego karmelu; może i trochę zbyt słodkie to faro, ale karmel to nie tylko cukier - w tym piwie wyraźnie czuć pyszną paloność, która świetnie komponuje się z całą resztą; połączenie orzeźwiających owoców i aromatycznego karmelu jest po prostu pyszne (nawet dla tych, którzy - jak ja - nie przepadają za przesłodzonymi piwami).
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2007-07-05, 22:52.
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    Van Honsebrouck, Filou
    Petitpierre
    Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
    2023-01-08, 12:48
  • darekd
    Boon, Faro Boon
    darekd
    5% alk.
    W aromacie czuć kwaśność, W smaku dominuje już słodycz, trochę dzikiego kwasku, fajny cierpki, długi finisz. Nie jest to piwo z fajerwerkami. Natomiast fajnie może sprawdzać w lecie i jako wstęp do "poważniejszych" lambików.

    https://www.boon.be/fr/content/far...
    2020-01-17, 23:37
  • darekd
    Nowomiejski, Nowomiejskie Doppelbock
    darekd
    Browar z Nowego Miasta Lubawskiego:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ejski-piwoteka

    Ekstr. 20%
    Alk. 7,9%

    Aromat - dużo karmelu, toffi. Dużo...
    2024-04-20, 23:20
  • darekd
    Lubrow, Silky Stout
    darekd
    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
    Chmiele - Pałacowy, Iunga

    16% ekstr.
    5,5% alk

    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
    2025-02-14, 03:52
  • darekd
    Orca Brau, Bio Bock
    darekd
    "klassisch – modern – experimentell"

    to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

    https://orcabrau.de/

    Bez filtracji, bez pasteryzacji

    Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
    2025-02-09, 01:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...