Westmalle, Dubbel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebrejMax
    Tego Dreamera to się niestety czytać nie da... Brzmi to tak sztucznie i pretensjonalnie. Drobnomieszczańskia poza na całego.
    Kolego, wolengo. Troszkę pokory. Masz na koncie 8 postów i śmiesz pouczać forumowicza, który tych postów ma blisko tysiąc. Do tego w przeważającej części są to posty głęboko merytoryczne. Nie podobają Ci sie posty Dreamera, to ich nie czytaj. Dla mnie i jak sądzę dla wielu innych forumowiczów są one wyznacznikiem tego jak zgrabnie w słowa ubrać swoje doznania organoleptyczne. Dreamer ma ten dar i za to należy mu się szacunek, a nie drwiny. Do tego robi świetne fotki.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebrejMax
    A szkoda, bo piwko dobre, zdecydowanie lepsze od tripla (wolniej obezwładnia
    o głębokim smaku i wspaniałej pianie. Na wieczornej wizycie w pubie (a raczej brasserie) murowana satysfakcja. Czy lepsze od Chimay, to sprawa dyskusyjna. Mi w każdym razie chyba z trapistów najbardziej przypadło do gustu Westmalle.
    4+
    Jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem jakości piwa jest zawartość alkoholu, to nie dziwię się, że nie podchodzą Ci posty Dreamera. Poza tym jest taka stara łacińska maksyma de gustibus non est disputandum, która mówi, że o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli masz inne zdanie niż któryś z forumowiczów daj temu wyraz umieszczając swoją opinię, a nie atakując personalnie osobę z której opisem piwa się nie zgadzasz. W ten sposób nie znajdziesz tu wielu znajomych. Zastanów się nad tym zanim napiszesz następne posty.

    PS: Nie tolerujemy tutaj wyrazów piffko, pifko, pifo i pochodnych, bo piwo jest dla nas zbyt ważnym trunkiem, aby w ten sposób się o nim wypowiadać - to w nawiazaniu do tego posta.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebrejMax
      Tego Dreamera to się niestety czytać nie da... Brzmi to tak sztucznie i pretensjonalnie. Drobnomieszczańskia poza na całego.
      No tu żeś ostro przegiął Jak Ci się nie podoba to można to inaczej wyrazić a nie po chamsku z grubej rury.
      Mi się opisy Dreamera podobają, wnoszą trochę urozmaicenia w szare życie Szkoda że sam tak nie umiem pisać.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebrejMax
      A szkoda, bo piwko dobre, zdecydowanie lepsze od tripla (wolniej obezwładnia
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem jakości piwa jest zawartość alkoholu (...)
      Tu muszę porobić za advocatusa diaboli Sebrejowi chyba chodziło o to że wolniejsze obezwładnianie jest zaletą piffka

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      PS: Nie tolerujemy tutaj wyrazów piffko, pifko, pifo i pochodnych, bo piwo jest dla nas zbyt ważnym trunkiem, aby w ten sposób się o nim wypowiadać - to w nawiazaniu do tego posta.
      Kopyr, trochę dystansu wszystkim dobrze zrobi
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil

        Tu muszę porobić za advocatusa diaboli Sebrejowi chyba chodziło o to że wolniejsze obezwładnianie jest zaletą piffka
        Ja doskonale zrozumiałem o co chodzi. Miałem na myśli to, że przy ocenie klasztorniaków "stopień obezwładnienia", ma tak naprawdę trzeciorzędne znaczenie. Dla mnie niejako z definicji nie pija się tych piw w dużych ilościach. Może jakbym mieszkał w Belgii miałbym inne podejście. To jest trochę tak jak z destylatami - chcesz się nawalić zrób to wódką, a nie koniakiem. Będzie taniej, a i kac mniejszy.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil

        Kopyr, trochę dystansu wszystkim dobrze zrobi
        Wiesz, nie spodobał mi się ten offens, na innym forum gość już mógłby mieć bana.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
          (...) jest zaletą piffka
          No, Kamil, teraz to ty ostro przegiąłeś

          A kol. sebrejMax powinien nieco język powściągnąć
          Last edited by Borysko; 2007-03-26, 10:24.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #20
            Na początek piwo zaczęło mi wyskakiwać spod kapsla jak tylko zacząłem otwierać. Może za słabo schłodzone.

            Piana spora, beżowa, ale dość dziurawa i szybko opada oblepiając szkło.

            Kolor taki, jak szkło butelki

            W zapachu oczywiście przyjemna nuta rozpuszczalnikowa i delikatne owoce. Miły.

            W smaku jak dla mnie trochę za duża goryczka. Za długą ją czuć. Posmak alkoholowy także mocno wyczuwalny. Do tego przypalana kwaskowatość długo po przełknięciu.

            Zakupione u Kopyra w zestawie z Tripelem oraz kielichem.

            Piwo mnie nie zachwyciło, ale kielich jak najbardziej
            MM961
            4:-)

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #21
              Biorę się właśnie za dobrze odleżakowanego dubbla Westmalle, przeterminowanego o 644 dni. Dawno temu otrzymałem go od Borysko i wreszcie doczekał się na swoją kolej.

              Kolor: Ciemnobrązowy, u mnie mętniejszy niż u Dreamera, bo w przypadku trapistów lubię trochę zamerdać butelką.
              Piana: Lałem dość niefrasobliwie, więc nic dziwnego, że piana nie chciała mi się zmieścić w pokalu. Wysoka, gęsta, beżowawa, znika jednak w oczach.
              Zapach: Bardzo silny. Dość winny, z akcentami poziomkowymi i wiśniowymi, a także z wyraźną karmelowością.
              Smak: Bardzo treściwy. Zgadzam się z przedpiszcami, że piwo atakuje od razu na wszystkich frontach, aż ciężko rozłożyć pierwsze wrażenie na jakieś składowe. Czuć jednak nuty "ciemne", lekką orzechowość, troszkę wiśni, rodzynek i karmelu. Potem to przechodzi w lekką czekoladowość, by zakończyć się goryczką, alkoholowym ciepełkiem i kwaskowato-wytrawnym finiszem.
              Opakowanie: Śliczna butelka z obwódką, doskonale uchwycona na fotce Dreamera.
              Uwagi: Świetne piwo, nie przeszkadza mi, że nie odkrywa powoli swoich tajemnic. Na dodatek to już ostatni z zaliczonych przeze mnie browarów trapistów. Niedługo powinienem mieć na koncie wszystkie obecne w stosunkowo normalnej dystrybucji trapistowskie piwa

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #22
                Degustowana wersja korkowana 0,75.

                Na plus można zaliczyć ładną, gęstą i drobną beżową pianę oraz zapach podchodzący lekko pod portery czyli ciemne owoce plus karmel.
                Na minus to, że to piwo jest dość lekkie by nie powiedzieć wodniste. W smaku wyraźnie owocowe z delikatną przewagą słodyczy. Wyczuwalna lekka cierpkość.

                Moim zdaniem ten dubbel jest zbyt mało treściwy, posiada za mało złożony smak a przecież trapiści przyzwyczaili nas do trochę innych wrażeń. Wnioskując z recenzji Twilight_Alehouse'a
                warto odczekać z konsumpcją, szkoda że prawie dwa lata
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • kubadzierzawski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.03
                  • 3

                  #23
                  Czy wiecie jak w przypadku tego dubla jest z pasteryzacją i filtracją?

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubadzierzawski Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy wiecie jak w przypadku tego dubla jest z pasteryzacją i filtracją?
                    Tak jak w przypadku innych Trapistów. Czyli jest filtrowane zaraz po leżakowaniu, po czym do butelek dodawane są drożdże i cukier w celu refermentacji. Tego typu kondycjonowanie w butelkach wpływa na polepszenie trwałości piwa, choć jego smak zmienia się w czasie.
                    Tutaj masz info odnośnie Podwójnego Westmalla
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #25
                      Tak na marginesie, czytając opinię zastanawiałem się wczoraj czy ja nie piłem innego piwa.

                      Nawiązując do retoryki kolegi sebrejMax, mnie ono obezwładniło do tego stopnia, że poszedłem spać Alkohol był wyraźny i nawet przeszkadzający, a do tego dość spore nagazowanie (piana wychodziła z butelki) sprawiało, iż ciężko się piło. Zapach (owocowo-karmelowy) rekompensował te niedogodności. Zapewne spróbuję jeszcze raz i nie po 12 godzinach tyrania.

                      Comment

                      • Breakdancer69
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 54

                        #26
                        cena: 6,50 zł (Piotr i Paweł)
                        Piwo ciemne klasztorne
                        Zawartość alkoholu: 7%
                        Pojemność 330 ml
                        Kolor: czerwono-brązowy mętny
                        Kraj pochodzenia: Belgia

                        Pozostawia świeży posmak goryczki. Smak jednolity, w momencie picia i po wypiciu. Od razu uderza we wszystkie kubki smakowe i tak pozostaje. Styl klasztorny, double. Mętne, mało gazu, bardzo mocno się pieni. Zapach dość wyraźny, można wyczuć karmel, zioła i owoce.
                        mój blog o piwach
                        http://browary.blogspot.com/

                        Comment

                        • zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

                          #27
                          Z beczki w Kopenhadze w doborowym towarzystwie.
                          Piwo jest b. belgijsjkie, smakowite, złożone, rozgrzewające. Bardzo dobre.
                          Trudno z perspektywy tygodnia oceniać dokładniej. Jestem tak zblazowany, że nawet tak dobre piwo z kija nie robi na mnie wrażenia
                          Lotna ekspozytura browaru

                          Też Was kocham.

                          Comment

                          • M-kwadrat
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2004.07
                            • 304

                            #28
                            W dużej butelce znalazłem wczoraj plastikowy korek - wiem, że w winie jest to stosowane dla bezpieczeństwa (niweluje ryzyko zakażenia odkorkowego) ale jednak naturalne tworzywo mi tu o wiele bardziej pasuje do całej otoczki (tak w winie jak i w dobrym piwie).
                            Pozdrawiam, Maciek

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Widać, korki korkowe zdrożały.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #30
                                Aromat: niezbyt intensywny; estrowy, owocowy, śliwkowy, karmelowy, nutka alkoholu. Mało "belgijskie".
                                Piana: obfita, drobnoziarnista z dziurami, dość trwała
                                Kolor: ciemnowiśniowe, opalizujące
                                Smak: karmelowy, lekko śliwkowy. Niezbalansowany, niezbyt przyjemna goryczka przeważa. Lekki posmak alkoholu. Rozczarowujący.
                                Goryczka: wyrażnie zaznaczona, niezbyt przyjemna, alkoholowa.
                                Odczucie w ustach: nasycenie zbyt małe dla stylu.

                                Ogóle wrażenie: co najwyżej poprawny dubbel. Co dziwne, piłem je niedawno z innego źródła i było wspaniałe, nienaganne. Zapewne tam też mają problemy z powtarzalnością.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X