?, CaraPils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

?, CaraPils

N.V. Copimex SA, CaraPils
    Nazwa kojarzy się z rodzajem słodu... Piszą, że piwo zawiera gluten, choć "dosładzanie" nie jest wyczuwalne. Puszkę dostałem od kumpla, którego kumpel przywiózł je z Belgii.
    Wygląda na piwo marketowe ale święty Gambrinusie daj nam w Polsce takie marketówki!

Piana: drobnobąbelkowa, do końca "pełno-powierzchniowa", ładnie brudzi szkło 5
    Nasycenie: wysokie, orzeźwiające, lekko szczypiące w gardło 4
    Smak: goryczkowy, lekko wodnisty, przyjemny 4
    Zapach: metaliczny, nieprzyjemny, potem chmielowy 4
    Kolor: ciemniejsza słoma, jasne złoto; za jasny 4-

Wielki zaskoczenie - piwo na mocną czwórkę! Szkoda, że puszka (może potem ją pstryknę do galerii).
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2008-02-16, 14:12.

Related Topics

Collapse

• ART
    Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
    ART
    Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

skład za stroną pod kodem qr
    woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
    2024-02-16, 19:26
  • darekd
    Neratov, Prorok 11 Světlý ležák
    darekd
    Browarek z Gór Orlickich tuż przy polskiej granicy:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-neratov

11% ekstr.
    4,6% alk.
    30 IBU

Każde ich jasne od dziesiątki po trzynastkę różni się nieco rodzajem użytych słodów i chmieli.
    Z tych ostatnich...
    2023-10-12, 23:05
  • ART
    Fanø, Get Scrooged Hoppy Red Ale
    ART
    A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher

Fanø, Get Scrooged (Hoppy Red Ale) [a.8%; e.?*Plato]

Kolor: czerwono-brązowy, jak nie przeleje się całości z mętem to jest bardzo klarowne i serwuje piękne refleksy [4,5]

Piana: biała, drobnaziarnista,...
    2022-12-26, 00:22
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • Stasiek
    Udział carapils w zasypie
    Stasiek
    Zastanawiam się dlaczego w większości przepisów jakie znalazłem udział carapils w zasypie nie przekracza 10%?
    Na stronie BA pojawiły się właśnie specyfikacje słodu i dla carapils Weyermann zaleca dla jasnych piw wręcz tylko 5% jego udział w zasypie.
    Dlaczego?
    Przecież carapils...
    2009-02-04, 18:01
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...