Ja to piwko piłem rok temu a konkretnie przywiozłem sobie kilka z Belgii. Jak dla mnie świetne urozmaicenie menu. Bardzo przyjemnie jest "zrobić" takie piwko od czasu do czasu. We wrześniu znowu jadę do krainy piwa i nie omieszkam przywieźć sobie kilku pękatych buteleczek, tymbardziej, że tam jest tańsze niz u nas
Orval, Orval Trappist
Collapse
X
-
Piana: olbrzymia, b. trwała
Gaz: trochę za dużo, mimo ostrożnego nalewania 90% piany przy pierwszym podejściu
Kolor: jasnobrązowy, ochra
Zapach: korzenno-owocowy, trochę chemiczno-apteczny
Smak: owocowo-korzenne
Nawet dobre, tylko ten zapach...Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedziZasadniczo powinienem zacząć nowy watek
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedziTo piwo po prostu jest prawie niedostępne. Mnisi sprzedają je raz w roku, przez tydzień i na samochód można kupić najwyżej jeden czteropak!
Na jeden samochód można kupić kratę czyli 24 piwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Oraz złożyć uroczystą przysięgę, że się to piwo wypije we własnym gronie i nikomu nie odsprzeda.
Oczywiście nie mam na myśli Orvala....Last edited by Pendragon; 2010-04-19, 19:36.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziKloss, a gdzie piana?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziKloss, a gdzie piana?
Comment
-
-
pewnie dlatego nie moglem go znalezc bo jako zdjagnozowany dyslektyk piszacy na klawiaturze AZERTY i bez polskiego slownika pod officem nawet majac przed oczami kapsel f pomylilem z v. nastepnym razem postaram sie bardziej. a co do informacji o tym piwie to bije sie w piersi pisalem co uslyszalem od Belgow i nie skonfrontowalem trgo ze zrodlem czyli strona klasztoruUltima forsan
Comment
-
-
Zdarzało mi się już pić Orval, ale jakoś nie było okazji, żeby opisać. Teraz nadrabiam.
Ocena dotyczy piwa odleżakowanego 5 lat od daty zabutelkowania.
Kolor: Ślicznie miedziany, zupełnie klarowny. Drożdże zbiły się w beton na dnie.
Piana: Długie leżakowanie chyba troszkę zaszkodziło pianie, bo w "młodszych" egzemplarzach była trochę trwalsza.
Zapach: Silny i bardzo charakterystyczny, jedyny w swoim rodzaju. Pamiętam, że za pierwszym razem mnie mocno zaskoczył. Oprócz klasycznych nut estrowych, typowych dla klasztorniaków, czuć tu specyficzną lekką woń apteczno-rozpuszczalnikową, pochodzącą z nietypowej wtórnej fermentacji. Poza tym oczywiście cały stragan owocowy
Smak: Jak na trapistów, piwo jest stosunkowo lekkie, wytrawne, z wyraźną goryczką. Ma trochę mniej nut estrowych niż pozostałe. Za to goryczka wydaje się trochę... kawowa. W posmaku czuć lekki alkohol i trochę ściągających garbników.w.
Opakowanie: Nie zmieniło się od zdjęcia Slavoya sprzed 5 lat. Klasyczna, pękata buteleczka z "krawatkową" etykietą, firmowy kapsel. Klasyka sama w sobie.
Uwagi: Ciekawy przykład tego, że w obrębie piw klasztornych mogą występować ogromne różnice. Orval jest stosunkowo mało treściwy i chyba najwytrawniejszy. Na mojej liście ulubionych trapistów plasowałby się chyba dość nisko, ale w porównaniu z innymi stylami piwnymi, to oczywiście ekstraklasa.
Comment
-
-
Kolor: jasny, mętny bursztyn [5]
Piana: średnioziarnista, wysoka, biała, opada powoli i trzyma się do końca [4.5]
Zapach: słodowo chmielowy z pokaźnym bukietem estrów kwiatowych i owocowych, z nutą przypraw korzennych [5]
Smak: słodowo chmielowy z wytrawną korzenną końcówką, wyraźną goryczką
pochądzącą po części chyba również z przypraw i winno owocową nutą w tle, bardzo wytrawne; Orval znajduje się na moim "Top 10" [5]
Nasycenie: wysokie [5]
Opakowanie: pękata flaszka [o kształcie wieloryba] 0.33 jedynie z krawatką; kapsel z rybką [5]
Uwagi: mógłbym je pić hektolitrami ale mnie nie stać;
zakupione w: Gall & Gall w Hadze, Holandia;
soundtrack: "Horehound" by The Dead WeatherTylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
Comment
-
-
po wiela teraz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzipo wiela teraz?Last edited by Twilight_Alehouse; 2011-02-14, 12:40.
Comment
-
Comment