De Troch, Chapeau Faro Lambic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #1

    De Troch, Chapeau Faro Lambic

    Browar De Troch opisał już wcześniej Dreamer tutaj.
    Tak jak wspomniał, browar posiada w swojej ofercie liczny zestaw piw robionych na bazie lambika. Na forum opisano już kilka piw z De Troch: Kriek, Gueuze, Mirabelle.
    Teraz czas na Chapeau Faro Lambic.

    Buteleczka 250ml, alk. 4,75%, kupione w hurtowni Belgium's Best we Wrześni za dobrą cenę 3 zł (promocja bo terminy się kończyły)
    Kolor: Jasnobrązowy, piwo o dziwo jest mętne. Pierwszy raz spotykam się z mętnym faro.
    Piana: Tylko przy nalewaniu, niska szara, szybko znika do pierścionka.
    Zapach: Intensywny, bardzo świeży i „kwaśny” – jak w geuze oraz starych czerwonych i brązowych piwach flamandzkich. Do tego ciekawy aromat owocowy: jabłka i gruszki. Spowite jest to delikatnym ale dobrze wyczuwalnym aromatycznym chmielem.
    Smak: Zaskakująco pozytywne wrażenia gdyż po wcześniejszych opisach piw z De Troch nie spodziewałem się rewelacji.
    Początek kwaśno – słodki. Obecna słodycz wydawała mi się dość skomplikowana w smaku – może to wynik dosłodzenia piwa dobrej jakości cukrem kandyzowanym, którego dodano 20%.
    Następnie pojawiają się owoce, odrobina karmelu i znów kwaśność lambika. Smak jest długi, pełny, trochę ściągający.
    Finisz gorzko – słodki przechodzący w cudownie zalegający, słodki posmak zapewne cukru kandyzowanego.
    Nasycenie: Średnie do niewielkiego. Szkoda bo większa ilość bąbelków wyostrzyłaby smak.
    Miłe zaskoczenie. Pychota. Piłem mocno zimne. Latem musi świetnie gasić pragnienie.

    Z ciekawostek sensorycznych muszę odnotować, że przy próbowaniu opisanego wyżej faro przy zatkanym nosie czuć było wyraźnie słony posmak
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez pezet; 2008-01-29, 15:59.
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #2
    Wyśmienity Lambic! Uzupełniając wypowiedzi kolegi dodam tylko, że czułem w nim jeszcze suszone śliwki - takie jak w kompocie wigilijnym, którego notabene nie lubię, ale w tym piwku mi jakoś nie przeszkadzał, a wręcz przeciwnie. Bardzo chętnie spróbowałbym tego piwka w letni upał, to dopiero byłoby orzeźwienie!
    Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2010-12-19, 01:07.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Bruksela, Moeder Lambic
      darekd
      W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

      jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
      drugi: Place Fontainas 8.

      https://www.moederlambic.com/

      Byłem w tym pierwszym:

      ...
      2020-03-17, 23:39
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
      Petitpierre
      Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
      2022-11-27, 18:41
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
      Petitpierre
      Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

      Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
      2022-09-13, 10:41
    • darekd
      Boon, Faro Boon
      darekd
      5% alk.
      W aromacie czuć kwaśność, W smaku dominuje już słodycz, trochę dzikiego kwasku, fajny cierpki, długi finisz. Nie jest to piwo z fajerwerkami. Natomiast fajnie może sprawdzać w lecie i jako wstęp do "poważniejszych" lambików.

      https://www.boon.be/fr/content/far...
      2020-01-17, 23:37
    • arcy
      De Troch, Chapeau Gueuze Lambic
      arcy
      Otwierając gueuze lambic spodziewałem się czegoś kwaśnego (ba, liczyłem na to). Tymczasem okazało się to piwo być w swej kwaskowatości bardzo łagodne. Zaskoczył mnie posmak taki bardzo jabłczany. Zaryzykuję stwierdzeniem, że gdyby ktoś zaproponował wino jabłkowe (nie mylić z jabolem)...
      2008-01-16, 21:30
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...