St. Bernard, St. Bernardus Tripel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    St. Bernard, St. Bernardus Tripel

    Butelka 0,33 litra, alkohol 8 %, eks.brak, kapsel dedykowany piwu
    Przy otwarciu, pomimo schłodzenia do zalecanej temperatury, przy otwarciu próbowało uciec
    Kolor - miodowy, lekko mętny
    Piana - gęsta, średniowysoka, trwała
    Zapach - owocowo-winny, lekki
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie słodkie, mocno owocowe, wyraźnie winne, kwaskowate, spora goryczka, procenty lekko wyczuwalne
    Smaczne i treściwe.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1915 - moje 984 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Tripel:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3606

      #3
      Z datą do marca 2011, pół roku przeleżakowane. Nadal, rzecz jasna, 8%.
      Piana: u mnie szybko znika, lekka
      Gaz: piwo ucieka z butelki, przegazowane trochę
      Kolor: soczyście ciemnożółte, osad drożdżowy
      Zapach: zdecydowanie triplowy, owocowo-ostrawy
      Smak: leżenie "wygładziło kanty", bardzo harmonijny, trochę korzenno-ostrawy, owocowy, drożdżowe posmaki
      Dobry tripel, ładnie zharmonizowany, gdyby jeszcze był lepiej dobrany surowiec do refermentacji byłby bardzo dobry.
      Wrzucam zdjęcie dużej butelki 0,75l, jak widać, piany nie ma (czystość szkła została zweryfikowana).
      Attached Files
      Last edited by zgroza; 2010-10-18, 19:57.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12675

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
        Z datą do marca 2011, .

        to aż tak bardzo sobie nie poleżało?

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3606

          #5
          Wystarczająco, żeby zrobić różnicę, wydaje mi się.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • Koninck
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.03
            • 180

            #6
            St. Bernard, St. Bernardus Tripel

            Kolor:Kolor słomkowy, dosyć mętnawy
            Piana: Krótka, szybko zanikająca
            Zapach:Z nutką owoców
            Smak:Wyczuwalny łagodny smak drożdży, łagodnie pieści podniebienie
            Opakowanie:Trzyma linie Bernardusa, zaw. alk.8%
            UwagiPiwo ciekawe w smaku, przyjemnie się pije
            Last edited by sibarh; 2012-04-20, 19:17.
            Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

            Comment

            • x57
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.05
              • 247

              #7
              Piana wysoka i trwała.
              Kolor jasnozłoty.
              Aromat owocowy z lekkimi nutkami winnymi i korzennymi.
              Smak owocowy-słodowy, lekko cytrusowy i korzenny, goryczka niska, trochę alkoholowa, nagazowanie dość wysokie, finisz wytrawny.
              Całość dość dobrze zbalansowana, pomimo niskiej goryczki, dobrze odfermentowane, pijalność dobra.
              Brakuję mi trochę może minimalnie więcej akcentów chmielowych w aromacie i smaku.

              Comment

              • wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

                #8
                Bursztynowo-brązowa barwa. Mocno mglista, ze sporą ilością drożdżowego planktonu.
                Wzorcowa piana, o drobnej teksturze i zwartym ciele. Po nalaniu stoi mięsistą czapą i za nic nie chce opaść.
                Miękkie, ciepłe aromaty. Mamy owocowość, zwłaszcza wyraźne figi. Znaczne nuty fenolowe, przyprawowe, przede wszystkim gałka muszkatołowa i goździk. Wszystko dyskretnie otulone alkoholowym oddechem.
                Smak złożony, jak na tripla przystało. Dominują przede wszystkim odsłodowe nastroje, o chlebowym, może nawet nieco piernikowym charakterze. Słodowośc finiszuje miękko, nieco ziarnistym posmakiem. Goryczka trochę wycofana, dość delikatna, może nieco zbyt. W przełyku pozostaje smuga ciepłego alkoholowego grzania.
                Nagazowanie średnie z plusem. Średnia treściwość.
                Butelka oklejona w zieloną wersję serii z jowialnym braciszkiem. Ładny, przypisany piwu kapsel. Jak u sibarha.

                Bardzo sympatyczny tripel, choć o odrobinę za niskiej goryczce. Jest za to miękko, ciepło, aromatycznie, ciut alkoholowo, choć ten ostatni naprawdę elegancko przykrywa bogactwo profilu smakowo-zapachowego. 8,5 w skali 1-10 za przyjemność z konsumpcji.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                Comment

                • yoxik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.10
                  • 427

                  #9
                  St. Bernard, St. Bernardus Tripel

                  Piana obfita pozostaje długo. Kolor złoty lekko mętny z pływającymi kłaczkami drożdży. Aromat Drożdże, owocowo kwaskowy przyjemny. Smak lekkie drożdże delikatnie słodko-owocowe, jest tez posmak kwaskowy. Całość dobre pijalne sprawia wrażenie lekkiego mimo pełni smaku, nagazowanie średnio-wysokie odpowiednie, alkohol nie wyczuwalny wcale, goryczka nie wielka wyczuwalna jakby korzenna. Bardzo dobry tripel.
                  Również tutaj
                  https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                  Comment

                  • grodek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2015.06
                    • 527

                    #10
                    KOLOR: złote, z dużą ilością osadu drożdżowego w postaci dużych "farfocli".
                    PIANA: biała, drobnopęcherzykowa, jednak mało obfita jak na tripla. Niemniej cienki kożuszek utrzymywał się przez długi czas.
                    ZAPACH: piękny, złożony, owocowo-przyprawowy. Na pierwszym planie brzoskwinia, morela, nieco banana i cytrusów. Aromat owoców uzupełniony przyprawami (głównie chyba pieprz i nieco goździków).
                    SMAK: pełne, treściwe ale jednocześnie pijalne. Podobnie jak w aromacie mocno owocowo-przyprawowe, dość słodkie, ale nie zaklejające. Goryczka lekko zaznaczona, ziołowa. Alkohol dobrze ukryty, niewyczuwalny w smaku i aromacie.
                    WYSYCENIE: dość wysokie, takie jak powinno być dla tripla.
                    OGÓLNIE: bardzo dobry tripel, wypiłem ze smakiem. Termin do 07.06.19. Zakupione w smakpiwa.pl. Butelka 0,33 L.
                    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                    Comment

                    • Javox
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6460

                      #11
                      Grafika co najmniej 10 lat nie uległa zmianie... (jest jak z postu 2)

                      Piana - na początku więcej potem na dłużej pełna warstwa.
                      Lacing - fajny z częściowym krążkowaniem.
                      Barwa - zamglony żółty z nutą pomarańczową.
                      Gaz - średni.
                      Aromat - mandarynka i morelka suszona z kolendrą.
                      Smak - lekko słodkawe, gorzkawa cytrusowość wraz z mini goryczką.

                      Bardzo przyjemne

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X