Dupont, Saison Dupont Bio

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 58

    Dupont, Saison Dupont Bio

    Nie znalazłem opisu tego piwa, więc dodaje.
    Piwo górnej fermentacji o gorzkim, wytrawnym smaku, niepasteryzowane, niefiltrowane oraz refermentowane w butelce . Alkohol: 5,5%, brak info o ekstrakcie, pojemność 250ml. Zakupione w delikatesach w lubelskiej Plazie.

    Więcej info: http://www.browary-belgijskie.pl/
    Last edited by sibarh; 2009-02-03, 16:12.
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_ Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie znalazłem opisu tego piwa, więc dodaje.
    Piwo górnej fermentacji o gorzkim, wytrawnym smaku, niepasteryzowane, niefiltrowane oraz refermentowane w butelce . Alkohol: 5,5%, brak info o ekstrakcie, pojemność 250ml. Zakupione w delikatesach w lubelskiej Plazie.

    Więcej info: http://www.browary-belgijskie.pl/

    Zdjęcie pewnie ściągnąłeś z cytowanej strony www? Takich fotek nie umieszczamy na forum - szanuj kogoś własność (zgłosiłem moderatorowi usunięcie zdjęcia).
    Tak na marginesie to ciekawe czy firma z Łodzi płaci browarowi Dupont (też zgłosiłem dopisanie nazwy browaru) za korzystanie z ich fotografii? Można sprawdzić zadziwiające podobieństwo zdjęć http://www.brasserie-dupont.com/Dupo...Page=saisonbio - strona browaru, http://www.browary-belgijskie.pl/tresc/14/2/11/ - strona dystrybutora.
    Last edited by pezet; 2009-02-03, 02:24.
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23956

      #3
      Dystrybutor akurat mógł uzyskać prawo do posługiwania się zdjęciami browaru, którego towarem handluje, więc może więcej wstrzemięźliwości przed sądzeniem.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Prawie roczek leżakowało u mnie w piwnicy, a jeszcze rok terminu przydatności do spożycia, więc te refermentacja to raczej bez "". Kolor mętnawy, dość ciemny, bursztynowy. Piana szybko znikła niestety. Zapach wyrazisty, cytrusowy, porzeczkowy w tle ładny aromat chmielu. Nasycenie duże.
        Smak bardzo złożony, choć średnio intensywny. Dominuje na starcie i finiszuje wyrazista goryczka. Pomiędzy cytrusy, ajlowe estry. Lekka chlebowość. Ale przede wszystkim gorzkie. Jak oni wykręcili tą goryczkę? Jest na początku i na końcu, a tyle pomiędzy...
        Ciekawe piwo. Warto.
        Attached Files

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          Saison Dupont Biologique (5,5% alk. obj.)

          Kolor: jasny, pomarańczowy
          Piana: nietrwała, jasna w lekkim kolorze piwa
          Nasycenie CO2: średnie
          Zapach i smak:
          Piwo przede wszystkim estrowe, owocowe (ze wskazaniem na banany) oraz wyraźnie fenolowe. W tym piwie fenole można porównać do nieco ostrzejszych występujących w piwach Trapistów wzmacniające lekką cierpkość i powodujące, że piwo odbieramy jako ostre. Wysoce i długo goryczkowe. Wysoka kwaśności ale pozbawiona akcentów octowych. Mimo to piwo odbierane jako dość łatwo pijalne. Na końcu chmielowe i lekko drożdżowe / siarkowy posmak.

          Goryczka 6/10 długa (wada)
          Słodki 3/10
          Kwaśny 5/10
          Pełny 3/10
          Fenolowy 6/10
          Estrowy 6/10
          Słodowy 2/10
          Chmielowy 3/10
          Siarkowy 1/10 ew. drożdżowe
          Attached Files
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #6
            U mnie butelka 750 ml zamykana na korek szampański. 5.5% alk, niefiltrowane. Korek miał datę 2009 a BBE do 12.2011 roku.

            Piana duża, osadzająca się na szkle. Barwa złota, opalizująca, z dna bardziej mętnawa. Na dnie butelki luźne drożdże. W smaku wytrawne, w pierwszym "uderzeniu na podniebienie. Mimo wszystko jest w nim łagodność powodująca, że goryczka nie jest nachalna. Zapach dość oryginalny, ale owocowość gdzieś głęboko w tle.
            Słyszałem, że saisony bywają lekko kwaskowe, a przynajmniej kwasowość jest zaznaczona. Tutaj tego nie było, ale to drugi w moim życiu saison. A pierwszy słabo pamiętam.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12674

              #7
              Nadal 5,5% alk.



              Aromat - łagodny, trochę korzenności i owoców
              Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie trwała
              Barwa - złota, trochę zamglona
              Wysycenie - umiarkowane, musujące
              Smak - lekkie cytrusy, drożdże, lekka korzenność. Jak na styl spora goryczka
              Treściwość - pełne piwo

              Moim zdaniem przeciętne (ich single hopy 6,5% alk. zdawały mi się dużo lepsze). Zbyt duża goryczka, poza tym niczym się nie wyróżnia.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12674

                #8
                Click image for larger version

Name:	P1110440.JPG
Views:	41
Size:	24,0 KB
ID:	2328818

                Comment

                Przetwarzanie...
                X