Pełna nazwa browaru to Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers i mieści się on w Hoorn na pn. od Amsterdamu.
Ekstr. 16.9%, alk. 7.5%, but. 0.75 l zamykana na szampański korek. Górna fermentacja, doferment. w but., warzony ze słodów monachijskiego, krystalicznego, pilzneńskiego i czekoladowego i chmielu Hallertau i Hersbrucker.
Ciemnobrązowe, dosyć mocno nagazowane, duża piana, dosyć trwała.
Zapach gorzkiej czekolady i trochę owocowy.
Smak również gorzkiej czekolady, mocno palonego słodu, wyjątkowo treściwy i konkretny, pod koniec lekko rozgrzewający alkoholowy.
Dla mnie jeden z lepszych holenderskich koźlaków jakie piłem, w przyszłym bokowym sezonie znowu na niego zapoluję bo teraz w styczniu już może być ciężko go złapać.
Podobno jest z niego robiony również IJsbok (wymrażany koźlak) o woltażu 9%.
Ekstr. 16.9%, alk. 7.5%, but. 0.75 l zamykana na szampański korek. Górna fermentacja, doferment. w but., warzony ze słodów monachijskiego, krystalicznego, pilzneńskiego i czekoladowego i chmielu Hallertau i Hersbrucker.
Ciemnobrązowe, dosyć mocno nagazowane, duża piana, dosyć trwała.
Zapach gorzkiej czekolady i trochę owocowy.
Smak również gorzkiej czekolady, mocno palonego słodu, wyjątkowo treściwy i konkretny, pod koniec lekko rozgrzewający alkoholowy.
Dla mnie jeden z lepszych holenderskich koźlaków jakie piłem, w przyszłym bokowym sezonie znowu na niego zapoluję bo teraz w styczniu już może być ciężko go złapać.
Podobno jest z niego robiony również IJsbok (wymrażany koźlak) o woltażu 9%.
Comment