Timmermans, Framboise Lambic

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3607

Timmermans, Framboise Lambic

mój pierwszy lambic
    4%, butelka 0,33 l
    w składzie sok agrestowy (0,7%) i jakieś aromaty (?)
    Piana: fantastyczna, gęsta i niesamowicie trwała, zostawia wyjątkowo gęstą koronkę
    Gaz: w normie
    Kolor: ciemnosoczyścieczerwony
    Zapach: zdecydowanie malina, odrobinę słodu może
    Smak: absolutnie brak słodyczy, bardzo stłumiona goryczka, malina w towarzystwie innych owoców, w nucie lekko kwaskowatej, ciut szczypie w język ten smak
    B. ciekawe przeżycie.
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

Tak się złożyło, że to piwko też było moim pierwszym w życiu lambikiem.
    KOLOR: miedziano-czerwony z niewielką ilością osadu drożdżowego.
    PIANA: biała, średnio obfita, dość trwała.
    ZAPACH: dominują maliny, ale jest też aromat winno-drożdżowy oraz "dzika nuta".
    SMAK: początkowa lekka słodycz, posmak owoców (maliny i chyba jakby truskawki), nuta suszonego siana. Goryczka praktycznie niewyczuwalna, finisz nieco kwaskowaty.
    Lekkie, owocowe, pijalne piwko, jednak po pierwszym spotkaniu z lambikiem, zastanawiam się czy to "moja bajka". Za jakiś czas dam szansę jakiemuś innemu lambikowi.
    Butelka o pojemności 0,33L, termin do 21/06/19.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Bruksela, Moeder Lambic
      darekd
      W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
      drugi: Place Fontainas 8.

https://www.moederlambic.com/

Byłem w tym pierwszym:

...
      2020-03-17, 23:39
    • Viktor
      Huyghe, Floris Framboise
      Viktor
      Białe (pszeniczne) smakowe piwo belgijskie o nazwie Malinowy Kwiat. Jest słabiutkie, bo tylko 3,6%. Produkowane w oparciu o 4-ro procentowy koncentrat soku malinowego. Silny smak i zapach malin i bez posmaku chemicznego. Pięknie bąbelki na całej objętości jak w prawdziwym szampanie. Piana...
      2023-01-28, 17:30
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
      Petitpierre
      Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
      2022-11-27, 18:41
    • Petitpierre
      Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
      Petitpierre
      Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
      2022-09-13, 10:41
    • Bractwo_Mocne2
      Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
      Bractwo_Mocne2
      Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
      2020-05-19, 18:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...