De Landtsheer, Malheur 6

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #1

    De Landtsheer, Malheur 6

    Browar znajduje się w niewielkiej miejscowości Buggenhout, gdzieś w połowie drogi z Gent do Mechelen.
    Malheur to z języka francuskiego pech, nieszczęście. Ja miałem to szczęście, że udało mi się spróbować kilka piw z tego browaru

    Butelka 250 ml, 6% alk., import własny.
    Piana: wysoka, biała, trwała.
    Kolor: pomarańczowy, piwo było mętne.
    Zapach: intensywny, głównie słodowo – cytrusowo – chmielowy, zaakcentowany dobrym miodem i przyprawami. Wyczuwalne były także drożdże.
    Smak: początek wyraźnie słodki z delikatną goryczką i cytrusami. Po kilku łyczkach słodycz nabrała chlebowego charakteru, a goryczka stała się bardziej cierpka i ściągająca.
    Przyjemne, smaczne, klasyczne w smaku jasne belgijskie ale.
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6487

    #2
    Wg znaczących portali piwnych browar nazywa się teraz Malheur (dawniej De Landtsheer).
    Browar znajduje się około 30 km na północny zachód od Brukseli.
    Ale na kontrze pisze wyraźnie De Landtsheer.

    Piana - średnia i opada do cienkiej warstewki.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony żółty.
    Aromat - lekka derka, cytrusowość cytrusowa.
    Smak - bliżej wytrawnego, lekko ściągająca, gorzkawa cytryna (jak ze skórki). Gorzkawe... nie goryczkowe na końcu.

    Spoko... całkiem dobre
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Koninck
      Malheur, De Landtsheer Novice Tripel Black
      Koninck
      Kolor: Ciemny brąz, trzeba uważać na zmętnienie przy nalewaniu ponieważ na dnie leżą drożdże
      Piana: Gęsta, beżowa utrzymuje się do końca
      Zapach: Karmelu, owoców z nutką kawy
      Smak: Lekki sód wymieszany z kawą,czekoladą, chmielem, wyczuwalna umiarkowana kwaskowość.
      Wysysanie:...
      2016-04-03, 15:05
    • darekd
      AleBrowar, Tower of Cats
      darekd
      India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
      I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

      Są jeszcze parametry i skład:
      Ekstr. 15%
      Alk.6,2%

      w składzie...
      2025-02-12, 23:00
    • darekd
      Orca Brau, Bio Bock
      darekd
      "klassisch – modern – experimentell"

      to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

      https://orcabrau.de/

      Bez filtracji, bez pasteryzacji

      Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
      2025-02-09, 01:31
    • darekd
      Mamut, Veverčák
      darekd
      Minibrowar z morawskiego Mikulova przy granicy z Austrią.

      https://www.pivovarmamut.cz/

      Vienna lager, 11% ekstr., 4,2% alk.

      Aromat - łagodny słód z minimalnym podpieczeniem
      Barwa - jantar, dość klarowne
      Piana - wyższa, zwarta, trwalsza z dłuższą...
      2025-01-01, 22:22
    • iron
      Bergbräu, Pils
      iron
      Piwo z kalendarza adwentowego
      Kolor złoty
      Piana średniopęcherzykowa średnio trwała
      Wysycenie spore
      Zapach słodowo chmielowy z lekką nutką „skuna”
      Smak początek słodowy potem długa ale nieco ściągająca goryczka
      Przyzwoity pils ale nic ponadto...
      2024-12-16, 21:45
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...