Piwo kupione w specjalistycznym sklepie na brugijskiej starówce za 1,25e.
Butelka 0,25l, 5,5% alk. obj.
Powstaje w wyniku kupażu ciemnego piwa dolnej fermentacji z lambikiem leżakowanym przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Według tekstu z etykiety jest to specjalność Flandrii Zachodniej.
Kolor: Przepiękny kolor mocnej herbaty, klarowny.
Piana: Wysoka, drobnoziarnista i trwała jak z betonu.
Zapach: Przede wszystkim kwaśny, z wyraźnymi nutami wina, porto, rodzynek i owoców leśnych. Czuć, że to piwo ma w sobie sporo lambika.
Smak: Bardzo ciekawe połączenie lambikowej kwaśności i lekkiej taninowej cierpkości z treściwym, solidnym ciemnym lagerem, który daje smaczki charakterystyczne dla koźlaków - lekką owocowość i orzechowość. Goryczka bardzo słaba, w tle, ale tak złożone piwo nie potrzebuje jej więcej.
Opakowanie: Prosta, przykuwająca uwagę etykieta z dwoma sympatycznymi piwoszami, do tego firmowy kapselek.
Uwagi: Spokojnie można zaklasyfikować to piwo do dość swobodnej kategorii oud bruin, w której kupażowanie i leżakowanie w drewnie są dość typowe. Bardzo ciekawy dowód na to, jak zróżnicowane jest belgijskie piwowarstwo.
Butelka 0,25l, 5,5% alk. obj.
Powstaje w wyniku kupażu ciemnego piwa dolnej fermentacji z lambikiem leżakowanym przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Według tekstu z etykiety jest to specjalność Flandrii Zachodniej.
Kolor: Przepiękny kolor mocnej herbaty, klarowny.
Piana: Wysoka, drobnoziarnista i trwała jak z betonu.
Zapach: Przede wszystkim kwaśny, z wyraźnymi nutami wina, porto, rodzynek i owoców leśnych. Czuć, że to piwo ma w sobie sporo lambika.
Smak: Bardzo ciekawe połączenie lambikowej kwaśności i lekkiej taninowej cierpkości z treściwym, solidnym ciemnym lagerem, który daje smaczki charakterystyczne dla koźlaków - lekką owocowość i orzechowość. Goryczka bardzo słaba, w tle, ale tak złożone piwo nie potrzebuje jej więcej.
Opakowanie: Prosta, przykuwająca uwagę etykieta z dwoma sympatycznymi piwoszami, do tego firmowy kapselek.
Uwagi: Spokojnie można zaklasyfikować to piwo do dość swobodnej kategorii oud bruin, w której kupażowanie i leżakowanie w drewnie są dość typowe. Bardzo ciekawy dowód na to, jak zróżnicowane jest belgijskie piwowarstwo.