Kupione na brukselskiej starówce za 2€.
Według etykiety piwo 2 2006 i 2008 r. zdobyło brązowy medal na konkursie World Beer Cup w kategorii "ale w stylu belgijskim i francuskim".
Zgodnie z kontretykietą, receptura piwa powstała w 1920 r. i od tego czasu się nie zmieniła. Wciąż jest to więc piwo górnej fermentacji w stylu "special belge".
Butelka Vichy 0,33l, 5,5% alk. poj.
Kolor: Miedziany, ale bardzo mętny.
Piana: Całkiem wysoka, biała. Niestety szybko opada niemal do zera i nie osadza się na ściankach.
Zapach: Silny. Lekko owocowy, lekko chmielowy, trochę drożdżowych, fenolowych nutek.
Smak: Zdecydowanie wytrawny, nie ma tu zbyt wiele miejsca na słodowość. Jest za to sporo estrów owocowych, trochę ostrych, drożdżowych fenoli. bardzo duże nagazowanie.
Opakowanie: Może nieszczególnie ładne, ale za to oryginalne. Kapsel niestety goły.
Uwagi: Piwo rzeczywiście wydaje się dość tradycyjne - nie żałowano drożdży, nie silono się na gładką słodowość. Pijałem już lepsze belgijskie ejle, ale to na pewno jest ciekawe.
Według etykiety piwo 2 2006 i 2008 r. zdobyło brązowy medal na konkursie World Beer Cup w kategorii "ale w stylu belgijskim i francuskim".
Zgodnie z kontretykietą, receptura piwa powstała w 1920 r. i od tego czasu się nie zmieniła. Wciąż jest to więc piwo górnej fermentacji w stylu "special belge".
Butelka Vichy 0,33l, 5,5% alk. poj.
Kolor: Miedziany, ale bardzo mętny.
Piana: Całkiem wysoka, biała. Niestety szybko opada niemal do zera i nie osadza się na ściankach.
Zapach: Silny. Lekko owocowy, lekko chmielowy, trochę drożdżowych, fenolowych nutek.
Smak: Zdecydowanie wytrawny, nie ma tu zbyt wiele miejsca na słodowość. Jest za to sporo estrów owocowych, trochę ostrych, drożdżowych fenoli. bardzo duże nagazowanie.
Opakowanie: Może nieszczególnie ładne, ale za to oryginalne. Kapsel niestety goły.
Uwagi: Piwo rzeczywiście wydaje się dość tradycyjne - nie żałowano drożdży, nie silono się na gładką słodowość. Pijałem już lepsze belgijskie ejle, ale to na pewno jest ciekawe.