Dubuisson Freres, Scaldis Refermentée

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Demandred
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.04
    • 34

Dubuisson Freres, Scaldis Refermentée

Kilka dni temu udało mi się zakupić butelkę tego 12-procentowego Amber Ale, uwarzonego na 75. rocznicę powstania marki Scaldis. Mając więc jeszcze w pamięci niedawną degustację innego produktu z tej marki, przystąpiłem do oceny.

Kolor: Mętny złoty bursztyn. Pod światło nabiera pomarańczowej barwy. [4,5/5]
    Piana: Bardzo wysoka bezpośrednio po nalaniu, jednak dość szybko opada tworząc cieniutki dywanik, utrzymujący się już do końca. [3/5]
    Zapach: Słodkawo-alkoholowy. Czuć kandyzowany cukier, nutki karmelowe, drożdżowe oraz suszone owoce. [4,5/5]
    Smak: Bardzo podobny do innych produktów tej marki - nieco bardziej łagodny, niż Scaldis Prestige. Początek mocno alkoholowy i dość słodkawy, z akcentami owocowymi. W dalszej części uwydatnia się karmel; końcówka mocno drożdżowa. [4,5/5]
    Wysycenie: Średnie. Nie podrażnia gardła, podtrzymując jednak do końca picia cieniutki dywanik piany. [4/5]
    Opakowanie: Szampanowa butelka 0,75 litra z nadrukowanym logiem i parametrami. [4/5]

Scaldis Refermentée smakował mi bardziej, niż jego kuzyn o nazwie Prestige. Jest to z pewnością ciekawe belgijskie piwko, o relatywnie nieprzesadzonej cenie, do konsumpcji na mroźne jesienno-zimowe wieczory. Jeśli kiedyś nadarzy się okazja, nie odmówię jego powtórzenia.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• Javox
    Dubuisson Freres, Surfine
    Javox
    Belgijski saison z ekstraktem 14*, alko 6,5% i IBU 32,

Piana - spora i długotrwała, na dłużej czop piany.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony jasno pomarańczowy.
    Aromat - przyjemna belgijskość.
    Smak - fajna "Belgia' z małą...
    2019-10-23, 15:20
  • darekd
    Locher, Les Frères Papinot Calvinus Ambrée
    darekd
    Półciemne piwo dolnej fermentacji.

Alk. 4,8%
    18 IBU

Aromat - słodowy z wyraźnym karmelem i jakimś delikatnym odcieniem owocowym
    Piana - umiarkowana wysokość i trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - trochę ciemniejszy bursztyn
    Wysycenie - umiarkowane,...
    2024-09-17, 23:29
  • lechu-kielce
    Kielce, Klonowa 67, Shake Prestige
    lechu-kielce
    Od końca lipca '22 działa sklep alkoholowy z niezłą ofertą dla smakoszy piw kraftowych. Jest też taka opcja, że gdy w sklepie nie ma albo brakło jakiejś nowości, którą chce się kupić to zamawiamy na miejscu albo pisząc na messengera i po kilku dniach piwerka są już w sklepie. Ofertę...
    2023-03-06, 19:56
  • Demandred
    Dubuisson Freres, Scaldis Prestige
    Demandred
    Tematu o tym konkretnym piwie nie znalazłem, ale chyba warto je oddzielić od zwykłego Scaldisa/Busha.

Piwko zakupione pod koniec sierpnia w Piwach Świata Białystok i spożyte z okazji 2-lecia pracy.
    To zdecydowanie jedno z najmocniejszych piw, jakie miałem okazję pić w...
    2010-11-09, 00:01
  • Dreamer
    Dubuisson Freres, Scaldis
    Dreamer
    zaw. alk. 12,0%, but. 0,33 l
    kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)

Browar Dubuisson jest najstarszym rodzinnym browarem Walonii, założonym w 1769 r. przez Josepha Leroya, przodka rodziny Dubuisson. Przez długie lata piwo warzone było na jedynie potrzeby pracowników...
    2007-02-02, 11:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...