De Troch, Chapeau Winter Gueuze Lambic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tapir
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 730

    #1

    De Troch, Chapeau Winter Gueuze Lambic

    Butelka 0,375l, alk. 5,5%, ekstrakt nieznany.
    Piwo w składzie ma cukier i "flavour/aroma" ale jaki dokładnie już nie wiadomo. Producent na stronie nie chwali się tym piwem.

    Kolor - brunatny, opalizujący.
    Piana - średnio obfita, dość gęsta, o przeciętnej trwałości, lekko oblepia szkło.
    Zapach - bardzo intensywny, mocno owocowy, najwyraźniej czuć wiśnie, dalej są truskawki i chyba jabłko. Czuć wyraźnie dzikie drożdże ale wyczuwam też aromat cukrowo-syropowy. Po ogrzaniu wywąchałem w piwie... tytoń i mokre drewno. Całość jest ciekawa, nietypowa ale mało piwna.
    Smak - Dominują mocno słodkie (na upartego to w sumie smakuje jakby ktoś dorzucił łyżeczkę brązowego cukru) ale i leciutko kwaskowe, owocowe nuty, zlewają się tak, że wyróżnić potrafię tylko wiśnię i może jakieś rodzynki, całość ma posmak fermentującego soku. Leciutkie alkoholowe drapnięcie w przełyku. Podobnie jak w zapachu można doszukać się intrygującej tytoniowej nuty.
    Wysycenie - średnie.
    Opakowanie - na zdjęciu poniżej.

    Kupione za 14,50 zł w stołecznej "Joli".
    Nie podeszło mi to piwo. Nie jestem jakimś wielkim znawcą gatunku ale Gueuze z browaru Lindemans swego czasu bardzo mi posmakowało. Kupując to piwo myślałem, ze będzie podobne w charakterze do tamtego, ale jako że jest świąteczne to będzie jakoś delikatnie przyprawione. Przyprawione faktycznie jest ale nie delikatnie i nie w taki sposób jak bym sobie życzył Dla mnie zdecydowanie za słodkie, trochę się męczyłem pod koniec.
    Attached Files
    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
    Petitpierre
    Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
    2022-11-27, 18:41
  • arcy
    De Troch, Chapeau Gueuze Lambic
    arcy
    Otwierając gueuze lambic spodziewałem się czegoś kwaśnego (ba, liczyłem na to). Tymczasem okazało się to piwo być w swej kwaskowatości bardzo łagodne. Zaskoczył mnie posmak taki bardzo jabłczany. Zaryzykuję stwierdzeniem, że gdyby ktoś zaproponował wino jabłkowe (nie mylić z jabolem)...
    2008-01-16, 21:30
  • darekd
    Bruksela, Moeder Lambic
    darekd
    W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:

    jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
    drugi: Place Fontainas 8.

    https://www.moederlambic.com/

    Byłem w tym pierwszym:

    ...
    2020-03-17, 23:39
  • Petitpierre
    Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
    Petitpierre
    Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

    Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
    2022-09-13, 10:41
  • Twilight_Alehouse
    Cantillon, Gueuze 100% Lambic Bio
    Twilight_Alehouse
    W czerwcu razem z moją małżonką oraz Borysko i jego małżonką mieliśmy okazję skosztować trzech produkowanych bardzo tradycyjnymi metodami piw z malutkiego brukselskiego browaru Cantillon. Przywiózł je do Łodzi Marek Suliga z Peronu 6 i umożliwił nam degustację.

    Najpierw...
    2006-10-15, 17:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...