Brunehaut, Bio Ambreé

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #1

    Brunehaut, Bio Ambreé

    Bączek 0,33 litra, alkohol 6,5 %, eks.brak, kapsel golas
    Kolor - rdzawo-miedziany, mętny
    Piana - niska i nie trwała
    Zapach - słodki, lekki
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie winne, średnie aromaty owocowe, średnia słodycz, lekko kwaskowate, goryczka w tle lekka
    Bez rewelacji. Zaliczone

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3495 - moje 1723 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Viktor
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2002.04
      • 617

      #3
      Browar de Brunehaut, Bio Amber

      To drugie z kolei piwo z serii BIO z tego browaru. Nazwa AMBER nawiązuje do ciemno - bursztynowej barwy tego piwa, jest mętne, silnie gazowane drobnymi bąbelkami ( górnej fermentacji z refermentacją w butelce ), daje beżową pianę dość trwałą.
      Zapach chlebowo - słodowy, wyraźna , lecz nie nachalna kwaskowatość - jak w piwach pszenicznych, smaki goździków i kolendry, pozytywnie przebijają drożdże. Goryczka mała przechodząca potem w średnią. Znakomite piwo - tylko ta cena ( 13,86 zł / 0,33 l ).
      Do kolekcji etykieta , kapsel pusty.

      Comment

      • Viktor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2002.04
        • 617

        #4
        Browar de Brunehaut, Bio Amber

        Doklejam etykietę - piwo bezglutenowe co zaznaczono na etykiecie - butelka klasyczny bączek pozostała bez zmian.
        Attached Files

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2594

          #5
          Nie wiem czy jest to sytuacja jednostkowa, ale na to piwo zareagowałem w sposób dramatyczny. Zrobiłem się purpurowy na twarzy, pojawiła się wysypka na plecach i szyi, ramionach. Najwidoczniej jakiś składnik wywołał u mnie uczulenie, a ponieważ nie jest to normalne piwo, tylko bezglutenowe należy zwracać na to uwagę. Ku przestrodze.

          Piwo smakuje jak lambik, jest bardzo kwaśne, ale nic nie wskazywało, że będzie taki, a nie inny skutek.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12761

            #6
            Browar z Walonii.
            Piwo na słodzie jęczmiennym, pozbawionym glutenu

            Aromat - specyficzny, zbożowy, pieczywo chrupkie, kwaskowe owoce, nieco korzenności
            Piana - wysoka, średnia trwałość
            Barwa - ciemny bursztyn z dodatkiem bardzo ciemnej pomarańczy, zmętnione
            Wysycenie - wyższe, wyraźnie musujące
            Smak - dominują kwaskowo-cierpkie owoce, słodowe niuanse podobne jak w zapachu, specyficzny, delikatny łodygowy posmak, lekka korzenność, ciut goryczki
            Treściwość - pełne


            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Viktor

            Znakomite piwo - tylko ta cena ( 13,86 zł / 0,33 l ).
            Mi niespecjalnie posmakowało, ale dla miłośników kwaśniejszych klimatów (nie tylko bezglutenowców) może być przyjemne. Ja kupiłem za niecałe 12 zł, co po tylu latach i inflacji jest dobrą ceną.
            Wydaje mi się, że w sieciach zalega jeszcze trochę belgijskich piw w cenach ustalonych jeszcze przed skokiem inflacji.

            Comment


            • Viktor
              Viktor commented
              Editing a comment
              Pisałem o tym piwie 10 lat temu i wtedy tak patrzyłem na ówczesną cenę. Teraz , kiedy inflacja podbija ceny - wydaje się znośna w stosunku do jakości. Oby tylko nasi dystrybutorzy nie zawyżyli ceny "równając" do innych produktów
          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12761

            #7
            Myślę, że niebawem ceny "belgów" skoczą w górę i raczej nie będzie to wina dystrybutorów jednak... Click image for larger version

Name:	P1110856.JPG
Views:	40
Size:	23,6 KB
ID:	2331004

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • XboXC
              Rozlew refermentacja a temperatura
              XboXC
              Witam.
              Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

              Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
              Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

              Jeśli tak to co w sytuacji...
              2017-02-28, 21:00
            • JonI
              Refermentacja - temperatura
              JonI
              Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
              Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
              2018-01-04, 12:20
            • grodek
              Brunehaut, St Martin Tripel
              grodek
              W aromacie owocowość z domieszką ziołowo-przyprawową oraz słodowość. Wyraźnie wyczuwalna też nuta "winna". Pomimo dość wysokiej temperatury serwowania (ok. 18 stopni) aromat bardzo słaby. W smaku czuć treściwość, słodowość, niewiele jednak belgijskich smaczków charakterystycznych...
              2017-12-27, 20:02
            • jendrush
              Refermentacja: muscovado?
              jendrush
              Czołem Szanowni,

              tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
              Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
              1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...
              2017-10-21, 14:43
            • Vengeance
              Refermentacja miodem
              Vengeance
              Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.

              Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.

              Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...
              2017-05-07, 13:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...