Brunehaut, St. Martin Brune

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Brunehaut, St. Martin Brune

    Butelka 0,33 litra, alkohol 8 %, eks.brak, kapsel czarny goły
    Kolor - brązowy, mętny
    Piana - drobna, wysoka, nie trwała
    Zapach - wyraźny kawowy
    Gaz - okey, przy otwarciu strzał szampanowy
    Smak - mocne nuty kawowe + owocowe smaczki, wyraźnie słodkie, procenty lekko czuć, lekka goryczka w tle
    Zalecana degustacja.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3600 - moje 1772 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • grodek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2015.06
      • 527

      #3
      Butelka 0,33L, alk. 8 % obj., nowa szata graficzna etykiety.
      KOLOR: ciemnobrązowy, nieprzejrzyste.
      PIANA: obfita, drobnopęcherzykowa, jasnobeżowa. Przez dłuższy czas utrzymywał się kożuszek.
      ZAPACH: początkowo winno-drożdżowy z nutami owocowymi (jabłko, porzeczka, nieco brzoskwini). Po ogrzaniu pojawiły się aromaty octowe z dziwnym, nieco sztucznym, "chemicznym" zapachem.
      SMAK: wytrawne, a nawet kwaskowate. Czuć w smaku owocowość, która jednak jest zdominowana przez octowy oraz dziwny, jakby chemiczny posmak.
      WYSYCENIE: średnio wysokie.
      OGÓLNIE: po nieciekawym triplu z tego browaru spodziewałem się chociaż przyzwoitego brune. Niestety srodze się zawiodłem, piwo było paskudne. Najgorszy belg jakiegokolwiek piłem. Nie wiem, czy to piwo jest tak niskich lotów, czy też trafił mi się zepsuty, skwaśniały egzemplarz. Termin do 04.2018.
      Attached Files
      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Browar z Walonii (prowincja Hainaut).

        16,9% ekstr.
        8% alk.

        Aromat - brettowo-stajenne nuty z winną kwasowością, potem słodowe tony ciemnych słodów, ale delikatne (czekolada, kawowe muśnięcie)
        Piana - piwo wystrzeliło po otwarciu, 2/3 uratowałem, zostaje trwały kożuszek i ślady na szkle
        Barwa - mętna bardzo ciemna esencja herbaciana
        Wysycenie - umiarkowane, musujące
        Smak - kwasowość z leciutką winną cierpkością jednak dominuje, potem czekolada, muśnięcie podpalanej na finiszu
        Treściwość - nie jest ciężkie jak na dubla

        Czytając wpis Grodka sprzed lat i pijąc to piwo teraz odnoszę wrażenie, że mają problemy z refermentacją w butelkach. U mnie nie poszło w ocet, ale bardziej "dziki" klimat, jakby piwo było na brettowych drożdżach. Miałem okazję pić belgijskie ciemne saisony itp. i to piwo piwo przypomina mi ten kierunek. Chyba to nie było zamierzone, aczkolwiek gdy tego typu ciemnych belgów lubię i mi smakowało.
        Niemniej jednak coś nie tak z tym piwem.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          Niewielka zmiana ety: Click image for larger version

Name:	P1140314.jpg
Views:	12
Size:	24,0 KB
ID:	2343435

          Comment

          Przetwarzanie...
          X