La Binchoise, Luppoo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

La Binchoise, Luppoo

Bączek 0,33 litra, alkohol 6,5 %, eks. brak
    Kolor - miodowy, mętny
    Piana - drobna, wysoka i trwała
    Zapach - słodycz z nuta winną
    Gaz - ok
    Smak - wyraźnie słodkie, owocowe, lekko winne, lekka goryczka w tle
    Poprawne

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 4205 - moje 2090 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• kenny
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.04
      • 712

Belgoo, Luppoo

Zakładam nowy temat, bo zmieniła się nazwa browaru i etykieta, poprzednio to piwo opisywano (chyba) w tym wątku:

Teraz wygląda tak:

Bączek 0,33 litra, alkohol 6,5 %, ekstraktu nie podano, 36 IBU, chmielone na zimno, w składzie słód jęczmienny i owies. Według ratebeer'a jest to Belgian Ale.

Kolor: Jasnozłoty, opalizujący.
      Piana: Bardzo wysoka, raczej grubopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepia szkło.
      Zapach: Niezbyt silny, kwiatowo-ziołowy, lekko cytrusowy.
      Smak: Słodowy, lekko zbożowy, drożdże, ziołowo-cytrusowa chmielowość i ziołowa goryczka, raczej niska. Orzeźwiające, kwaskowe.
      Wysycenie: Średnie.
      Opakowanie: Etykieta mało spektakularna, wpisuje się w serię, skład podany w kilku językach, szkoda, że brak ekstraktu. Dedykowany kapsel, chyba z blachy pancernej, nie szło go otworzyć...
      Uwagi: Smaczne, orzeźwiające i lekkie piwo. Nie czuć tych 6,5%. Jednocześnie czegoś mu brakuje, smak jest bardzo delikatny, trochę zbyt subtelny.

Comment

• Oskaliber
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.05
        • 727

Kolor: Słomkowy, opalizujący.
        Piana: Biała, bardzo obfita, gęsta, trwała. Opada do solidnego kożucha.
        Zapach: Mocno chmielowy, ziołowo-kwiatowy z wyraźną podbudową słodową.
        Smak: Średnio treściwe. Wyraźna zbożowa podbudowa słodowa, mocny chmiel o typowym, europejskim, ziołowo-kwiatowym aromacie i wyraźna belgijska pieprzowość wraz z lekkimi estrami. Do tego lekka cytrusowo-kwaskowata nuta. Goryczka średnio niska, ziołowa.
        Wysycenie: Wysokie, drobne.
        Ogółem: Bardzo dobre. Dosyć nietypowe. Taki belgijski blond ale nachmielony zdecydowanie ponad normę, czym pozytywnie zaskakuje.
        BeerFreak.pl

Comment

• klimt
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 2

Piłem i jak dla mnie właśnie aż za bardzo chmielowe. Lubię ten pozytywny smak i zapach, gdy się otwiera buteleczkę i wychodzi aromat chmielowy. Ale gdy za dużo, to wtedy robi się taki dziwny smak. Gorycz goryczy nie równa. Każdy ma pewnie też swój współczynnik dobrego smaku i dla niektórych tak jak dla mnie może być aż "za bardzo"
          W Belgii w pubach, restauracjach i sklepach a także w Holandii w sklepach alkoholowych, gdzie jest dużo różnych piwek, można właśnie to nabyć

Comment

Przetwarzanie...
          X