Ekstrakt nieznany, alk. 8,5 % vol.
Zapach kwaskowego winna z lekkim przeciągiem octowym. Z czasem ziemisto-drożdżowy, ale białe wino cały czas jest.
Piana: lekko poszarzałe ecru. Dość gęsta, średnio wysoka, nieszczególnie trwała. Gaz niski, lekko ściągający.
Kolor bursztynowy - ciemny, gęsty.
Smak kwaskowo-winny (wino białe półwytrawne w kierunku wytrawnego), ale bardziej kwaskowy niż winny, za to prawie bez octu. Trochę metaliczności, mniej ziemistości. Odrobina ostrości w ostatniej fazie smaku i cierpkości z goryczką (cały czas niedużo i krótko) w posmaku. Alkoholu jakby nie było (oczywiście przesadzam); piwo stosunkowo lekkie, szybko wchodzi.
Żałuję, że nie wypiłem piwa wcześniej , bo mam wrażenie, że ten akcent octowy i brak głębi (bo brak) są wynikiem pracy czasu, a nie piwowara (choć jak najbardziej nie przekroczyłem terminu). Piwo nie jest złe, jednak niedosyt pozostaje, ale w tej sytuacji, wszelkie jednoznaczne oceny byłyby niesprawiedliwe.
Zapach kwaskowego winna z lekkim przeciągiem octowym. Z czasem ziemisto-drożdżowy, ale białe wino cały czas jest.
Piana: lekko poszarzałe ecru. Dość gęsta, średnio wysoka, nieszczególnie trwała. Gaz niski, lekko ściągający.
Kolor bursztynowy - ciemny, gęsty.
Smak kwaskowo-winny (wino białe półwytrawne w kierunku wytrawnego), ale bardziej kwaskowy niż winny, za to prawie bez octu. Trochę metaliczności, mniej ziemistości. Odrobina ostrości w ostatniej fazie smaku i cierpkości z goryczką (cały czas niedużo i krótko) w posmaku. Alkoholu jakby nie było (oczywiście przesadzam); piwo stosunkowo lekkie, szybko wchodzi.
Żałuję, że nie wypiłem piwa wcześniej , bo mam wrażenie, że ten akcent octowy i brak głębi (bo brak) są wynikiem pracy czasu, a nie piwowara (choć jak najbardziej nie przekroczyłem terminu). Piwo nie jest złe, jednak niedosyt pozostaje, ale w tej sytuacji, wszelkie jednoznaczne oceny byłyby niesprawiedliwe.
Comment