Proef, Mikkeller Big Worse

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #1

    Proef, Mikkeller Big Worse

    25° Blg, 12% alc, styl Barley Wine. Słody pils i caramunich, chmiel nugget, cascade i centennial, drożdże górnej fermentacji, cukier.

    Już zapach tego piwa jest tak intensywny, że człowiek obawia się wziąć pierwszy łyk. Dzięki temu może wczuć się w ten słodowy bukiet zanurzony w lekko alkoholowym aromacie. Smak początkowo mocno słodowy co raczej nie dziwi przy tym woltażu, ale już po chwili z tyłu języka pojawia się odpowiednio silna goryczka. Dzięki temu to piwo jest odpowiednio wyważone. To niesamowite jak w tak mocnym piwie uniknięto nieprzyjemnych alkoholowych posmaków.

    Mimo wszystko tak wysokie ballingi preferuję dla ciemniaków typu RIS czy chociażby porter bałtycki. Barley wine bardziej mi się jednak kojarzy z koniakiem niż piwem...
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-07-15, 16:08.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pite 14 lipca 2012 r. w Piwotece Narodowej.

    Moje pierwsze barley wine, więc do degustacji podchodziłem z taką pewną nieśmiałością...

    Kolor: Piękny czerwono-brązowy.
    Piana: Średnia, szybko opada do marnych resztek, ale to nie dziwi przy takim ekstrakcie.
    Zapach: Owocowo-słodowo-drożdżowa potęga, którą nie sposób rozbijać na poszczególne elementy. Po zakręceniu szkłem zapach jeszcze się wzmaga, uzupełniony o genialną i niezwykłą nutę mnie kojarząca się z torfem.
    Smak: Bez litości atakuje z pełną mocą kubki smakowe. Jest spora słodycz, która jednak świetnie komponuje się z resztą: niezłą goryczką, silnym alkoholem (choć nie sprawiającym wrażenia aż 12%) i sporą dozą nut owocowych.
    Uwagi: Niezwykłe wrażenie. Piwo wyjątkowo degustacyjne. Poza tym przyciągające swoją wyjątkowością, bo w pewnym momencie na naszym stoliku stało aż pięć snifterów z Big Worse.

    Comment

    • DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

      #3
      Wszystko w tym piwie jest cudowne! Poza ceną oczywiście
      Aromat niezwykle intensywny, owocowo-drożdżowy. Jest też nuta znana z brandy.
      Po prostu nie można nosa oderwać od szkła.
      W smaku jest wszystko. I słodycz i goryczka i winne posmaki. Wszystko na maksa.
      Wyczuwam też owoce, które smakują, jakby były skąpane wysokogatunkowym alkoholem.
      Można się tylko delektować i wyłącznie małe łyczki brać.

      I jeszcze jedno. Nigdy wcześniej nie widziałem, żeby piwo pozostawiło tak cudowne ślady na szkle. Pod tym względem to dla mnie numer 1 na świecie.

      Genialny trunek!
      Attached Files

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12782

        #4
        Aromat - rozpuszczalnik na początku, potem nuta owocowego destylatu
        Piana - jak na styl i woltaż zdecydowanie wysoka i trwała, kremowa, całkiem gęsta
        Barwa - rubinowo-herbaciana, lekko mętna
        Smak - śliwkowe powidła, dość słodkie, ciut kandyzowanych owoców, minimalna wiśniowa cierpkość, wszystko "nasączone" rozgrzewającym alkoholem. Alkohol początkowo mocniej wyczuwalny, potem schowany za słodową treścią przypomina nieco porto.
        Treściwość - jak na styl i ekstrakt, średnia, ale czuć że to słodowe wino

        Dobry przedstawiciel stylu. Dużo bardziej udany moim zdaniem niż ich Big Worster

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          De Proef, [Mikkeller] Stuck in the Snow
          ART
          Na froncie stoi Double ipa. 7,8alk ekstr brak. Puszka 0,33.

          Nie dajcie się zwieść nie jest to czysta dipa. Jest sosnowe igliwie [1,2%] i imbir [0,5%]. Ale ułożone. Nie ma napierdu sosnowego jak w nepo, ale aromatycznie ciekawe. Może trochę kojarzyć się w stronę syropku na kaszel,...
          2024-02-16, 19:02
        • yaro74
          Proef, Mikkeller Drink'in The Sun
          yaro74
          American Wheat o zawartości alkoholu 0,3%.
          Barwa złota, zamglona.
          Piana: średniowysoka, drobna, trwała, zostawia ślady na szkle.
          Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytryna, cytrusy i nuty brzoskwiniowe) i lekko zbożowy.
          Wysycenie: wysokie.
          Smak: owocowy, z...
          2020-03-07, 20:10
        • yaro74
          Proef, Mikkeller Riesling People
          yaro74
          New England IPA z dodatkiem soku z winogron odmiany Riesling.
          Zawartość alkoholu 6,7%.
          Barwa żółta, zamglona.
          Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała.
          Zapach: cytrusy, owoce tropikalne, nuty winne.
          Wysycenie: średnie.
          Smak: winogrona, cytrusy,...
          2020-03-05, 20:30
        • ART
          Sady, Barley Wine
          ART
          Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

          Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
          skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
          2024-12-07, 17:56
        • darekd
          Proef [Slaapmutske], Bio-Tripel
          darekd
          O tym kontraktowym browarze "Szlafmyca" http://www.slaapmutske.be/ Pezet pisał tu:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...apmutske-blond

          A ich klasycznego tripla Sibarh opisał tu:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...
          2023-03-03, 23:22
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...