Aliwaryja, Kaliadnaje

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19304

Aliwaryja, Kaliadnaje

"Каляднае" to "Świąteczne", "Bożonarodzeniowe" po białorusku.
    Blg 13, alk. 4,8 %. W składzie woda, słód jęczmienny jasny, słód karmelowy, jęczmień, syrop maltozowy (?), produkty chmielowe i aromaty naturalne.

Barwa ciemno miedziana, klarowna. W aromacie przyprawy (goździki, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa). Piana niestety zbyt szybko znika, ale coś niecoś pozostaje do końca. W smaku, przy pierwszym łyku lekka skarpeta, a potem przyprawy, głównie cynamon. Goryczka słaba, na finiszu wyraźniejsza, przyprawowa. Nasycenie OK. Opakowanie - butelka premium, tłoczona z etykietą w bożonarodzeniowe wzory. Kapsel goły z akcyzą.

Piwo dla pewnej grupy wielbicieli koncernowych produktów. Zbyt pustawe, słodkawe. Mogłoby być wyższe blg. Kobietom może przypaść do gustu.
    Attached Files
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1324

białoruska каляда a rosyjska кoляда
    to oczywiście nasza kolęda
    ale w zaskakująco szerokim znaczeniu
    veni, emi, bibi

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19304

Czyli bardziej "kolędowe"? Mnie tak (Boże Narodzenie) przetłumaczył google translate.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Opillia, Rizdwiane
        darekd
        Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

12% ekstr.
        4,8 % alk.
        12 IBU

Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
        Piana - wysoka, trwała,...
        2025-01-03, 00:50
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 18:06
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes

Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 14:43
      • Kolesław
        Malduguns, Pa Ķirbi
        Kolesław
        Ekstrakt NN., alk. 7,7 %.

Zapach. czekolada, ciemny chleb i przyprawy korzenne, lekko pikantne, nawet coś w rodzaju ziela angielskiego i liścia laurowego. W drugim rzucie owocowo-słodowa słodycz i metaliczność.
        Piana - chłodny beż. Drobnopęcherzykowa, jednak niska i krótka....
        2019-09-09, 22:46
      • Petitpierre
        Vilniaus, Kristupo
        Petitpierre
        Tamsius aromatizuotas, czyli ciemne aromatyzowane-pewnie chodzi o przyprawy, w składzie dwa słody, chmiel, ziarno niesłodowane oraz naturalny aromat-niesprecyzowany. Wielka litrówa na patent, alkoholu 7,5vol, inne parametry pominięte. Gdzie indziej można poczytać, że aromat to goździki, cynamon,...
        2018-10-13, 12:14
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...