Krynica, 8/20 Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

Krynica, 8/20 Porter

Czy jest to to samo piwo - ciężko powiedzieć, bo powrócono do gęstości sprzed lat, ale też pojawia się na kontrze informacja o chmieleniu Chinookiem, czego wcześniej nie było. 8/20 nawiązuje do parametrów piwa, czyli 8 % alk. i 20 blg.
    W każdym bądź razie smak odbiega od tego co ostatnio piłem jako porter.
    Do rzeczy. Kolor ciemny, zdaje się być czarny, ale po światło wiśniowy, jaśniejszy niż nasze portery. Piana niska, jasno kremowa, opadająca do sporej obrączki. W aromacie karmel, kwas chlebowy, chmielu nic. W smaku winny, kwaskowy, nawet trochę za bardzo, bo zakłóca słodową wytrawność słodów czekoladowych. Goryczka słaba. BTW, gdzie ten Chinook odleciał? Alkoholu nie czuć i tych 20 blg tym bardziej.
    Kiedy za pierwszym razem piłem, miesiąc temu uznałem lichość tego piwa jako przypadek. Niestety ponowna próba z innej partii potwierdza, że białoruskie browary nie umieją uwarzyć dobrego portera bałtyckiego. Cóż... szkoda.
    Attached Files
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

Ponownie próbowany sprawiał wrażenie lekkiego przy tych deklarowanych 20 blg. Nie czuć było alko. A tak w ogóle był słodki. Palone słody zbyt słabo wyraźne. Może zyska na leżaku. Zobaczymy.

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
      e-prezes
      alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
      2024-12-03, 22:18
    • Prusak
      Abbey Ales, Oh, Mr Porter
      Prusak
      Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
      Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
      Piwo klarowne.
      Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
      Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
      2024-08-30, 18:30
    • Petitpierre
      Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
      Petitpierre
      7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
      2025-02-01, 09:59
    • Prusak
      Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
      Prusak
      E: 24 Blg
      A: 10, 5%
      Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
      Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
      W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
      2025-01-03, 01:31
    • Ahumba
      2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
      Ahumba
      "Baltic Porter Day 2025
      Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
      Start
      2025-01-18
      Koniec
      2025-01-18
      Adres
      Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
      2024-11-03, 17:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...