A jak smak? zmienili tylko wygląd etykiety czy coś się porobiło też z parametrami czy samym smakiem? nadal mało bananów a więcej goździka? i bardziej kwaskowate jak słodowe?
Co do parametrów to procenty urosły do okrągłych 5 proc. A przynajmniej tak informują na etykiecie. Samo piwo smakuje raczej tak, jak je zapamiętałem. Raczej nic nie zmieniali.
Moje również dziewicze z tego państwa w tym stylu, więc przebolałem iż w puszce. Zakupione na giełdzie w Tychach.
U mnie piana była mizerna i dość szybko opadła. Piwo przypominało niektóre ukraińskie pszenice, choć bliższe jednak do Okocimia Pszenicznego. W zapachu czuć, iż mamy do czynienia z pszeniczką. Dobre, ale nie idealne. Wrócę jeszcze do wersji butelkowej po przeprowadzce do BP.
Co niniejszym czynię...
Zakupione w Tesco w Terespolu za równie promocyjna cenę jak inni przedmówcy.
"Dobre, nie idealne" tak i dziś mógłbym powiedzieć. jest aromat jak w weizenie, lekka nie przesadzona kwasowość w smaku połączona z gładkim finiszem. W porównaniu do innych tanich pszenic zupełnie poprawnie. Będę czasem po nie wracał.
Trochę nieułożone w pierwszych łykach, ale koniec końców smaczne. Widziałem w trzech cenach, od 3,15 (promocja), przez 3,50 po 3,75. Nawet w tej ostatniej warte wzięcia.
Kolor blada żółć, zupełnie mętne.
Piana słaba, tworzy się nieźle, ale bardzo szybko znika prawie zupełnie.
W zapachu i goździki i banany, takie dojrzałe, średnio intensywne, oba aromaty na podobnym poziomie. Dochodzi bardzo przyjemna, delikatna zbożowość, taka chlebowa. Generalnie zapach jak najbardziej ok, ale mógłby być intensywniejszy.
W smaku goryczka niska, ale wyczuwalna, zbalansowana, kwaskowy finisz. Jeśli chodzi o banany i goździki to podobnie jak w zapachu - są na podobnym poziomie, ale mogłyby być wyraźniejsze. Przyjemna zbożowość. Wszystko trochę sprawia wrażenie rozwodnionego, ale generalnie smaczny, lekki pszeniczniaczek.
Wysycenie dosyć wysokie, ok.
Osadu mało, ale wyraźnie zalegał na dnie butelki, także nie jest tak, że nie ma go wcale. Przychylam się do zdania poprzedników - poprawna pszenica, bez wad, raczej mało wyrazista i złożona, ale za tą cenę można czasem wypić, a i jakby była droższa to nie żałowałbym, że kupiłem.
4/5
Comment