eProjekt, Livanjsko Tamno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #1

    eProjekt, Livanjsko Tamno

    Piwo z minibrowaru w Liwnie
    alk. 5,5%, ekstr. 13%
    Barwa czarna, piana gesta, kremowa,drobna, bardzo długo się utrzymuje.
    Piwo jest treściwe, pełne, dominuje bardzo mocno palony słód, w tle świetnie zarysowane posmaki kawowe z odrobiną owoców. Moim zdaniem trochę za dużo gazu. ogólnie kolejne bardzo smaczne piwo.
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

    #2
    Parametrów nie znam, bo nie zapytałem się o nie piwowara. Na butelce , niestety brak kontry.
    Barwa czarna, piana kremowa. W smaku dominuje mocna kawa. Pełne, treściwe.
    Dobre piwo.
    Niestety, gdy je piłem to temperatura była codziennie około 35-40 stopni, a takie piwo pije się ciężko.
    Attached Files

    Comment

    • dryx
      † 1966-2017 Piwosz w Raju
      • 2002.04
      • 1735

      #3
      I ciekawostka związana z etykietą. Prawie ten sam motyw. Droga Bihać - Livno to ogromne pustkowia, praktycznie nie zamieszkałe. Nasze Bieszczady przy tym to gęsto zaludnione tereny.
      Attached Files

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        My do Livna jechaliśmy z Bugojna, faktycznie, pustki tak jak na zdjęciu Dryxa, zniszczone i opuszczone od czasów wojny wioski, a raczej klika domów po drodze
        Na tej trasie natknęliśmy się na lokalnych wytwórców, którzy sprzedawali wspaniały livjanski ser.
        Attached Files
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Pinta, Czarna Dziura
          darekd
          Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
          13% ekstr.,
          5,5% alk.

          Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
          Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
          Barwa - praktycznie czarna,...
          2024-12-03, 01:04
        • darekd
          Wrowar, Reinkarnacja
          darekd
          Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

          Black IPA, chmiele: Mosaic, Simcoe, Citra, Rakau

          Alk. 6,5%

          Aromat - chmiel dominuje, a spośród niego cytrusy i odrobina mosaicowej nafty, potem trochę paloności...
          2024-12-19, 01:02
        • darekd
          De Brabandere, Petrus Cherry Nitro Chocolate Quad
          darekd
          Dawna nazwa browaru to Bavik, jego Petrusy były opisywane, w swoim czasie były dostępne w atrakcyjnej cenie w Lidlu.

          Alk. 8,5%

          https://www.brouwerijdebrabandere.be...rus-nitro#info

          Aromat - cierpka wiśnia w karmelu, może ciut czekolady
          Piana...
          2023-03-26, 23:27
        • darekd
          Maryensztadt, Eisbock
          darekd
          Koźlak lodowy, czyli wymrażane piwo., 10,1% alk.

          Aromat - dziwna nuta anyżowo- lukrecjowa, w tle śliwkowe, może nieco truskawkowe powidła
          Piana - umiarkowana, trwalsza, z kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
          Barwa - przy nalewaniu prawie czarna, pod światło bardzo ciemny...
          2022-03-13, 02:00
        • kaczka116
          Czarna Owca, Baba Jaga
          kaczka116
          Piwo gotowe do oceny
          2020-09-08, 09:48
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...